Regija
STARI JANKOVCI

17. smotra folklora “Kolo u Villa Jenke”
Objavljeno 29. svibnja, 2017.

U organizaciji KUD-a Jankovci iz Starih Jankovaca, na nogometnom stadionu Gatina održana je 17. smotra folklora “Kolo u Villa Jenke”. Manifestacija nije više vezana samo uz nacionalne manjine i dijasporu, kao u počecima, a cilj joj je uključiti što više mladih u očuvanje tradicije. Podsjetimo, smotra se od 2001. do 2012. zvala Smotra folklora nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore. Kako je otkrio preminuli profesor Karaula, godine 1301. prvi se put u pisanom obliku spominje Jenke - prvi naziv za Jankovce, i po njemu su odlučili preimenovati smotru u “Kolo u Villa Jenke”, odnosno u naselju Jenke. Maskota je manifestacije pijetao kao simbol plodnosti. Naime, i danas ima svatova u kojima se prakticira običaj da se u domu mladenke hvata pijetao i nosi svećeniku.

Prisutne je pozdravio načelnik općine Stari Jankovci, Dragan Sudarević, manifestaciju je otvorio Robert Jankovics (DZMH), a nazočio je i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

U programu su, uz domaći KUD, nastupili: KUD Oštrc Rude, HKPD “S. S. Kranjčević” Bački Breg, Vojvodina, FS Češka beseda Kaptol, KUD Đeram Viljevo, HKUD “Vilim Cecelja” Salzburg, Austrija, KUD “Petofi Sandor” Ivanovci Đakovački, KUD Sava Rajevo Selo, HKUD Husino BiH i i KUD Palična Severin. M.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike