Ekonomija
HOĆEMO LI JESTI KRUH OD DOMAĆEG BRAŠNA?

Očekuje se samo 500 tisuća tona pšenice
Objavljeno 24. lipnja, 2017.

Nakon lanjske, rekordne žetve od milijun tona pred vratima je upola manja žetva pšenice od te. Prognoze Žitozajednice su da će to biti 500.000 tona zlatnog zrna iz koje stiže i smirujuća poruka da će to biti dostatno za naše potrebe, da ćemo jesti kruh od domaćeg brašna. Potrebe su nam, naime, u međuvremenu s nekadašnjih 500 - 550 tisuća zbog uvoza pekarskih proizvoda pale na oko 400.000 tona, pa će nešto ići i za izvoz.

U posljednjoj sjetvi nikada nismo zasijali manje naše najvažnije krušarice, tj. 98.000 ha, čak 50.000 ha manje nego godinu prije.

Razlog je cijena kojom su ratari već duže nezadovoljni; direktorica Žitozajednice Nada Barišić kaže da je ona za prošlu godinu prosječno bila 0,95 kn/kg.

Višak pšenice

Nezadovoljni time, poljoprivrednici su se okrenuli dohodovnijim kulturama poput uljane repice. Lanjsku žetvu obilježilo je i nezadovoljstvo proizvođača Kodeksom za otkup žitarica prema kojem im je samo 2 % pšenice otišlo u prvu klasu, a velik dio u stočnu hranu.

– Interes ratara za pšenicu i dalje će drastično padati ne bude li ona imala cijenu kojom se mogu pokriti troškovi - kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

O ovogodišnjoj cijeni zlatnog zrna riječi je bilo i na prošlotjednom sastanku u Osijeku na temu izmjena Kodeksa, kada se čulo razmišljanje o 1,10 kuna.

U Žitozajednici ne žele izlaziti s prijedlozima i komentarima o cijeni.

- Posljednjih godina uopće ne izlazimo s tim jer nam je to zabranjeno Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, a i, uostalom, o tome je prerano govoriti. Na sastanku se spominjala cijena od 1,10 kn, a to je sadašnja burzovna cijena prošlogodišnje pšenice, a ona nije garancija cijene u otkupu uoči nadolazeće žetve. Sve su to poluinformacije, razgovara se, nagađa. Njezina cijena nije dobra jer je svjetsko tržište puno pšenice - kaže Barišić.

- Da, na sastanku se spominjala cijena od 1,10 kuna, ali to je samo za prvu klasu, no nje smo do sada imali samo 2 %, dok je treće klase bilo 60 %. Ispod jedne kune se ne bi smjelo ići bez obzira na to kojoj klasi urod pripada. Znači, najniža klasa – kuna, a koja bi se za svaku višu klasu nadograđivala sa po 10 lipa. To je realno ako se gleda cijena u okruženju brašna, goriva, repromaterijala, cijena kruha je porasla… - kaže Brlošić.

Prepolovio površine

I Mario Milušić iz Piškorevaca prepolovio je površine pod pšenicom, na 100 ha.

– Cijena će biti katastrofalna; bude li 85-90 lipa, nećemo ju više ni sijati. Nema smisla ni zdravog razuma s takvom računicom. Realna bi bila 1,15 - 1,20 kn - kaže Milušić. I Josip Sučić iz Vučevaca prepolovio je površine pod žitom, u korist uljarica.

- Lani sam dobio samo 0,80 kuna, a realno bi bilo 1,20 do 1,40 kn - kaže Sučić.

Sličnog je mišljenja i Zvonko Pipić iz Suhopolja. On je i ratar, i duhanac, i kamiličar. I sam je smanjio površine pod žitom, no zato je zadovoljan kamilicom jer za kilogram prve klase dobije 15 kn, a ove je ove godine postigao cijenu od 14 kn, što je više od 15 kg žita.

- Lani je cijena žita bila sramotna, ni kunu, a ove godine trebala bi biti bar 1,20 kn. A i to je premalo. Ma, mi smo preskromni, trebala bi realno biti 1,40 kn i ljudi bi joj se vratili. Ne bude li ove godine dostigla solidnu cijenu, pitanje je hoću li ju sijati - dijeli Pipić dvojbe mnogih ratara.

- Zahtjev za 1,40 kn za pšenicu nije nerealan, no pitanje je da li je sustav omogućio da poljoprivrednik traži bolju cijenu - kaže Brlošić i ističe kako je cijena u rukama vlasnika skladišnih prostora.

– Proizvođači ih nemaju, netko je te prostore dobio za mali novac raspadom bivših sustava i sada manipulira i određuje cijenu ulaza, troškove skladištenja, manipulacije… - kaže Brlošić i poručuje: “Ma, može pšenica biti i kunu, no onda gnojivo ne može biti 400 ili zaštita po hektaru 1000 kuna.”

Suzana ŽUPAN
TRAŽE IZMJENU KODEKSA

Na sastanku u Osijeku dogovor oko izmjena Kodeksa je izostao. - Nismo se uspjeli dogovoriti. Predstavnici mlinsko-pekarske industrije su za kompromis; popustili smo kod snižavanja kriterija za najveću kvalitetu, za I. razred za 0,5 % sniziti kriterije. No, tražili smo, ako popustimo na toj kategoriji, da se podigne kriterij za III. razred, isto za 0,5 %. HPK je tražio odgodu od nekoliko dana, da se usuglase stavovi unutar nje. Ako se dogovor ne postigne, onda je prijedlog Žitozajendice da se u ovu žetvu ide sa starim Kodeksom te da se postigne kompromis u smislu snižavanja/povećavanja kriterija za sljedeću žetvu, kaže Nada Barišić. Predsjednik HPK Matija Brlošić jučer kaže kako Komora traži da se izmjenama Kodeksa proteini za I. klasu spuste na 13,5.

Najčitanije iz rubrike