Kultura
SIMFONIJSKI KONCERT HNK U OSIJEKU

Ovacije pijanistu Anti Blaževiću
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Sve pohvale dirigentu Tutavcu za energičnost i predanost. Ujedinio je orkestar i pijanista.

Simfonijski koncert orkestra Opere HNK u Osijeku prvi je od četiri atraktivna glazbena doživljaja koji zaokružuju ovu kazališnu sezonu (slijede Operni solsticij, Lipanjska operna noć i “Nabucco” 29. lipnja, za otvorenje OLJK-a). Program koji već postaje tradicionalan izveden je u tri termina, premijerno 16. lipnja te reprizno 17. i 19. lipnja. Bio je to užitak za osječke ljubitelje klasične glazbe i one koji će to tek postati.

Orkestrom je ravnao maestro Mladen Tutavac, a na programu su bili velikani svjetske glazbene baštine F. Liszt i L. van Beethoven. Počelo je uvertirom iz opere “Fidelio”, jedinog opernog djela u opusu slavnog skladatelja. I bila je to izvrsna uvertira u Prvi klavirski koncert u Es-duru Franza Lista, kojim se osječkoj publici predstavio mladi pijanist Ante Blažević. Upravo ga je maestro Tutavac predložio za ovu suradnju, koju je on s oduševljenjem prihvatio.

Premda ga je osječka publika imala prigodu čuti u sklopu programa Osječka glazbena srijeda, do sada Blažević nije imao prilike nastupiti s orkestrom.

Ovaj Lisztov koncert odabrao je, rekao je Blažević za Glas Slavonije, jer mu je prirastao srcu još od mladosti. Nešto je kraći od ostalih koncerata, ali je “pravi biser među njima, prožet jasnim romantičnim stilom, pijanističkom bravurom i tehnički vrlo zahtjevan”.

Ovaj mladi solist na klaviru bio je doista bravurozan, stoga je nagrađen ovacijama i poklicima Bravo! iz publike.

Među poznatim licima koja i inače viđamo na koncertima ozbiljne glazbe u Osijeku bili su profesori klavira, bračni par Branka i Damir Sekošan. Ante Blažević diplomirao je upravo u klasi prof. D. Sekošana, koji nije krio ponos i zadovoljstvo nakon vrhunske izvedbe svog nekadašnjeg učenika.

Nakon stanke dio premijerne publike misteriozno je nestao. Ipak, oni pravi ljubitelji klasične glazbe poslušali su koncert do kraja i uživali u Beethovenovoj 2. simfoniji u D-duru. I na kraju koncerta umjetnike nagradili dugotrajnim pljeskom, a oni im uzvratili dodatkom.

Sve pohvale dirigentu Tutavcu, za energičnost, predanost, pozitivnu energiju. Ujedinio je u skladnu cjelinu orkestar i pijanista, Liszta i Beethovena. Stoga u očekivanju desete, jubilarne obljetnice Simfonijskog koncerta u Osijeku, bravo za pijanista Blaževića, dirigenta Tutavca i cijeli orkestar Opere HNK u Osijeku.

Vesna LATINOVIĆ

užitak

ZA LJUBITELJE KLASIČNE GLAZBE

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike