Regija
ZAVRŠENO VODOCRPILIŠTE ĐURĐENOVAC"

Zdrava voda iz pogona od 21,1 milijun kuna
Objavljeno 19. svibnja, 2017.
Realizacija ove velike i kapitalne komunalne investicije na vodocrpilištu “Đurđenovac” počela je u travnju prošle godine

ĐURĐENOVAC - Najveći đurđenovački projekt gradnje novog pogona za crpenje i preradu vode na vodocrpilištu “Đurđenovac” koji je financiran novcem iz europskih fondova službeno je završen. Realizacija te kapitalne komunalne investicije, podsjetimo, započela je početkom travnja prošle godine.

90 posto od EU-a

- Sve je završeno vrlo brzo. Ovo je investicija koja je završena u rekordnom vremenu. Od potpisivanja ugovora o financiranju do same realizacije projekta prošlo je godinu dana. To su europski rokovi koje smo morali poštovati jer bismo u suprotnom plaćali penale. Ovakve investicije, prema prijašnjim iskustvima izvođača radova, inače traju dvije do dvije i pol godine – rekao je Oliver Abičić, direktor Vodorada d.o.o., proizvođača i distributera pitke vode, a koji je bio i nositelj projekta.

Vrijednost ulaganja u proširenje i rekonstrukciju vodocrpilišta “Đurđenovac” je 21,1 milijun kuna. Čak 90 posto tog novca su nepovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je ostatak namaknuo Vodorad zajedno s Hrvatskim vodama. U sklopu rekonstrukcije i proširenja vodocrpilišta, sagrađena je zgrada crpne stanice s vodospremom i zgrada filtar-stanice, dok će zgrada starog pogona za proizvodnju i preradu vode postati skladište. Novi pogon prerađuje podzemnu vodu trenutačno iz tri zdenca koja se nalaze na crpilištu. Uz postojeći jedan izbušena su dva nova zdenca i stavljena u funkciju.

Novo vodocrpilište, kaže direktor Oliver Abičić, jamči sigurnost opskrbe i zdravstvenu ispravnost. Maksimalan kapacitet prerade je 40 litara u sekundi, dvostruko više nego što je bio kapacitet starog vodocrpilišta.

Veći kapacitet

- Više nam se neće događati kolapsi u ljetnim mjesecima. Zbog slabog pritiska vode često je dolazilo do poteškoća u vodoopskrbi u Đurđenovcu. U sklopu ovog projekta rekonstruirali smo postojeću vodovodnu mrežu u Đurđenovcu – kazao je Abičić.

Staro vodocrpilište, inače, sagrađeno je sedamdesetih godina prošlog stoljeća za potrebe tadašnjeg DIK-a, tvornice namještaja, parketa i bačava te naselja Đurđenovac. Crpilište je bilo kapaciteta 20 litara u sekundi i bilo je potrebno planirati povećanje kapaciteta. Priča o rekonstrukciji starog vodocrpilišta pokrenuta je 2009. kada su provedena hidrogeološka istraživanja razvitka crpilišta, a 2011. godine pristupilo se izradi projektne dokumentacije. Sukladno općinskim razvojnim planovima, krenulo se u gradnju magistralnih cjevovoda na koje su priključene mjesne mreže. Danas 13 naselja općine Đurđenovac ima mogućnost opskrbe pitkom vodom iz javnog sustava. Lipine su posljednje naselje u kojemu je sagrađena vodovodna mreža u dužini od 3000 metara. Prema najavama, lipinački vodovod u vrijednosti od 500.000 kuna ovih će dana biti pušten u rad.

Vodoopskrbni sustav Đurđenovca, inače, pripada područjima u Hrvatskoj koja su u cijelosti pokrivena javnom vodoopskrbom.

Snježana FRIDL

rokovi

SVE GOTOVO U GODINU DANA

Vrtićarci u obilasku

U povodu završetka radova proširenja i rekonstrukcije vodocrpilišta, tvrtka Vodorad i Općina Đurđenovac organizirale su Dan otvorenih vrata vodocrpilišta. Postrojenje su obišli i polaznici Dječjeg vrtića Jaglac. Djeca su upoznata s radom postrojenja koje prerađuje odnosno filtrira vodu te ispravnu vodu dalje isporučuje u vodoopskrbni sustav.

Najčitanije iz rubrike