Novosti
NOVI ISPADI U SUDNICI

Sudac zaprijetio Mamiću kaznom od 50.000 kuna
Objavljeno 9. svibnja, 2017.

Nakon demonstrativnog napuštanja sudske zgrade u ponedjeljak, uz viku i psovke, Zdravko Mamić u utorak se uredno pojavio na sudskoj raspravi na Županijskom sudu u Osijeku.

Njemu, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru sudi se da su NK Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Na raspravi u utorak svjedočio je predsjednik Dinama Mirko Barišić, i stolnoteniska legenda Dragutin Šurbek, u sporno vrijeme član Izvršnog odbora kluba s Maksimira.

- Kao predsjednik kluba imao sam informacije o svim transferima. O tome me je izvještavao Zdravko Mamić, koji je i prezentirao razloge transfera. Potom sam o detaljima transfera izvješćivao Izvršni odbor, posvjedočio je Barišić koji je u NK Dinamo došao 2000. godine. Prema njegovim riječima klub je tada bio u lošem financijskom stanju, a brojni igrači nisu bili plaćeni. “Aneksima ugovora regulirano je da će biti plaćeni iz realiziranog transfera. Tada su svi igrači imali anekse ugovora o transfernom obeštećnju, što je kasnije ukinuto. Aneksi su od tada bili iznimke, kao što su bili aneksi ugovora s Lukom Modrićem iz 2005., i s Dejanom Lovrenom iz 2008. godine”, rekao je Barišić dodajući kako je Luka Modrić inzistirao da unaprijed dobije aneks ugovora, tražeći da participira u transferu. Barišića je o pregovorima prije zaključenja aneksa obavještavao Zdravko Mamić.

- S igračima, uključujući i Modrića, nisam razgovarao o detaljima aneksa ugovora. Znam da je transferno obeštećenje Modriću plaćeno prema aneksu ugovora, ali ne znam kamo je taj novac dalje bio proslijeđivan. Lovrenov dio obeštećenja isplaćen je pak od iznosa koji je Dinamu uplatio francuski prvoligaš Lyon - rekao je Barišić.

Nakon što je tužitelj Uskoka Tonči Petković u nekoliko navrata upitao Barišića jesu li anekse ugovora imali igrači Eduardo da Silva, Ivan Bošnjak, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj i Alen Halilović, sa svoga je mjesta reagirao Zdravko Mamić.

- Tužitelj pet puta postavlja isto pitanje. Pa moram reagirati jer to ne čini nitko, uključujući i njegovu obranu - rekao je Zdravko Mamić, povikavši potom: “Pa zar želite moju glavu na silu?”.

Na Mamićevu upadicu reagirao je predsjednik vijeća, sudac Darko Krušlin, koji je Mamića upozorio da ne može govoriti ako ne dobije riječ. Kako je Zdravko Mamić i dalje polemizirao, sudac ga je upozorio da zbog remećenja rada suda može biti novčano kažnjen i do 50 tisuća kuna.

Na pitanje odvjetnika Čede Prodanovića, Barišić je rekao kako NK Dinamo nije oštećen aneksima ugovora za Modrića i Lovrena. Suđenje se nastavlja 22. svibnja.

Milan BUGARIĆ/H
ŠURBEK NE ZNA ZA POZAJMICE

“Kao član Izvršnog odbora NK Dinamo, nisam imao nikakva saznanja da je klub nekome davao pozajmice, uključujući i nekim djelatnicima kluba. Također, nije mi poznato ništa o transferima Modrića i Lovrena, pa ni da su imali pravo na podjelu transfernog obeštećanja”, rekao je Dragutin Šurbek, dodajući kako je saznanja o mogućim transferima igrača imao samo na osnovu izvješća medija. “Financije je Zdravko Mamić pedantno vodio”, rekao je Šurbek.

Možda ste propustili...

ZBOG SUMNJE NA KORUPCIJU UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE

Obuljen Koržinek: Priopćenje EPPO-a potvrđuje da smo spriječili prijevaru

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

OSJETIO SE U ZAGREBU, BiH I ITALIJI

Potres jakosti 4,3 stupnja po Richteru zatresao Slunj

Najčitanije iz rubrike