Novosti
NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

Kakav će biti Uskrs za 550.000 nezaposlenih i blokiranih?
Objavljeno 12. travnja, 2017.

Nezavisni hrvatski sindikati i ove su godine izračunali cijenu uskrsne košarica za četveročlanu obitelj od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka. Dijele ju na tri kategorije: skromnu, srednju i bogatiju, kako bi prikazali razlike u mogućnostima i potrebe građana da imaju što bogatiji stol, u skladu s tradicijom, za razliku od onog uobičajenog koji imaju tijekom godine.

- Sadržaj blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti pojedinih kategorija proizvoda, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti tj. podrijetlu voća i povrća. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića te se isključivo temelji na osnovnim namirnicama potrebnim za promatrane dane blagdana. Ove su godine vrijednosti sve tri košarice, u odnosu na prošlogodišnju, blago porasle. Tako bogatija košarica ove godine iznosi 1618 kuna, dok je prošle godine iznosila 1595 kuna. Srednja košarica iznosi 1119 kuna, a lani je bila 1103 kuna. Skromna košarica ove godine iznosi 611, a lani je iznosila 591 kunu, izračunali su u sindikatu.

Ne treba zaboraviti kako je u Hrvatskoj 216.672 nezaposlenih, oko 330 tisuća građana ima blokirane račune i dug od 41,65 milijardi kuna. Iznos plaće jednak ili manji od minimalne prima približno 75.000 radnika, a 10.631 radnik prema popisu Porezne uprave nije primio plaću, što velikom dijelu tih ljudi čak i najjeftiniju uskrsnu košaricu čini nedostupnom. Vrijedi podsjetiti da u iznos košarice nisu uračunati darovi za Uskrs. E.S.

Bogatija košarica ove godine iznosi 1618, srednja 1119, a skromna 611 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike