Novosti
ODBIJENICA SREDIŠNJE BANKE

Etična banka nije dobila odobrenje HNB-a za rad
Objavljeno 18. svibnja, 2017.
Sve banke moraju zadovoljiti uvjete da bi dobile licencu, kaže Vujčić

Hrvatska narodna banka potvrdila je u četvrtak da je odbila dati odobrenja za rad etičnoj banci te suglasnost za članove uprave i nadzornog odbora te banke, uz ostalo i stoga što osnivač banke nije dokazao da je osigurao sredstva za inicijalni kapital, odredbe statuta su u suprotnosti sa Zakonom o kreditnim institucijama, a predloženi čelnici ne zadovoljavaju zakonske uvjete za imenovanje. “Zadruga za etično financiranje kao osnivač etične banke nije dokazala da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke, što je uvjet za izdavanje odobrenja za rad kreditne institucije prema članku 65. Zakona o kreditnim institucijama. Statutom etične banke predviđen je kapital od 80 milijuna kuna, a Zakonom o kreditnim institucijama propisan je za banku inicijalni kapital od najmanje 40 milijuna kuna. Prikupljanje takvih iznosa zadruga nije dokumentirala”, navode iz HNB-a u odgovoru na upit Hine o razlozima zbog kojih su odbili dati odobrenje za rad etičnoj banci, a za što osnivač može ponoviti zahtjev kada ukloni nedostatke. Iz središnje banke ističu i kako su odredbe statuta etične banke u suprotnosti s odredbama Zakona o kreditnim institucijama.

“Statut etične banke određuje, naime, da se temeljni kapital može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, što je protivno odredbi članka 20. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama, prema kojem se temeljni kapital kreditne institucije može povećavati samo ulozima u novcu, a samo iznimno u jasno propisanim slučajevima u pravima, dok je ulaganje stvari isključeno kao mogućnost”, kažu u HNB-u. Osvrćući se na pravila Zadruge za etično financiranje, a koja propisuju da se uplaćeni ulog vraća članu zadruge nakon prestanka članstva, koje može prestati na pisani zahtjev člana, iz HNB-a ističu kako prema tomu "financijska snaga i eventualno buduće ponašanje zadruge kao jedinog dioničara etične banke ovise o volji njegovih članova."

- Sve banke moraju zadovoljiti uvjete da bi dobile licencu, a u ovom slučaju Hrvatska narodna banka nije mogla učiniti ništa drugo nego odbiti - rekao je u četvrtak novinarima guverner HNB-a Boris Vujčić. H/D.Pav.

Osnivač nije dokazao da je osigurao sredstva za inicijalni kapital, a odredbe statuta su u suprotnosti sa zakonom

PRIMARNI IM CILJ NIJE PROFIT

U Zadruzi za etično financiranje (ZEF), utemeljitelju Etične banke, nisu očekivali odbijenicu HNB-a. Kako je za televiziju N1 rekao Goran Jeras, pokretač tog projekta, odbacivanje zahtjeva za licencu iznenadilo ih je “s obzirom na to da smo u utorak imali dogovoren sastanak s financijski najjačim članovima ZEF-a o zaokruživanju procesa skupljanja temeljnog kapitala za koji smo imali rok do 31. svibnja 2017.”. Do primitka HNB-ova rješenja, koje je stiglo prije dogovorenog roka za dostavljanje dokaza o prikupljenom kapitalu, Jeras kaže da nisu imali nikakav razlog vjerovati da je proces licenciranja u problemima. “Radili smo aktivno na tome da zadovoljimo sve zakonske uvjete i bili smo spremni odogovoriti na sve primjedbe, zamjerke i komentare HNB-a”, kaže Jeras. On za N1 naglašava da će detaljno proučiti odluku, a već razmatraju i sve raspoložive opcije kako bi u najkraćem roku imali licencu od HNB-a i registriranu novu banku u Hrvatskoj, kojoj primarni cilj neće biti profit, već razvoj zajednice kroz održive projekte.

Najčitanije iz rubrike