Novosti
POSLOVANJE AGROKORA

Bitno stvoriti preduvjete za očuvanje radnih mjesta i restrukturiranje koncerna
Objavljeno 18. travnja, 2017.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Vlade za Agrokor, a naglasak na razgovoru bio je osiguravanje preduvjeta za održavanje radnih mjesta u proizvodnji i prodaji, stabilnosti poslovanja svih povezanih tvrtki, posebice malih dobavljača. Kako stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice, Grabar-Kitarović posebno je “iskazala brigu za očuvanje radnih mjesta i stabilnosti gospodarskog sustava”. Na sastanku je zaključeno kako je osiguravanje stabilnosti poslovanja preduvjet daljnjeg restrukturiranja, stoji u priopćenju.

Nakon što je prošloga tjedna isplaćena plaća radnicima koncerna Agrokora te dio duga dobavljačima, u utorak su nastavljeni razgovori o regresnim mjenicama. Povjerenik Ramljak pozvao je sve sudionike da potpišu promemoriju, odnosno dogovor prema kojem bi svi dobavljači do 31. svibnja bili sigurni, tj. računi im ne mogu biti blokirani. Ovaj tjedan nastavljaju se i razgovori oko odabira konzultantske tvrtke koja će sudjelovati u restrukturiranju Agrokora, a na natječaj se javilo šest međunarodno priznatih kuća.

U utorak je na Zagrebačkoj burzi došlo do oporavka dionica Agrokorovih dionica. Najlikvidnija je ujutro bila dionica Leda, kojom je ostvareno 2,94 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila za 12,8 posto, na 3400 kuna. Slijedi dionica Belja, s prometom od oko 739.000 kuna i rastom cijene za 9,4 posto. Najveći skok cijene među Agrokorovim kompanijama ostvarila je dionica Jamnice, za 19,6 posto. Njome je jutros ostvareno 460.000 kuna prometa. Znatnije se trgovalo i dionicom Vupika, kojom je ostvareno 437.000 kuna prometa, no cijena joj se spustila za 1,42 %. Vrijednost dionice Zvijezde, uz nešto manji promet, skočila je za 16,2 %. D.Pav./H

u četvrtak o lex Mercator

Slovenski parlament u četvrtak započinje svoje redovito travanjsko zasjedanje, a na početku će odlučivati i o dopuni dnevnog reda, po kojoj bi na prijedlog vlade odlučivao o “lex Mercator”. Taj zakonski prijedlog slovenske vlade odnosio bi se na “sistemska poduzeća” s više od 6000 zaposlenih i prihodom iznad milijarde eura godišnje, kako bi se u slučaju njihove insolventnosti pokušala spasiti od stečaja, te zaštitila radna mjesta i interesi i tražbine dobavljača. U parlament je taj zakon zbog stanja u Agrokoru kao vlasniku slovenskog trgovačkog lanca s prodajnom mrežom u Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji, upućen po hitnom postupku. Prema podatcima slovenskih medija, izloženost Mercatora prema njegovim dobavljačima je oko 500 milijuna eura, a prema matičnom Agrokoru samo 50-ak milijuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike