Novosti
ZABORAVLJENI STRADALNICI

Civilne žrtve rata i dalje bez prave potpore te opterećene ovrhama
Objavljeno 13. travnja, 2017.

Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo više od 20 godina, Hrvatska za problem civilnih žrtava rata još uvijek nije pronašla sveobuhvatna i dugoročno održiva zakonska rješenja.

Svi dosadašnji propisi te njihove mnogobrojne izmjene i dopune nisu obuhvatili sve kategorije ratnih stradalnika niti su zadovoljile njihove potrebe i očekivanja. “Novi zakon morao bi riješiti problem priznavanja prava civilnih žrtava rata te obuhvatiti različite skupine građana i načine stradavanja u ratu te odgovoriti na njihove potrebe i očekivanja, čime bi se svima omogućila jednakost pred zakonom”, stoji u novom izvješću pučke pravobraniteljice Lore Vidović. Najveći problem civilnih žrtava Domovinskoga rata i danas je činjenica da nemaju odgovarajuću institucionalnu, psihosocijalnu i drugu potporu, iako Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i mirovnih misija.

- Okosnicu ovog programa čini 21 županijski centar za psihosocijalnu pomoć, a zdravstveni se dio provodi u nacionalnom i regionalnim centrima za psihotraumu. U županijskim centrima stalno je zaposleno samo 16 osoba, a dio posla obavlja 87 vanjskih suradnika, primarno usmjerenih na braniteljsku populaciju, a to nije dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe svih ciljanih skupina. Broj civilnih žrtava rata u Hrvatskoj još nije ni utvrđen, no procjenjuje se da ih je između 4000 i 8000. Međutim, tek manji dio ima status civilne žrtve rata i pripadajuća socijalna prava: invalidninu, opskrbninu, njegu i pomoć u kući i slično. Stradalnici koji unutar postojećeg zakonskog okvira pokušavaju ostvariti svoja prava, u pravilu su izloženi velikim teškoćama, a vrlo često i novčanim izdacima te dugotrajnim postupcima - upozorava pravobraniteljica.

Rješenje problema tih ljudi i njihovih obitelji i nije toliko komplicirano koliko se čini, no ni jedna vlada do sada nije smatrala potrebnim upravni postupak stjecanja statusa civilne žrtve i pripadajućih prava učiniti djelotvornijim i jednostavnijim, čemu bi zasigurno pridonijela i izrada jedinstvene evidencije civilnih stradalnika rata, kao i njihova bolja informiranost o pravima koja imaju.

- Žrtve koje su u parničnim postupcima podnijele zahtjev za naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe nisu ju ostvarile, a danas plaćaju visoke parnične troškove, uglavnom jer su njihovi tužbeni zahtjevi odbijani zbog zastare pokretanja parničnog postupka ili drugih procesnih razloga, s obzirom na to da im nisu prethodile pravomoćne osuđujuće presude za ratni zločin ili drugo kazneno djelo, a činjenicu da je kazneni progon protiv počinitelja već godinama u predistražnoj fazi nitko nije uzeo u obzir. Troškovi su visoki, a pokreću se i ovrhe radi njihove naplate. Vlada RH još uvijek nije pronašla adekvatno rješenje ovog problema, zbog čega civilne žrtve rata pravdu i dalje pokušavaju naći pred Europskim sudom za ljudska prava. Članovi obitelji ubijenih, seksualno zlostavljani civili i logoraši, ali i ostali ratni stradalnici još čekaju na procesuiranje zločina počinjenih u ratu - upozorava pravobraniteljica.

Eduard SOUDIL
BOMBA U OSJEČKOM UREDU ZA PROGNANIKE 1995. GODINE

“1995. godine u Regionalnom uredu Vlade RH za prognanike i izbjeglice u Osijeku hrvatski branitelj aktivirao je ručnu bombu, pri čemu mi je poginula kćerka, tada 24-godišnja djevojka. Do danas nisam uspjela dobiti nikakvu odštetu od države, a pokojna kćerka nije ostvarila status civilne žrtve rata...” samo je jedna od priča civilnih žrtava Domovinskoga rata i njihovih obitelji koje dolaze do pučke pravobraniteljice.

Broj civilnih žrtava još nije ni utvrđen, njih je između 4000 i 8000

Možda ste propustili...