Regija
ĐAKOVO EXPO ZLATNE RUKE 2017.

U Piškorevce stiže 200 izlagača, Bebek i Opća opasnost
Objavljeno 21. travnja, 2017.

ĐAKOVO - U organizaciji Grada Đakova, Univerzala, Turističke zajednice i Udruženja obrtnika, na Sajmištu u Piškorevcima 28. i 29. travnja održat će se 9. Sajam poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva Đakovo Expo Zlatne ruke 2017, rečeno je jučer na konferenciji za novinare u prostorijama Univerzala, na kojoj je govorio predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo, direktor Univerzala Mile Kaselj, direktorica TZ-a Đakova Marija Burek te predstavnici suorganizatora.

Međunarodni karakter

Popularizacija i očuvanje zanata starih majstora i poljoprivredne tradicije Đakovštine, poticanje obrtništva i malog poduzetništva, svojevrsni festival obiteljskih gospodarstava i promocija slavonskog sela, osnovni su ciljevi ove manifestacije koja će posljednjeg travanjskog vikenda ponovno okupiti brojne izlagače, sudionike i posjetitelje, moglo se čuti na konferenciji na kojoj je predstavljen cjelokupni program.

- Ovo je tradicijska manifestacija koja se održava u prigradskom naselju u Piškorevcima gdje smo željeli, nakon odluke da stočni sajam održavamo svaki mjesec, jer time potičemo obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo i gospodarstvo, ovogodišnjim sajmom Expo Zlatne ruke dodatno oplemeniti i proširiti program. Uključili smo osnovne i srednje škole, ali i institucije s područja Grada Đakova i OBŽ-a. Ovogodišnji Sajam održava se pod generalnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora te Osječko-baranjska župnija - kazao je Soldo. Napomenuo je i kako su suorganizatori Udruženje obrtnika Grada Đakova, Veterinarska Stanica, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Osnovna škola “Matija Gubec” Piškorevci, Savjetodavna služba, VMO Piškorevci te Lovački savez OBŽ-a.

- Đakovo Expo ima i međunarodni karakter, jer su tu naši prijatelji iz Srbije, osnovna škola iz Tavankuta, te iz Bosne i Hercegovine Obrtnička komora Tuzlanskog kantona. Ovogodišnji program, osim Sajma poljoprivrede, obrtništva, malog i srednjeg gospodarstva, imat će i svoj zabavni dio, a to je nastup Željka Bebeka, TS Đerdani, Brace, Sokak, Royal, Opća opasnost, te niz KUD-ova, klapa i ostalih vokalnih sastava - najavio je Soldo.

Obrasci za zapošljavanje

Tijekom sajma svi obrtnici, mali i srednji poduzetnici i gospodarstvenici moći će popuniti obrasce za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje, gdje Grad Đakovo subvencionira svako novo radno mjesto s iznosom do deset tisuća kuna. Moći će se upoznati i s raznim subvencijama itd. Grad Đakovo predstavit će na sajmu nove mjere kojima će sufinancirati poduzetničke projekte i programe na području Grada Đakova.

Soldo je naglasio kako je već sada više od stotinu izlagača prijavilo svoje sudjelovanje, a očekuje se njih čak 200! Niz programa i radionica obuhvatit će sve dobne skupine, od onih vrtićkog uzrasta do starijih generacija. Direktorica đakovačkog TZ-a Marija Burek podsjetila je na tradiciju odražavanja Sajma.

- Ove će godine svi posjetitelji moći vidjeti i novi gradski festivalski šator. Piškorevci zaslužuju ovaj sajam, jer su jedino prigradsko naselje Đakova koje je razvrstano u C turistički razred. Važno je reći da ovdje postoji visoka razina uključenosti lokalne zajednice, u radionicama sudjeluju dječji vrtići Zvrk, Đakovo i Montessori, svi naši dječji vrtići - kazala je Marija Burek, istaknuvši i subotnji festival čokolade.

Svečano otvaranje Sajma je u petak, u 10.30 sati, u večernjim satima predviđen je koncert Željka Bebeka, predgrupa je TS Brace. Opća opasnost održat će koncert na zatvaranju sajma u subotu navečer, prije njih nastupit će KUD-ovi i pjevačke skupine, a zasvirat će i TS Đerdani.

Maja MUŠKIĆ
Radionice i predavanja

Na konferenciji za novinare spomenuto je i održavanje izložbe malih životinja, predstavljanje Šokačke alke, radionice “Šokački vez kistom po papiru”, “Nije zlato sve što sja”. U organizaciji Savjetodavne službe bit će predstavljen Program ruralnog razvoja RH 2014. - 2020., potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (stručno predavanje), Veterinarska stanica i Udruga za zaštitu životinja govorit će o odnosu prema kućnim ljubimcima itd.

Najčitanije iz rubrike