Regija
U VUKOVAR STIGLI ALKARI I ALKARSKI KONJI

Alkar Ivandić: Trkalište je odlično, konji aklimatizirani
Objavljeno 27. travnja, 2017.
U Vukovaru će biti 17 kopljanika, šest pratitelja barjaka, ađutant, barjaktar

VUKOVAR - Dobar je ugođaj, trkalište je prekrasno, Grad Vukovar doista se potrudio maksimalno i organizacijski i atmosferom u gradu koji već diše s Alkom – opisat će tako svoj prvi dojam dolaska u Vukovar, uoči Svečane Sinjske alke 6. svibnja, alkar Dušan Ivandić. U grad heroj stigao je, naime, dio alkara, kao i većina alkarskih konja koji su smješteni u okružju park-šume Adica nadomak gradskom središtu.

Dosad su u Vukovar stigla 24 konja, a danas bi trebala još dva.

– Sve skupa 26 konja nam je potrebno za alkarsku povorku – kopljanike, pratitelje barjaka, vojvodin konj... Došla smo zasad nas četvorica alkara, stižu i ostali tijekom današnjeg dana jer 29. travnja nam počinju pripreme na trkalištu, gdje će biti svi alkari sudionici – govori Ivandić i dodaje kako će u Vukovaru biti 17 kopljanika, šest pratitelja barjaka, ađutant i barjaktar. Trening alkara, u subotu od 16.30 sati, bit će u Županijskoj ulici otvoren za gledatelje. Inače, pristigli alkari su, dodat će alkar Dušan Ivandić, na svojim konjima dojahali do staze kako bi je isprobali, a njegov komentar je kako je alkarsko trkalište u Vukovaru, s podlogom od pijeska, odlično napravljeno. Kazuje i da je smještaj konja u montažne boksove u Adici odličan, u prirodi i prekrasnoj okolini, gdje su se “konji aklimatizirali u jednom danu”.

– Nikavih problema nema, sve je u Vukovaru super – zaključit će Ivandić.

Dok se alkari pripremaju za početak treninga, u posebnom su režimu i alkarski konji u Adici. Svaki konj ima svoj boks, posebna ekipa brine se o njihovu hranjenju, ali i istrčavanju jer moraju biti u treningu do povijesnog događaja koji će 6. svibnja povezati Vukovar i Sinj. U gradu se tog dana očekuje oko 25.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Sanja BUTIGAN
Svečana alka se 6. svibnja trči u 16.30 sati

Prema službenom programu za 6. svibnja, Vukovar će cijelog dana biti u duhu Alke. Program počinje u 6 sati budnicom i pucanjem mačkula, u 9 sati bit će služena sveta misa u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, a u 14.30 sati krenut će povorka alkara iz Adice ulicama grada – 204. vukovarske brigade, Kardinala A. Stepinca, Frankopanskom, Zmajevom, Dr. F. Tuđmana, J. J. Strossmayera, Županijskom. U 16.30 sati početak je Svečane Sinjske alke na trkalištu u Županijskoj ulici. Za kraj na Trgu RH u 21 sat je koncert Miroslava Škore. Svečana Sinjska alka u Vukovaru trči se u čast hrvatskih branitelja grada heroja i cijele Hrvatske.

26

konja potrebno je za alkarsku povorku - kopljanike, pratitelje barjaka, vojvodin konj...

Trening alkara, u subotu od 16.30 sati, u Županijskoj ulici otvoren je za gledatelje

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike