Mozaik
BALETNI SPEKTAKL

The Great Gatsby Ballet u Zagrebu 14. listopada
Objavljeno 27. travnja, 2017.

Nakon rasprodane europske turneje, oduševljene publike Berlina, Frankfurta, Hamburga, Beča i Ženeve, nakon više od 20.000 gledatelja prošle godine, 70.000 gledatelja od prve premijere i 700 akreditiranih novinara, The Great Gatsby Ballet napokon stiže i u Zagreb! Čini se da će 2017. biti jedna od zanimljivijih, ako se može suditi prema glazbeno-kulturnoj ponudi i zanimanju publike. Nakon rasprodanog mjuzikla Cats, Arena Zagreb bit će domaćin još jednog spektakla kultnog renomea, ovaj put baletnog – The Great Gatsby Ballet – koji u Zagreb stiže 14. listopada. Jedinstven je to projekt koji ujedinjuje nekoliko umjetničkih sfera i donosi neponovljiv doživljaj, rađen prema knjizi F. Scotta Fitzgeralda. Roman “Veliki Gatsby” objavljen je 1925., a glavni lik, Jay Gatsby, tajanstveni je mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, dok je sama priča ispričana iz perspektive Gatsbyjeva prijatelja, Nicka Carrawaya. Radnja romana smještena je u tzv. lude 20-e, poslijeratno razdoblje koje je u američkom društvu obilježila prohibicija, ali i opća dekadencija te procvat organiziranog kriminala i ilegalnih poslova. Fitzgeraldova knjiga pa potom i film koji je nastao prema knjizi već su stvorili kultni status, a atmosferu koju donosi već godinama mnogi pokušavaju ponoviti i iznova doživjeti.

Nakon filmske uspješnice stiže nam baletno uprizorenje knjige - Great GatsbyBallet - vrhunski spektakl i blockbuster, s virtuozima iz svijeta baleta, kazališta i glazbe. Dwight Rhoden, jedan od najtraženijih suvremenih koreografa, ujedno i redatelj projekta, osmislio je koreografiju isključivo za ovaj show. Sam Dwight do sada je surađivao s nizom poznatih svjetskih umjetnika poput Princea, Lennyja Kravitza, U2, Patricka Swayzea... Vrhunski kompozitor, Konstantin Meladze, potpisuje jedinstvenu glazbu baleta The Great Gatsby.

Denis Matvienko, nacionalni baletni prvak Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, ravnatelj baleta ruskog Nacionalnog kazališta u Novosibirsku i zvijezda svjetskih razmjera savršeno utjelovljuje plesne pokrete u glavnoj ulozi Jaya Gatsbyja. Denisa Matvineka zagrebačka publika imala je prilike upoznati prošle godine i oduševiti se njegovim plesnim i koreografskim talentom u rasprodanom Lisinskom, kada je gostovao s baletom „Radio&Juliet“. The Great Gatsby istinski je vizualno-glazbeno-plesni spektakl koji ne smijete propustiti, a ovaj projekt s pravom nazivaju „blockbuster“ jer su sve izvedbe europske turneje do sada bile rasprodane. S obzirom na veličinu i zahtjevnost scenografije i produkcije, Arena Zagreb bit će sasvim prilagođena pozornici, scenografiji i gledateljima, pri čemu će se u prodaji naći samo 4000 ulaznica, a ulaznice su isključivo za sjedeća mjesta. N.Vekić

Ovaj projekt s pravom nazivaju „blockbuster“ jer su sve izvedbe europske turneje do sada bile rasprodane

Najčitanije iz rubrike