Regija
DOBROM PRILAGODBOM PODUZETNICI MOGU OPSTATI

Drvene ekokućice izvoze u Italiju, Njemačku i Austriju
Objavljeno 4. svibnja, 2017.

ČRNKOVCI

Tvrtka Tersa niknula je u Poduzetničkoj zoni Črnkovci prije deset godina u prostorima nekadašnje poznate črnkovačke Kudeljare, a bavi se preradom drveta i njegovim piljenjem i sušenjem te izradom poluproizvoda i gotovih proizvoda od drveta za uglavnom inozemno tržište, te manjim dijelom za domaće.

Zatvaranje kruga

Počela je s proizvodnjom drvene ambalaže za voće i povrće, a danas zapošljava 82 radnika i bilježi godišnji prihod od približno 13 milijuna kuna. Njezin vlasnik Šakić kaže da im je glavni cilj bio zatvaranje kruga i maksimalno iskorištavanje sirovine u drvoprerađivačkoj industriji, isključivo od domaće sirovine, njegove prerade i izrade gotovih hrvatskih proizvoda koji se mogu ponuditi tržištu, a sirovinu nabavljaju uglavnom iz Hrvatskih šuma iz raznih slavonskih gradova.

Nedavno su na tržište plasirali novi proizvod, mobilnu drvenu kućicu iz vlastite proizvodnje, koju nazivaju vrhuncem drvoprerađivačke industrije – njezinim obogaćivanjem i oplemenjivanjem, ali i proizvodom koji ima svoju budućnost na tržištu. Riječ je o ekološkom objektu vanjskih dimenzija osam puta tri metra, s balkonom šest puta 2,5 metara, kompletno opremljen namještajem i svim kućanskim uređajima, a kućica ima kuhinju, kupaonicu, spavaću sobu, te dnevni boravak. Vrijednost ovakve jedne kućice iznosi oko 35.000 eura plus PDV, i kompletno je opremljena, tako da za njezino stavljanje u pogon treba jedino betonirana površina na kojoj će se postaviti, te infrastrukturni priključci. Najviše ih izvoze u Italiju, Njemačku i Austriju.

Još jedan inovativan proizvod od prošle je godine i drveni panel koji se proizvodi u Tersi, a od kojih se prave ove drvene kućice. On je plod obrade drveta i za njega kažu da u njemu leži i dio snage koji je izvađen iz drvenog trupca, jer je posebnim tehnikama obrade postao lakši, a da istovremeno nije izgubio ništa na svojoj čvrstoći. Panel se, osim za izradu ovakvih kućica, može koristiti i za niz drugih proizvoda kao panel nosivih greda, ploča, stolova i drugih proizvoda. Još je važnije što je riječ o proizvodu od relativno jeftinog i lako dostupnog drveta na našim prostorima kao što su topola i bukva, koji nemaju osobitu komercijalnu vrijednost ako se prodaju kao sirovine.

Kao Lego-kocke

Za manje od mjesec dana, Šakić najavljuje da će se isti paneli početi sklapati i prodavati kao gotovi komadni zidovi, kao Legove kocke, a koje će moći sastaviti i laik. Bit će zidova i s gotovom vanjskom i unutarnjom fasadom, tako da će svatko tko ima i malo dobre volje, znanja i vještine, moći sam sastaviti svoj objekt prema želji.

- Tersa neprestano nastoji uvođenjem novih proizvoda preživjeti teške dane i godine u kojima posluju hrvatski drvoprerađivači. S obzirom na to da ne možemo doći do vrijedne drvne sirovine kao što su hrast i jasen, koristimo bukvu, topolu, i grab, od kojih su svi bježali, a mi smo upravo opstali na njihovoj preradi. Mogli bismo biti još bolji kad bismo dobili kvalitetniju sirovinu, ali ovako se moramo snalaziti s onim što imamo - poručuje Šakić, u čijoj se tvrtki godišnje preradi oko 10.000 kubika drveta, što je još uvijek malo u odnosu na potrebe, no i do te količine vrlo je teško doći.

Obišavši pogone tvrtke i čuvši iskustva vlasnika Terse, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić naglasio je kako je upravo drvoprerađivačka industrija koja opstaje primjer nelogičnosti na tržištu, posebice vezano uz sirovine i snabdijevanje sirovinama na tržištu u zemlji koja je bogata šumama, odnosno kvalitetnim i cijenjenim drvetom.

- Tvrtka koja ima struku koja može proizvoditi dodanu vrijednost, a ne samo rezane trupce i građu, i koja je na tržište plasirala izuzetno atraktivne proizvode za turističke dijelove Hrvatske, kao što je ova kućica, dokaz je kako Slavonija ima izuzetno velike potencijale kao što su šume, ali očito ne znamo gospodariti Hrvatskim šumama. Znamo izvesti u inozemstvo samo trupce i rezanu građu i daske, a valja se sjetiti koliko je prije Domovinskog rata ovdje bilo kvalitetnih drvoprerađivačkih tvrtki koje su proizvodile različiti namještaj... Ako u ovakvim tvrtkama, kao što je Tersa, unatoč problemima mogu uspjeti opstati na tržištu i poslovati, zamislite tek što bi se dogodilo kada bi poslovali u uređenim uvjetima - poručio je Šišljagić.

Lidija ANIČIĆ

poslovanje

NE ŽELE PRODAVATI DRVO KAO SIROVINU

Nepotrebno zapostavljeno

Šakićevio je stajalište da je drvo kao prirodna sirovina u nas predugo nepravedno zapostavljena sirovina, pa sukladno tome i mnogi kvalitetni proizvodi od drveta, a kojeg u nas ima u izobilju, još uvijek nisu dovoljno prepoznati niti kvalitetno valorizirani. “A drugi profitiraju na tome”, zaključio je.

Najčitanije iz rubrike