Regija
CENTAR ZA EDUKACIJU I PREVENCIJU NASILJA

Ne bude li prostora za EduKamp u Đakovu, odlaze u Rovinj ili Zagreb
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

ĐAKOVO

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, jedinstveni ove vrste u RH, a čije je sjedište (još uvijek) u Đakovu, koji je poznat prema brojnim projektima, ponajviše prema Danu ružičastih majica, već nekoliko godina čeka na provođenje velikog projekta, no na samom početku, kako doznajemo od Dalibora Vlahe, inženjera za informatičku sigurnost i voditelja Centra, naišli su na zid. Riječ je, kaže Vlaho, o projektu EduKampa.

- EduKamp je zabavno-edukativna akademija u prirodi. Zamišljen je tako da obuhvati nekoliko edukativnih cjelina za osnovne i srednje škole. EduKamp je u potpunosti program razvijen od strane Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, a cijela priča počela je još 2014. godine, i to kroz suradnju našeg Centra i jedne organizacije iz Austrije. Krenuli smo odmah u realizaciju, ali pali smo na prvom ispitu, nemamo prostor - kaže Vlaho, napominjući da je riječ o više milijuna vrijednom projektu.

- Želimo stvoriti jedinstveno mjesto za edukaciju u suradnji s našim partnerima iz drugih zemalja, i koji su itekako voljni sudjelovati u stvaranju ove lijepe priče. Nažalost, radi se o jako skupom projektu pa se sve to zajedno odugovlači, ponajviše zbog prostora kojeg nemamo. U nekoliko navrata obraćali smo se drugima, ne samo Gradu Đakovu nego i Županiji, nažalost, za ovakvo što nema prostora. Kako je Centar postao prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj zbog svog programa Dan ružičastih majica i borbi protiv pedofilije, prostor nam je ponuđen u Zagrebu i Rovinju, a potencijalno još dva grada imamo u planu. Naša je ideja, ali i želja, bila da EduKamp bude u Đakovu, ali kako stvari stoje, od toga u Đakovu neće biti ništa - sa žaljenjem konstatira Vlaho.

EduKamp je, ističe Vlaho, u potpunosti program Centra za edukaciju i prevenciju nasilja i to bi ujedno bio, dodaje, njihov drugi najveći projekt.

- S Danom ružičastih majica pokazali smo da možemo i znamo, a Hrvatski sabor to je i potvrdio tako što je izglasao Dan ružičastih majica kao nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. EduKamp neće stati, samo je pitanje vremena kada će se projekt realizirati. To što nismo dobili prostor u Đakovu ne znači da nam drugi gradovi neće pomoći, štoviše imamo potporu, i to golemu, dalje - poručuje Vlaho.

Na naš upit znači li to i odlazak Centra iz Đakova, odgovara:

- Još uvijek se u registru vodimo u Đakovu, ali nam je sve bazirano u Zagrebu. Tamo su nam partneri, volonteri, ali i podrška. Zapravo, nama je sjedište uvijek bilo tamo gdje smo i mi, a to je u svakom gradu Lijepe Naše.

Maja MUŠKIĆ

Centar je prepoznatljiv u cijeloj RH zbog programa Dan ružičastih majica i borbi protiv pedofilije

novac

PROJEKT VRIJEDI NEKOLIKO MILIJUNA KUNA

Prostor 200 x 200 metara

Na upit što je potrebno kako bi se pokrenuo projekt EduKampa, Vlaho ističe:

- Prvi korak je definitivno pronaći prostor adekvatan za gradnju EduKampa, a to je, prema gruboj procjeni, 200 puta 200 metara. Naravno, radi se samo o gruboj procjeni, ali veličina prostora može biti i manja s mogućnošću proširivanja. Nakon prostora dolazi izrada projektne dokumentacije te povlačenje sredstava iz fondova EU-a. Ukratko, ima tu jako mnogo posla i nije jednostavno sve to napraviti bez ozbiljnih ljudi. Trenutačno razmatramo Rovinj kao destinaciju, ali još je rano za neke točnije informacije. Nadamo se da uskoro krećemo s poslom, korak po korak - poručuje Vlaho.

Možda ste propustili...

INOVATIVNI PROGRAMI GRADSKE KNJIŽNICE VUKOVAR

Na odlazak u knjižnicu navikavaju od vrtića

U ŠKOLI

O geometriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

VPŽ raspolaže s oko 100.000
hektara poljoprivrednog zemljišta

2

DILJ D.O.O. ULAŽE U PROIZVODNJU I OSVAJA NOVA TRŽIŠTA

Godišnje proizvode trideset milijuna crjepova i desetak milijuna tzv. “blok-opeka”

3

POVODOM DANA PLANETA ZEMLJA

HNS dijelio sadnice