Regija
ĐAKOVO EXPO ZLATNE RUKE 2017.

U Piškorevce stiže 200 izlagača, Bebek i Opća opasnost
Objavljeno 21. travnja, 2017.

ĐAKOVO - U organizaciji Grada Đakova, Univerzala, Turističke zajednice i Udruženja obrtnika, na Sajmištu u Piškorevcima 28. i 29. travnja održat će se 9. Sajam poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva Đakovo Expo Zlatne ruke 2017, rečeno je jučer na konferenciji za novinare u prostorijama Univerzala, na kojoj je govorio predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo, direktor Univerzala Mile Kaselj, direktorica TZ-a Đakova Marija Burek te predstavnici suorganizatora.

Međunarodni karakter

Popularizacija i očuvanje zanata starih majstora i poljoprivredne tradicije Đakovštine, poticanje obrtništva i malog poduzetništva, svojevrsni festival obiteljskih gospodarstava i promocija slavonskog sela, osnovni su ciljevi ove manifestacije koja će posljednjeg travanjskog vikenda ponovno okupiti brojne izlagače, sudionike i posjetitelje, moglo se čuti na konferenciji na kojoj je predstavljen cjelokupni program.

- Ovo je tradicijska manifestacija koja se održava u prigradskom naselju u Piškorevcima gdje smo željeli, nakon odluke da stočni sajam održavamo svaki mjesec, jer time potičemo obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo i gospodarstvo, ovogodišnjim sajmom Expo Zlatne ruke dodatno oplemeniti i proširiti program. Uključili smo osnovne i srednje škole, ali i institucije s područja Grada Đakova i OBŽ-a. Ovogodišnji Sajam održava se pod generalnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora te Osječko-baranjska župnija - kazao je Soldo. Napomenuo je i kako su suorganizatori Udruženje obrtnika Grada Đakova, Veterinarska Stanica, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Osnovna škola “Matija Gubec” Piškorevci, Savjetodavna služba, VMO Piškorevci te Lovački savez OBŽ-a.

- Đakovo Expo ima i međunarodni karakter, jer su tu naši prijatelji iz Srbije, osnovna škola iz Tavankuta, te iz Bosne i Hercegovine Obrtnička komora Tuzlanskog kantona. Ovogodišnji program, osim Sajma poljoprivrede, obrtništva, malog i srednjeg gospodarstva, imat će i svoj zabavni dio, a to je nastup Željka Bebeka, TS Đerdani, Brace, Sokak, Royal, Opća opasnost, te niz KUD-ova, klapa i ostalih vokalnih sastava - najavio je Soldo.

Obrasci za zapošljavanje

Tijekom sajma svi obrtnici, mali i srednji poduzetnici i gospodarstvenici moći će popuniti obrasce za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje, gdje Grad Đakovo subvencionira svako novo radno mjesto s iznosom do deset tisuća kuna. Moći će se upoznati i s raznim subvencijama itd. Grad Đakovo predstavit će na sajmu nove mjere kojima će sufinancirati poduzetničke projekte i programe na području Grada Đakova.

Soldo je naglasio kako je već sada više od stotinu izlagača prijavilo svoje sudjelovanje, a očekuje se njih čak 200! Niz programa i radionica obuhvatit će sve dobne skupine, od onih vrtićkog uzrasta do starijih generacija. Direktorica đakovačkog TZ-a Marija Burek podsjetila je na tradiciju odražavanja Sajma.

- Ove će godine svi posjetitelji moći vidjeti i novi gradski festivalski šator. Piškorevci zaslužuju ovaj sajam, jer su jedino prigradsko naselje Đakova koje je razvrstano u C turistički razred. Važno je reći da ovdje postoji visoka razina uključenosti lokalne zajednice, u radionicama sudjeluju dječji vrtići Zvrk, Đakovo i Montessori, svi naši dječji vrtići - kazala je Marija Burek, istaknuvši i subotnji festival čokolade.

Svečano otvaranje Sajma je u petak, u 10.30 sati, u večernjim satima predviđen je koncert Željka Bebeka, predgrupa je TS Brace. Opća opasnost održat će koncert na zatvaranju sajma u subotu navečer, prije njih nastupit će KUD-ovi i pjevačke skupine, a zasvirat će i TS Đerdani.

Maja MUŠKIĆ
Radionice i predavanja

Na konferenciji za novinare spomenuto je i održavanje izložbe malih životinja, predstavljanje Šokačke alke, radionice “Šokački vez kistom po papiru”, “Nije zlato sve što sja”. U organizaciji Savjetodavne službe bit će predstavljen Program ruralnog razvoja RH 2014. - 2020., potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (stručno predavanje), Veterinarska stanica i Udruga za zaštitu životinja govorit će o odnosu prema kućnim ljubimcima itd.

Možda ste propustili...

SŠNIDOR 2017.

Izabrani kuglači

ISPOVIJEST BAČVARA ANDRIJE BEŠČECA

Sa sjetom gleda rušenje pogona nekadašnjeg Gaja

PLANINARIMA EUROPSKI NOVAC

Obnova Geološke staze

Najčitanije iz rubrike