Regija
CESTA KRČEVINA - BELJEVINA

Obnova prometnice olakšat će život za 800 stanovnika
Objavljeno 23. svibnja, 2017.

ĐURĐENOVAC - Općina Đurđenovac prijavila je na natječaj za podmjeru 7.2. Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Krčevina – Beljevina. Projekt vrijedan 7,752.205 kuna obuhvaća rekonstrukciju ceste u dužini 5.227 metara, izgradnju sustava otvorenih kanala, izvedbu oborinske odvodnje te rekonstrukciju mostova. Sukladno projektu, proširit će se i asfaltirati postojeća tucanička cesta u Zagorskoj i Riječnoj ulici u Krčevini, asfaltirati spoj od Krčevine do Beljevine te postojeći asfaltni kolnik u beljevačkoj Zelenoj ulici presvući novim slojem.

Načelnik Hrvoje Topalović naglašava kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za podizanje kvalitete života lokalne zajednice, ali i za postizanje ravnomjernog razvoja općine Đurđenovac.

- Nadamo se da ćemo zeleno svjetlo za projekt kojim želimo omogućiti bolju infrastrukturu i podići standard života stanovnicima Krčevine. Od 14 naselja na području općine Đurđenovac jedino Krčevina još nema asfaltiranu cestu. Troškove za rekonstrukciju, odnosno asfaltiranje spomenute nerazvrstane ceste koji iznose 7,8 milijuna kuna, sa 85 posto bili bi financirani od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok bi ostatak izdvojila Općina Đurđenovac – pojašnjava načelnik Topalović.

Predviđeno je da provedba projekta traje godinu dana od početka radova.

Provedba projekta direktno utječe na poboljšanje životnih i radnih uvjeta za oko 800 stanovnika Krčevine i Beljevine jer nerazvrstana cesta direktno povezuje ta dva naselja te im je od iznimne važnosti. S jedne strane predstavlja najkraći put do općinskog središta u naselju Đurđenovac, a s druge strane na njezinom završetku nalazi se spoj sa županijskim cestama te se skraćuje put do naselja Sušine i Šaptinovci. Osim što bi na dobitku bili stanovnici Beljevine, i mještani Krčevine riješili bi svoje višegodišnje probleme. Oni najbolje znaju kako je voziti se tucaničkom cestom s udarnim rupama do posla, škole, crkve, trgovine ili groblja u Đurđenovcu.

Vijest o mogućem asfaltiranju ceste mještani Krčevine s kojima smo razgovarali su radosno komentirali. Među njima se našlo i onih koji su oprezni jer, kako kaže jedan stariji stanovnik, često su se naslušali obećanja.

- Dugo godina već priželjkujemo asfalt na našoj cesti. Ma, to nije cesta, već makadam s nekoliko desetaka rupa koje ni najvještiji vozači ne mogu zaobići. Posebno teško je nakon kiše i snijega, kada se rupe napune lokvama ili smrznu, a ništa bolje nije ljeti zbog prašine. Istina, Općina će trudi šljunčanjem ceste ublažiti stanje, no asfaltiranje bi riješilo naše probleme. Volio bih da općinska vlast konačno riješi naš problem, koji je ujedno i njihov, te da ne budemo opet prevareni – poručio je stanovnik Krčevine.

Snježana FRIDL
Znaju kako do EU novca

Rekonstrukcija ceste Krčevina – Beljevina jedan je od ključnih ovogodišnjih projekata u Općini Đurđenovac, koja je u 2016. bila jedna od najuspješnijih općina po povlačenju novca iz nacionalnih i EU fondova ne samo u Osječko-baranjskoj nego i na području Hrvatske. Uspjela je realizirati više od 30 milijuna kuna za svoja tri EU projekta - proširenje i rekonstrukcija vodocrpilišta, sanacija odlagališta komunalnog otpada te izrada projektne dokumentacije za sustav odvodnje otpadnih voda. Đurđenovčani su se izborili i za sredstva pomoću kojih već nekoliko mjeseci izgrađuju pješačke staze u velikim naseljima. Vjeruju da će proći i projektom rekonstrukcije ceste Krčevina – Beljevina.

7,8

milijuna kuna troškovi su rekonstrukcije - 85 posto išlo bi iz EU-a, a ostatak iz općinskog proračuna

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike