Novosti
IVICA ĐIKIĆ U NEDJELJOM U 2

Obrazovanje mora biti depolitizirano
Objavljeno 14. svibnja, 2017.

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je znanstvenik Ivan Đikić. "U znanosti ima mnogo teških trenutaka", kazao je Ivica Đikić. Devedesetih je u New Yorku tri godine radio na biološkom projektu, a rezultata nije bilo. Više je puta razmišljao da se vrati natrag u medicinu. Izdržao je krizu i uspio. Kazao je kako je znatiželjan, ispunjen i sretan - energiju crpi iz rada, obitelji i prijatelja, a spava samo dva do tri sata na dan. Trenutačno vodi dva laboratorija (Frankfurt i San Francisco) s 250 ljudi. "Ja kao lider radim svoj posao, svatko u mome timu ima svoju odgovornost, a kritično razmišljanje nije svađanje - nego put da se dođe do boljeg rješenja", kazao je.

Đikić je kazao kako ga je zgrozio podatak da je Hrvatska u posljednjih 10 godina izgubila 68 tisuća djece u osnovnim školama (za 17 posto njih razlog je iseljavanje roditelja). "Obrazovanje i znanost moraju biti depolitizirani. Obrazovanje djece ne smije biti igračka političara", kazao je Đikić koji je pozvao premijera, Vladu i sve politčke stranke da na tome porade.

"U Kurikularnoj refomi ima jako dobrih rješenja, iako nije idealna. Na njoj je radilo 500 stručnjaka uz mnogo entuzijazma i bar bi se to trebalo cijeniti. Na to politka ne smije pljunuti bez razmišljanja. Trebaju naći novo rješenje, a ne da mi dvije godine čekamo, a reformu će opet raditi - političari", kazao je. Dodao je da bismo problem kurikularne reforme stručnjaci riješili za dva mjeseca, pod uvjetom da se politika makne.V.T.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

Najčitanije iz rubrike