Sport
PORAZ NA OPROŠTAJU OD NAVIJAČA

U Gradskom vrtu kao da svi jedva čekaju kraj
Objavljeno 23. svibnja, 2017.
Zoran Zekić odustao od prijedloga čelništvu za kažnjavanjem njega i igrača

Zekićev bijelo-plavi stroj ipak je ostao bez goriva u samom finišu sezone. Osječani su protiv Dinama doživjeli drugi domaći poraz ovog proljeća kojim su prekinuli niz od sedam uzastopnih domaćih pobjeda.

Ne može se reći kako bijelo-plavi nisu htjeli na toj utakmici. Jednostavno nisu mogli. Dinamo je bio motiviran i raspoložen, a kad je tako, onda mu Osječani još uvijek ne mogu napraviti previše štete. Pokušavao je Osijek, ali akcije mu nisu bile konkretne i ubojite. Ukrajinac Dmitro Lopa nije mogao sam. U prvom poluvremenu često je stavljao suparnike na “ringišpil”, ali u nastavku su ga uspjeli ukrotiti. Nije Lopa imao kraj sebe još jednog tako slično raspoloženog i hrabrog suigrača koji bi ga bar malo rasteretio ili koji bi bolje znao iskoristiti njegovo udvajanje kojem su gosti pribjegli u nastavku susreta.

Lopa i Malenica

Nije Lopa imao ni adekvatnu zaštitu od suca Ivana Bebeka, koji je dopustio oštre startove na njega. U Europi takve majstore suci znaju zaštititi, a Lopa je u posljednja dva susreta protiv Cibalije i Dinama bio ostavljen na milost i nemilost svojim nimalo nježnim čuvarima. No, nije to uzrok poraza Osijeka. Prava je istina da je vratar bijelo-plavih Marko Malenica svojim intervencijama od koji su neke bile briljatne spriječio uvjerljiviji poraz.

- Dinamo je apsolutno zaslužio pobjedu. Momčadi nemam što zamjeriti na planu angažmana i htjenja, ali tehnička izvedba nije bila dobra. Nismo bili dovoljno opasni - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Posljednjih dana Zekić je bio izrazito nezadovoljan količinom motiva u momčadi, pa se koristio raznim “specijalnim ratovima” ne bi li podignuo momčad. Najavio je i mogućnost kažnjavanja ako se ne pobijedi Dinamo, ali je na kraju od toga odustao.

- Rekao sam kako sam zadovoljan angažmanom i zalaganjem na utakmici. Neću čelništvu predložiti nikakve kazne - pomirljivo je zaključio Zekić.

Osijek je tim porazom izgubio i utrku za treće mjesto, pa će u europsku avanturu krenuti već krajem lipnja. Nekako smo stekli dojam kako u Gradskom vrtu svi jedva čekaju kraj sezone. Zato se ni taj poraz od Dinama nije doživljavao previše tragično. Do kraja je Osječanima ostalo još samo gostovanje u Splitu.

- Bilo bi lijepo sezonu završiti na pobjednički način. Vjerujem kako ćemo pronaći unutarnje rezerve za tu utakmicu - kaže Zekić.

Odlična godina

Sad se polako već slažu dojmovi cijele ove sezone u kojoj je Osijek napravio golem iskorak u odnosu na prethodne tri godine. Osvojili su bijelo-plavi rekordan broj bodova, srušili nekoliko drugih klupskih rekorda i neke loše tradicije protiv određenih suparnika. Ova je godina trebala biti stabliziacijska, ali je ispala ekspanzivna. Osijek se vratio u birano društvo hrvatskog nogometa, Osijek se vratio i na europsku pozornicu.

- Tek kad se sad malo opustimo i počnemo razmišljati, shvatit ćemo koliko nam se lijepog dogodilo ove sezone. Zadovoljan sam učinkom i plasmanom, iako smatram da smo ipak mogli biti i stepenicu više. Dečki su dali sve od sebe, koliko god je tko mogao u danom trenutku, možda sam i ja postavio prevelike zahtjeve jer je ovo za nas trebala biti godina stabilizacije, a mi smo napravili značajan iskorak - ocjenjuje Zekić, pa dodaje:

- Moram zahvaliti svima koji su nam bili podrška ove sezone. Naši navijači zaslužuju čestitke jer su cijelo vrijeme bili uz nas i bodrili nas i kada nismo baš bili najbolji. Njihove su zasluge u ovom našem uspjehu vrlo velike. Također, zahvaljujem i predsjedniku Meštroviću i Upravi na svemu što su nam omogućili.

Utakmica protiv Dinama bila je posljednja ove sezone u Gradskom vrtu, a sljedeći put kada bijelo-plavi budu istrčali na svoj travnjak, igrat će se europska utakmica. Dotad svi kojima bijelo-plava boja nešto znači u životu imaju pravo uživati i maštati. Uživati u povratku Osijeka u vrh hrvatskog nogometa, a mašatati o tome kako će klub nastaviti rasti.

Dalibor KELER
EUROPSKI PUT

Osijek će kao četvrtoplasirana momčad našeg prvenstva zaigrati u kvalifikacijama Europske lige. Bijelo-plavi će europski put početi u 1. pretkolu u kojem se susreti igraju 29. lipnja i 6. srpnja. U toj fazi Osijek će biti nositelj i ne bi trebao dobiti nekog teškog suparnika. Zahvaljujući kvalitetnom nacionalnom koeficijentu Osijeku se može dogoditi status nositelja i u 2. pretkolu. Za to će trebati pričekati završetak sezone u nekim europskim ligama. Naime, ima nekoliko klubova koji imaju mogućnost biti nositelji, ali još nisu ostvarili plasman u europska natjecanja. Ako bi tako ostalo na kraju, Osijek bi se našao u grupi nositelja 2. pretkola. Ako se plasiraju u 3. pretkolo, Osječani sigurno gube status nositelja i mogu očekivati nekog atraktivnog suparnika, a slična je situacija ako bi se bijelo-plavi uspjeli probiti do play-offa. Uglavnom, objektivno je očekivati prolazak 1. pretkola, a poslije će biti borbe. D.Kl.

Lopa

UKRAJINAC NIJE MOGAO SAM PROTIV DINAMA

DANAS U FILIPOVIĆKI

Nogometaši Osijeka danas će biti gosti učenika i nastavnika Osnovne škole Ivana Filipovića koja ove godine slavi 50 godina postojanja. Tom će prigodom biti odigrana i utakmica igrača Osijeka protiv školske momčadi, a bit će održano i niz pratećih sportskih i ostalih aktivnosti.

BIJELO-PLAVI UGOSTILI KikiJA

Poseban gost NK Osijek na utakmici s Dinamom bio je Kristijan Kiki Benić, pobjednik showa “Tri-dva-jedan kuhaj”. Kiki je inače Pazinjanin, ali je rođeni Osječanin i veliki navijač bijelo-plavih, što je često i isticao tijekom kulinarskog showa.

Možda ste propustili...

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA ĐAKOVA ZA 2023. GODINU

Ispred svih su Ivana i Andrej

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike