Novosti
U NEPUNIH 20 SATI

Užas u Hrvatskoj: Desetero mrtvih u nesreći i pucnjavi
Objavljeno 26. travnja, 2017.
U utorak u 21.20, u teškoj pomorskoj nesreći u Koločep skom kanalu tri su osobe poginule, dvije su spašene, a za četiri se traga, na žalost, sa sve manjim šansama da su preživjeli. U srijedu u 16.30, u mjestu Brodarica kod Šibenika, ubijene su t

U teškoj pomorskoj nesreći u Kolčepskom kanalu, između uvale Pakljena i uvale Brsečin, tri su osobe poginule, dvije su spašene, a za četiri je u srijedu cijeloga dana trajala opsežna potraga.

Do nesreće je došlo kada su se sudarili brod Lučke kapetanije Dubrovnik i gumeni čamac u kojemu je bilo više članova posade i putnika. Prema priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, službeni brod Lučke kapetanije Dubrovnik Danče u utorak, 25. travnja, u 21.20 sati sudario se u Koločepskom kanalu s gumenom brodicom nepoznate registracijske oznake na kojoj su bili ugostiteljski djelatnici hrvatskog državljanstva, ukupno devet osoba. Neslužbeno se moglo doznati da je riječ o ugostiteljskim radnicima sa Šipana, iz restorana Bowa. Oni su se vraćali sa Šipana, gdje su pripremali restoran za otvaranje i turističku sezonu.

Na mjestu nesreće iz mora su spašene dvije osobe s tjelesnim ozljedama, a tri pronađene bile su mrtve. Za ostalima se intenzivno tragalo, no probleme je spasiocima pravio jak južni vjetar. U potragu za nestalima uključena su tri plovila LK Dubrovnik s liječničkom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić, potom Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te devet plovila, među kojima su i privatne brodice i ronioci.

Prema neslužbenim informacijama, jedan od poginulih je voditelj restorana Bowa, dubrovački ugostitelj A.P., te djelatnica restorana J. K., rođena 1959. godine.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je da su nakon teške pomorske nesreće u Koločepskom kanalu u tu bolnicu primljene dvije osobe, od koji je jedna teže, a druga lakše ozlijeđena. “Primljeno je dvoje ljudi, jedan muškarac koji je 1959. godište ima lakše ozljede i pušten je na kućno liječnje, a drugi je muškarac, 1964. godište, zadobio prijelom ključne kosti i slijedi operacija. Pacijent je stabilno”, rekao je Bekić.

Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je brod Danče bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu. “Uzrok havarije još nije utvrđen, ali zna se da je brod Danče plovio sredinom kanala, a gumenjak nije bio označen navigacijskim svjetlima. Bilo je i malo šiloka (vjetar, jugo), a gumenjak se na radarskoj slici nije vidio”, rekao je dubrovački lučki kapetan Mato Kekez.

Eduard SOUDIL/H
PREŽIVJELI: GUMENJAK NIJE IMAO SVJETLA, BILI SU VELIKI VALOVI

Velimir Šetka, jedan od preživjelih iz pomorske nesreće, za HRT je opisao potresno iskustvo. “Čovjek koji je vozio taj gliser uopće nije imao svjetla, a nas je bilo devetero u čamcu. Bili su veliki valovi. Malo je ubrzao ispočetka, a kada je vidio da nas kvasi, smanjio je brzinu i krenuo prema Dubrovniku sjeći valove. Kasnije je okrenuo lijevo, ja sam sjedio na krmi i pokraj mene bilo je još troje ljudi. Moj prijatelj, jedna žena i jedan majstor, a vozač je bio točno ispred mene. Pokraj njega su sjedili sin te žene i troje mladih. Kada je taj brod udario, jer ovaj nije imao svjetla, jedino sam ja ostao na čamcu, svi su ostali bili u vodi, njih sedmero, a osmi prijatelj je samo glavom zagnjurio u more, ali se vratio u čamac. Bio sam sasvim mokar i 5-6 sekundi sam bio u nesvijesti. Nemam pojma što se dogodilo. To je kao atomska bomba, jednostavno ne vidiš ništa”, prepričao je Štetka.

PUCNJAVA U BRODARICI POKRAJ ŠIBENIKA

Troje ubijenih, policija traga za Borisom Luketom

 

U srijedu poslijepodne, u mjestu Brodarica, pokraj Šibenika, ubijene su tri osobe. Kako je novinarima portala ŠibenikIn potvrđeno iz Policijske uprave šibensko-kninske, došlo je do pucnjave iz vatrenog oružja. “Dana 26. travnja, oko 16.35 sati, u Brodarici su pronađene tri mrtve osobe, dvije u obiteljskoj kući i jedna u osobnom automobilu. Identitet smrtno stradalih osoba i okolnosti ovoga događaja utvrđuju se, a provode se opsežni izvidi s ciljem otkrivanja počinitelja”, priopćeno je iz policije. Kako je objavljeno policija provodi “intenzivno traganje za Borisom Luketom (1958.) iz Primoštena” kojega se dovodi u vezu s ovim događajem. “Luketa je viđen na mjestu događaja te se sumnja da se udaljio s crvenim Cliom reg. oznaka ŠI 569 FD. Također, policija traga za vozilom Nissan 370 Z3 crne boje ŠI 900 EM”, dodatno je priopćeno iz policije koja je objavila i Luketinu fotografiju.

Prema neslužbenim informacijama, ubijeni su 70-godišnji supružnici Keranović, Milka i Hakija, a u automobilu ispred njihove kuće pronađeno je tijelo Ivana Bajića Pajde, bivšeg tjelesnog čuvara Zlatka Bagarića, pokojnog “kralja zagrebačkog podzemlja”. Kao mogući motiv spominje se navodno dugovanje mlađeg sina Keranovićevih Borisu Luketi, ali i Bajiću. Navodno su u kući prije pucnjave bili supružnici Keranović sa sinom Kemalom koji se netom vratio iz Njemačke gdje već neko vrijeme živi i radi. Kemal je uspio pobjeći. D.Pav.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike