Sport
MAXTV PRVA HRVATSKA LIGA

Bijelo-plavi ostali bez
bodova i trećeg mjesta
Objavljeno 21. svibnja, 2017.
Zoran Zekić neće od Uprave tražiti kaznu za igrače, jer nema zamjerki na pristup igri

Osijek se od svojih navijača za ovu sezonu nije uspio oprostiti na željeni način. U Gradskom vrtu za kraj je gostovao Dinamo i zasluženo pobijedio, a na taj je način završio lov Osječana na treće mjesto.

Bijelo-plavi sezonu će zaključiti kao četvrtoplasirana momčad u Hrvatskoj s europskom kartom u džepu. Iako su bijelo-plavi doživjeli poraz, bila je ovo dobra sezona u kojoj je Osijek napravio veliki iskorak i vratio se u vrh hrvatskog nogometa. Jučer je Dinamo jednostavno bio kvalitetniji, opasniji i njegovoj pobjedi ne može se naći nikakva zamjerka. Osječani su u tom susretu bili uglavnom jalovi, a o tome svjedoči i podatak da nisu uspjeli uputiti ni jedan ozbiljniji udarac u okvir Livakovićevih vratiju.

Sjajni Malenica

Dinamo je izabrao prvo poluvrijeme igrati niz vjetar i nije gubio vrijeme. Ušli su gosti vrlo odlučno u utakmicu, pa je Osijek prvih 20-ak minuta jako opasno živio. Zapravo, bijelo-plave je u nekoliko navrata spašavao vratar Marko Malenica. Već u prvoj minuti Olmo je pokušao pucati s 13-14 metara, a udarac je završio u bloku. U trećoj minuti, nakon udarca iz kuta koji je izveo Antolić, prvi je na lopti bio Sigali, pucao glavom, a Malenica je bio na mjestu. U istoj minuti vratar Osijeka imao je čudesnu intervenciju kada je zaustavio Soudanija. Alžirac je prije toga promiješao obranu bijelo-plavih i kada se činilo kako je egzekucija nužna, jer je bio na sedam-osam metara od vrata, posve neometan Malenica je sjajno reagirao i obranio njegov udarac. Vratar Osijeka istaknuo se i u 15. minuti kada je u korner skrenuo neugodan udarac More s ruba kaznenog prostora. Ta početna Dinamova kanonada završila je u 17. minuti Soudanijevim udarcem glavom koji je završio iznad vrata. Nakon toga Osijek se konačno počeo buditi. Povukao ga je opet Dmitro Lopa koji je bio raspoložen za igru, a to je značilo “noćnu moru” za Stojanovića i društvo na desnoj strani obrane gostiju. Lopa ih je prolazio kako je htio, ali Osijek nikako nije uspijevao napraviti nekakvu konkretniju prijetnju. Najbolje što su Osječani napravili dogodilo se u 28. minuti, nakon što je Lopa ubacio iz kornera, Lukić je propustio loptu na prvoj vratnici, onda je došla do Bobana koji je pokušao glavom, no nije bio precizan. Do odmora još je jednom zaprijetio Olmo nakon nešto slabije reakcije Baraća koji nije dobro očistio loptu, mladi Španjolac potegnuo je iz prve s 15-ak metara, a udarac je otišao pokraj lijeve vratnice. Jak vjetar bio je saveznik Zagrepčana u tom dijelu igre, ali ga na koncu nisu iskoristili, pa je na štih, bar što se vjetra tiče u nastavku susreta trebao doći Osijek. Inače, bilo je to živo i zanimljivo poluvrijeme u kojem je Dinamo bio opasniji, no ni Osječani se nisu držali dekadentno, ali im je nedostajao kvalitetniji “zadnji pas”.

Sigali presudio

Drugo poluvrijeme ponudilo je ipak manje uzbuđenja, ali je pao pogodak. U 52. minuti Knežević je poslao finu dugačku loptu za Bobana, ovaj je ušao u kazneni prostor, mogao je proigrati Ejupija, ali je oklijevao, pa je ta obećavajuća akcija ostala bez završnog udarca. Osijek nije koristio prednost vjetra, a nakon nešto više od sat vremena igre našao se u rezultatskom zaostataku. Ono što u prvom poluvremenu nisu realizirali napadači Dinama u 64. minuti uspjelo je stoperu “modrih” Sigaliju. Loše je obrana Osijeka reagirala na jednu visoku loptu Stojanovića, a tu zbrku na koncu je kaznio Sigali i doveo goste u vodstvo. Bijelo-plavi brzo su mogli doći do izjednačenja. U 68. minuti je Barišić je odlično ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, pronašao je Ejupija na drugoj vratnici koji je pucao glavom iz povoljne pozicije no nije bio precizan, lopta je otišla zamalo pokraj lijeve vrtanice. U 80. minuti mogao je Dinamo riješiti sve dvojbe oko pobjednika. Soudani je pucao sa 17-18 metara, Malenica je kratko odbio loptu ravno na noge Gojaku koji je bio u čistoj situaciji, ali je Malenica sjajno reagirao i uspio nogom obraniti njegov udarac. U završnici susreta Osijek je pokušao preskakanjem igre doći do izjednačenja, ali ni takva igra nije donijela veće opasnosti za vrata Dinama, pa je susret završio pobjedom Zagrepčana.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme vjetrovito. Teren dobar. Gledatelja: 4224. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 5,5. Strijelac: 0:1 Sigali (64). Žuti kartoni: Barać, Matas, Lopa (Osijek), Stojanović, Machado (Dinamo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: LEONARDO SIGALI (DINAMO)

OSIJEK                              0

Malenica 7,5, Grgić 6, Škorić 6,5, Barać 6, Barišić 6,5, Lukić 6, Mioč 6(od 85. Šimunec -), Knežević 6 (od 74. Vojnović -), Lopa 6,5, Boban 5,5 (od 74. Matas -), Ejupi

DINAMO                           1 (0)

Livaković 6, Stojanović 6, Sigali 7,5, Lešković 6,5 (od 62. Matel 6), Pivarić 6, Moro 6,5, Olmo 7, Antolić 7 (od 84. Machado -), Sammir 5,5 (od 56. Gojak 6), Soudani 6,5, Hodžić 6.

0:1

Stojanović je poslao visoku loptu pred kazneni prostor gdje su Osječani izgubili dva zračna duela i lopta je na koncu došla do Sigalija koji je s 12-13 metara pogodio gornji lijevi kut.

PLUS

Leonardo Sigali bio je čovjek odluke. Stoper Dinama napravio je ono što su neuspješno pokušavali njegovi kolege iz napada. Jedini je našao načina svladati raspoloženog Malenicu te je tako svojoj momčadi donio pobjedu.

MINUS

Osijek je bio bezopasan. Ne može se Osječanima zamjeriti trud i želja, ali nisu imali pravu ideju kako napraviti više opasnosti pred Livakovićem.

PREDSTAVLJENI POVJERENICI

NK Osijek predstavio je svoje prve povjerenike za neke slavonske gradove. Zasad ih je osam, a osječki prvoligaš do jeseni planira pokriti sve slavonske županije s ljudima koji će raditi u popularizaciji osječkog prvoligaša. Prvih osam povjerenika su: Siniša Jukopila (Beli Manastir), Slavko Baketa (Vukovar), Ivan Bošnjak (Ilok), Admir Omerović (Gunja), Stjepan Jukić (Đakovo), Goran Brkić (Valpovo i Belišće), Predrag Mahović (Donji Miholjac), Siniša Grubišić (Lipik, Pakrac, Daruvar Virovitica).

KOHORTINA NAGRADA DMITRU LOPI

Godišnja nagrada koju dodjeljuje navijačka Udruga Kohorta ove je godina pripala Ukrajnicu Dmitru Lopi. Nagrada je u pravim rukama, jer je Lopa ovog proljeća najčešće bio motor koji je vukao bijelo-plave do prvenstvenih pobjeda.

Možda ste propustili...

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

Najčitanije iz rubrike