Novosti
SABORSKI ZASTUPNICI O SVOJIM IZOSTANCIMA

Kazna za svaki nedolazak na sjednicu
Objavljeno 19. travnja, 2017.

Svaki put kad neopravdano izostanu u dane kad Hrvatski sabor zasjeda, zastupnici će se kažnjavati financijski tako da im se iznos paušala (od 1500 kuna) umanji za iznos tuzemne dnevnice, proizlazi iz rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koje je predložio Most. Robert Podolnjak najavio je da će Most prihvatiti amandman Odbora za Ustav koji predviđa umanjenje zastupničkog paušala za svaki neopravdani izostanak kad Sabor zasjeda, a ne samo za dan kad se glasuje. Opravdanim će se izostankom, naveo je, smatrati bolest što će zastupnici morati dokazati liječničkom potvrdom, smrtni slučaj u obitelji, sudski poziv te prisustvovanje raznim manifestacijama i skupovima na koje je zastupnik pozvan. Most je uvjeren kako će se ponuđenim rješenjima ojačati dignitet Sabora i zastupnika.

Zastupnici ne spore da na tome treba raditi, da saborski rad treba biti kvalitetniji, no nisu sigurni da je Mostov prijedlog pravi put za to. Živi zid poručuje da ga je Mostov zakon prilično razočarao i da je mlak. Možda bi za zastupnike koji ne rade dobro svoj posao dobra mjera mogla biti opoziv, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) nezadovoljan što dio zastupnika ne dolazi redovito na radno mjesto.

I Nenad Stazić (SDP) problematizira odredbe o izostancima. “Bolest se mora opravdati liječničkom potvrdom, no što učiniti s virozom, tko će ti izdati potvrdu, što ako mi umre dobar prijatelj u Metkoviću..., on mi nije član obitelji”, kaže Stazić i ocjenjuje kako sve proizlazi iz potpunog nepovjerenja prema zastupniku, što nije dobro.

HNS-ov Milorad Batinić nezadovoljan je što će zastupnici, poput djece u školi, morati predsjedniku Sabora donositi ispričnice od liječnika, pita hoće li za sva događanja morati donositi pozivnice s imenom i prezimenom.

Dražen Bošnjaković (HDZ) suglasan je da zakon neće dići ugled Sabora, ali poručuje da će sigurno preciznije urediti neke stvari.

Predloženi zakon propisuje i da zastupnici koji su dužnost obnašali do tri mjeseca neće imati pravo na naknadu plaće kad im prestane dužnost, oni koji zastupnici budu od tri mjeseca do godine dana imat će pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca polovice plaće, a samo zastupnici sa stažem duljim od godine dana imat će pravo na naknadu plaće 6+6. H

Opravdanim će se izostankom smatrati bolest što će zastupnici morati dokazati liječničkom potvrdom

Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”