Osijek
PRVI PUT U KBC-U OSIJEK

Anesteziolozi ugradili elektrode za stimulator kralježnične moždine
Objavljeno 7. lipnja, 2017.

Grupa osječkih anesteziologa, predvođena doc. prim. dr. sc. Ivanom Radošem, uz pomoć doc. dr. sc. Mitje Benedičića, neurokirurga iz Univezitetskog kliničkog centra Ljubljana, prošle je srijede prvi put u povijesti osječke bolnice obavila ugradnju elektroda za “spinal cord stimulation”, odnosno elektroda za stimulator kralježnične moždine, kod dvaju pacijenata.

Recimo kako je riječ o proceduri koja se u zapadnim zemljama Europe i SAD-u obavlja već 40 godina, a sam se doc. Radoš prvi put s ovim zahvatom susreo još 2006. na edukaciji u Bostonu, u SAD-u. Kompletnu je edukaciju osječka ekipa anesteziologa završila prošle godine u Budimpešti i stekla certifikat. Sama neurostimulacija kralježnične moždine (spinal cord stimulation - SCS) djeluje tako da se isporučuju blagi električni impulsi koji prekidaju signale boli prema mozgu i zamjenjuje ih osjećaj trnaca koji obuhvaća specifična područja u kojima se percipira bol. Riječ je o najkompliciranijem i najskupljem zahvatu u liječenju kronične boli u bolesnika kojima ni jedan drugi oblik liječenja nije doveo do zadovoljavajućeg smanjenja boli, a također su iscrpljene i druge mogućnosti liječenja. Najčešće je riječ o bolesnicima s neuspjelim operacijama kralježnice, ali također mogu biti i neka druga bolna stanja kao što su kompleksni regionalni bolni sindrom na donjim ekstremitetima. U ovom slučaju riječ je bila o dva bolesnika od kojih je jedan operirao kralježnicu dva puta, a drugi čak osam puta. U bolesnika je došlo do znatnog razvoja poslijeoperativnih priraslica koje su izazvale križobolju s radikularnom boli. Bolesnici će u iduća tri tjedna sami regulirati jačinu struje preko vanjskog stumulatora koji će isporučivati struju preko elektroda ugrađenih u epiduralni prostor. Ako pokusno razdoblje bude uspješno, postavit će se trajni neurostimulator ispod kože za trajno ublažavanje boli. Bolesnici i u testnom razdoblju i nakon ugradnje trajnog potkožnog stimulatora bol mogu kontrolirati korištenjem osobnog programatora za prilagođavanje terapije svakodnevnim aktivnostima (sjedenju, hodanju, stajanju, ležanju itd.).

- Riječ je o operaciji koja po pacijentu stoji oko 20.000 eura i mi smo zbog ovako visoke cijene morali tražiti od HZZO-a da odobrena sredstva ne idu iz bolničke kvote, već iz fonda za posebne zahvate. Nažalost, jako je puno onih koji su potencijalni kandidati za ovu operaciju, no na nju je moguće ići tek kada su iscrpljeni svi ostali oblici liječenja. Zahvat traje dva sata i izvodi se pod lokalnom anastezijom, pa je pacijent sve vrijeme budan i čim se elektroda ugradi, može početi prigušivanje boli, koju sada zamjenjuju fini trnci ili kako mi kažemo “mravci”. Inače, u Hrvatskoj se ova operacija obavlja samo u Kliničkoj bolnici Dubrava, i to samo nekoliko njih godišnje, a nama je interes da upravo KBC Osijek postane referentni centar za ovaj zahvat, pa sljedeću operaciju planiramo već u rujnu - objasnio je doc. Radoš.

Nefreteta Z. EBERHARD

Željko Zubčić

ravnatelj KBC-a Osijek

KBC UZ BOK NAJBOLJIM CENTRIMA ZA LIJEČENJE BOLI U EUROPI

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić naglašava kako je Zavod za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Osijek i do sada je bio vodeći centar u Hrvatskoj u liječenju boli, s multidisciplinarnim pristupom u liječenju kronične boli, te širokim dijapazonom zahvata koji se provode u liječenju boli.

- Ovim se zahvatom KBC Osijek definitivno potvrdio kao vodeća ustanova u Hrvatskoj, ali i uz bok najboljim centrima za liječenje boli u Europi, pa doc. Radošu, koji se educirao u SAD-u, na liječenje dolaze i pacijenti iz Zagreba i Rijeke - naglasio je doc. Zubčić.

EKIPA KOJA JE OBAVILA PRVU OPERACIJU

Na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i liječenje boli u sklopu Zavoda za liječenje boli 31. svibnja 2017. učinjena je prva ugradnja elektroda za stimulator kralježnične moždine kod dvaju bolesnika. Zahvat je učinio doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš uz pomoć doc. dr. sc. Mitje Benedičića, neurokirurga iz Univezitetskog kliničkog centra Ljubljana, a programiranje su učinile dr. Darija Venžera Azenić, dr. Marica Kristić i dr. Ivana Haršanji Drenjančević, uz pomoć djelatnika Medtronika.

cijena

20.000 EURA STOJI JEDNA OPERACIJA

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike