Mozaik
ROBO CUP JUNIOR AUSTRIJA

Hrvatski robotičari osvojili osam odličja
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Hrvatski su robotičari na izuzetno jakom međunarodnom natjecanju Robo Cup Junior Austrija u Stadthalle Weiz osvojili 4 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje. Bilo je ovo doista veliko međunarodno natjecanje ekipa mladih robotičara iz cijelog svijeta. Najveća konkurencija je bila u kategoriji Rescue Line Primary - 49 ekipa, a na ovo natjecanje čak je šest ekipa stiglo iz Južne Koreje. Vrhunske rezultate mladi robotičari postižu zahvaljujući upornom, nesebičnom i samozatajnom radu svojih mentora, nastavnika koji im daleko od medijske pompe posvećuju svoje vrijeme i znanje. Uz pomoć rijetkih sponzora u posljednjih nekoliko godina, nabavljaju im opremu i uređaje koji nisu samo igračke i koji se vođeni učeničkom maštom i kreativnošću pretvaraju u vrhunske rezultate, svrstavajući ih među najbolje na svijetu. Ove godine s medaljama su se vraćali iz Švedske, Njemačke i Slovačke te sad iz Austrije, ostavljajući iza sebe mnogo bogatije zemlje, koje u obrazovanje ulažu mnogo više od Hrvatske.

- Bavljenje robotikom potiče kretivnost djece, razvija im koncentraciju, sposobnost za timski rad, urednost, pedantnost, preciznost. Moraju znati pročitati i riješiti zadatak, a da su razumjeli dokazuju slaganjem i programiranjem konstrukcije. Robotika je poveznica među različitim, posebno prirodoslovno-tehničkim predmetima. Od velike je koristi dobrim matematičarima i fizičarima, usmjerava ih prema tehničkim zanimanjima koja su u svijetu i kod nas jako tražena – kazala je jednom prilikom Jelka Hrnjić, nastavnica u OŠ Mate Lovraka, koja je s kolegom Ivicom Kolarićem iz varaždinske Prve OŠ, prije pet-šest godina krenula u avanturu robotičkih natjecanja. Izvanredne rezultate na svjetskim i međunarodnim natjecanjima postižu bez financijske pomoći obrazovnog sustava. Uspijevaju zahvaljujući malobrojnim sponzorima, školama koje im ustupaju svoje prostore, Hrvatskom robotičkom savezu i roditeljima učenika koji strpljivo već godinama ulažu u njih, ponoseći se njihovim vrhunskim rezultatima. T.K.

ZLATO

U kategoriji RESCUE LINE PRIMARY za ROBO OTOČAC (članovi: Ivica Banić i Mihovil Bićanić; mentor Igor Naprta), RK Robo-Otočac i OŠ Zrinskih i Frankopana.

U kategoriji RESCUE LINE SECONDARY za BULBS & WIRES (članovi su Grgur Premec i Fran Zekan; mentor Domagoj Premec), Zagreb

U kategoriji RESCUE MAZE za YAZAKI CROATIA (članovi: Matej Novosad, Janko Pribičević, Ines Kušen; mentor Zoran Pribičević), Robofreak i Hrvatsko društvo za robotiku.

U kategoriji SOCCER LIGHT WEIGHT LEAGUE za CRO-ADRIATIC (članovi: Antonio Nikolić i Paško Zekić; mentor Zoran Vukić), UMR Split.

SREBRO

U kategoriji onSTAGE SECONDARY za BODULE (članovi: Franko Karmelić, Marija Karninčić, Leon Lisičar, Petra Soljačić, Mia Pivčević; mentor Lucija Špacal), Bol.

U kategoriji CoSPACE RESCUE za NET IT (članovi: Ivan Janjić, Fran Lešković i Luka Cundeković; mentor Hrvoje Tišljar), RIK Nuštar i IK Net.

BRONCA

U kategoriji RESCUE LINE PRIMARY za ROBO KOPRIVNICA (članovi: Gregor Gašparić i Maksimiljan Perković; mentor Ivica Kolarić), OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica.

U kategoriji SOCCER OPEN SECONDARY za ŠKOLSKU KNJIGU (članovi Roko Parać, Andro Katanec i Branimir Čaran; mentor Zoran Pribičević), Robofreak i Hrvatsko društvo za robotiku.

Možda ste propustili...

VLASNICI AUTOPRAONICA TRLJAJU RUKE

Saharski pijesak “okupirao” Atenu

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike