Mozaik
NEW YORK

Armstrongova torba s Mjeseca ide na dražbu
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

Jednostavna bijela torba u koju je posada Apolla 11 1969. godine skupljala prve uzorke s Mjeseca i donijela ih na Zemlju, bit će prodana na dražbi Sotheby's u New Yorku u srpnju. Prema predviđanjima stručnjaka, torba bi mogla dosegnuti i cijenu od četiri milijuna američkih dolara. Torbom s oznakom “Povratak Mjesečevih uzoraka” koristio se astronaut Neil Alden Armstrong, prvi čovjek koji je hodao Mjesecom, tijekom misije Apolla 11. Torba je korištena za kamenje i prašinu s Mjesečeva područja poznatoga kao More tišine.

Najavljena za 20. srpnja, na 48. obljetnicu spuštanja Apolla 11 na Mjesec, aukcija će biti prva legalna prodaja nekog artefakta iz misije, rekao je u telefonskom razgovoru direktor izložbe i artefakata u NASA-i Jim Hull. Premda postoje zakonska ograničenja prodaje materijala skupljenih u misijama na Mjesec, uključujući kamenje i prašinu s Mjeseca, vjeruje se da su neki artefakti prodani na crnom tržištu.

Raketa s Apollom 11 poletjela je s lansirne lampe u Floridi 16. srpnja 1969., a posadu su činila tri astronauta, Neil Alden Armstrong, Edwin “Buzz” Aldrin i Michael Collins. Četiri dana poslije isprekidani glas Neila Armstronga, zapovjednika misije Apollo 11, objavio je ushićenoj publici na Zemlji: “Houston, ovdje Baza Mir. Eagle je sletio”, uz erupciju oduševljenja u kontroli misije.

Improvizirajući i ručno upravljajući lunarnim modulom Eagle, Armstrong ga je spustio u područje nazvano More tišine, izbjegavši brojno stijenje. U posljednjim sekundama spuštanja Eaglovo računalo oglasilo je uzbunu, koja se poslije pokazala pogreškom, a kada je letjelica sletjela, ostalo je goriva za samo 30 sekundi leta, navodi američka svemirska agencija NASA. Armstrong je poslije priznao da ga je najviše zabrinjavalo spuštanje zbog “golemih nepoznanica i tisuću stvari na koje je trebalo paziti”.

Nedugo zatim Armstrong je postao prvi čovjek koji je stupio na drugo svemirsko tijelo. Spustivši se ljestvama iz kabine modula, zakoračio je u sivu prašinu Mjeseca uz glasovitu rečenicu: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski skok za čovječanstvo.” Uskoro mu se pridružio Edwin “Buzz” Aldrin, opisavši Mjesečevu površinu kao “veličanstvenu pustoš”.

Nakon gotovo 22 sata na Mjesecu Armstrong i Aldrin vratili su se u lunarni modul, uzletjeli i pridružili se Collinsu te se vratili na Zemlju. Sletjeli su 24. srpnja i dočekani su kao junaci.H

DOŠLI SMO U MIRU...

Armstrog i Aldrin dva i pol su sata istraživali Mjesečevu površinu, prikupljali uzorke i uzimali fotografije. Za sobom su ostavili američku zastavu, spomen na poginulu posadu Apolla 1 te spomen-ploču na jednoj od nogu donjeg stadija Eaglea, s tekstom: “Ovdje su ljudi s planeta Zemlje prvi put nogom stupili na Mjesec. Srpanj 1969. A.D. Došli smo u miru ispred cijelog čovječanstva.”

Na Mjesecu ukupno 12 ljudi

Na Mjesecu je u sklopu programa Apollo između 1969. i 1972. boravilo ukupno 12 američkih astronauta. Oni su na Zemljinu satelitu proveli ukupno 170 sati, prešli ukupno 100 kilometara, ostavili šest američkih zastava te sa sobom na Zemlju donijeli oko 400 kilograma zemlje, kamenja i više od 30.000 fotografija. Osim američkih zastava na Mjesecu su ostavljene i zastave Europske unije, Rusije i Indije, no one su postavljene na dijelove opreme odnosno letjelice.

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike