Novosti
AGROKOR ČEKA KREDIT

Konzum počeo plaćati dobavljače, roba krenula
Objavljeno 11. travnja, 2017.
Agencija Moody's snizila je u utorak kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj

Izvanredni povjerenik Vlade RH za Agrokor Ante Ramljak istaknuo je kako su započeli intenzivni razgovori s bankama oko detalja o daljnjem financiranju tog koncerna, a u srijedu, do kraja dana, trebala bi biti pripremljena dokumentacija za kreditnu liniju do 150 milijuna eura koja bi osigurala likvidnost u razdoblju od jednog mjeseca do 45 dana.

- Budući da su sve kompanije Agrokora deblokirane i njihovo je stanje dobro, Konzum je već počeo s prvim isplatama prema dobavljačima - rekao je Ramljak u utorak poslijepodne. Potvrdio je da će plaće zaposlenicima Agrokora biti isplaćene do vikenda.

Nepouzdana izvješća

- Mogu reći da će do petka biti isplaćene plaće svim zaposlenicima Agrokora, bez obzira na spomenuti kredit. S obzirom na likvidnost u grupi uspjet ćemo i napuniti police Konzuma prije Uskrsa - rekao je Ramljak.

Istaknuo je i kako u ovom trenutku ne može reći točno stanje obveza Agrokora, jer se “ne može pouzdati ni u jednu brojku” iz zadnjeg financijskog izvješća.

U njegovom su savjetničkom timu iz tvrtke Alter Capital Marko Delić i Branimir Bricelj, Tomislav Matić iz Texo Managementa, bivše Ramljakove tvrtke, a iz samog Agrokora pomažu mu Vladimir Bošnjak, Luka Cvitan i Anja Linić. Za pravna pitanja angažirao je odvjetnički ured Šavorić i partneri.

- Pozvao sam i međunarodne savjetnike za restrukturiranje koji će doći u roku dva do tri dana na prezentaciju. Tim Antonija Alvareza III. također će biti pozvan da podnese svoju ponudu. Teško je reći koliko će oni biti plaćeni - istaknuo je Ramljak.

Agencija Moody's snizila je u utorak kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, s Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja s Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

“Naša odluka da snizimo Agrokorov rejting odražava njegovu prijavu za restrukturiranje sukladno hrvatskom zakonu, a to, prema našem mišljenju, čini stečaj visoko vjerojatnim. Ona isto tako uzima u obzir neizvjesnosti oko samog procesa restrukturiranja, budući da sposobnost kreditora da vrate svoj novac ovisi o brojnim faktorima koji će se vidjeti tijekom vremena”, smatra Vincent Gusdorf, analitičar u Moody'su.

Krajem ožujka Moody's je već smanjio kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, uz negativne izglede, ocjenjujući da kompanija više nije u stanju podmirivati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost. To je već treći put od početka godine da je Moody's smanjio rejting koncerna, dok je Standard&Poor's, pak, početkom travnja snizio dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s 'B-/B' na 'CC'. To znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje S&P-a da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na 'SD', što označava selektivni stečaj.

Obnova isporuka

Police Konzuma u utorak su se, pak, polako počele puniti robom, a obnovu svojih isporuka potvrdili su neki od najvećih dobavljača, dok iz Podravke i Badela 1862 napominju kako isporuke nisu niti obustavili. Podravka je među rijetkim kompanijama koja je od početka pružala podršku u smislu stabilizacije ukupne situacije. Sukladno tome, kako navode iz te koprivničke kompanije, vodili su računa da u svakom trenutku na policama najvećeg trgovačkog lanca Konzuma potrošačima budu dostupni njihovi proizvodi. I iz Badela 1862 također su kazali kako nisu prekidali isporuku robe Konzumu te kako se isporuka odvija normalno. Iz Kraša i Agrofructusa u utorak su Hini potvrdili da su ponovno počeli s isporukom roba. Iz Francka poručuju da kao dio Koordinacije proizvođača i dobavljača, nakon sastanka u Vladi održanog u ponedjeljak, redovito isporučuju sav asortiman na police Konzuma u želji da se održi funkcioniranje sustava, ocijenivši da je to “svima u interesu”.

Varaždinska Vindija izvijestila je u utorak ujutro da nastavlja s redovnom isporukom svojih proizvoda Konzumu, što bi trebalo pridonijeti stabilnosti domaćeg gospodarstva i spriječiti negativne trendove u cjelokupnom lancu opskrbe hranom. U ponedjeljak poslijepodne i Dukat je izvijestio da nastavlja isporučivati cjelokupni asortiman u trgovine Konzuma i redovno otkupljivati mlijeko od kooperanata.

Dijana PAVLOVIĆ/H
HNB: KOD 16 BANAKA UTVRĐENA PREVELIKA IZLOŽENOST AGROKORU

Hrvatska narodna banka od 2012. do 2016. provela je 27 nadzora izloženosti banaka sustavu Agorkor u kojima su u 16 banaka utvrđene nepravilnosti i naložene mjere te adekvatna ograničenja kojima je izloženost banaka Agrokoru smanjena za više milijardi kuna, priopćili su u utorak iz središnje banke. “Time je pravovremeno spriječeno da trenutačna situacija u sustavu Agrokora aktivira sistemski rizik u bankovnom sektoru sa svim negativnim posljedicama za gospodarstvo, građane i proračun Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju.

Božo Petrov

predsjednik Sabora

HRVATSKE KOMPANIJE TREBALE BI KUPITI AGROKOROVE TVRTKE

Čelnik Mosta i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u utorak kako smatra da bi hrvatske kompanije trebale sudjelovati u kupnji Agrokorovih tvrtki kada iziđu na tržište te kazao da Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak ima podršku Mosta. “Smatram da sve hrvatske kompanije, kada ove iz Agrokora iziđu na tržište, trebaju sudjelovati u kupnji, jer smatram da nam ne treba jedan div, nego niz jakih hrvatskih kompanija. Ako tako postavimo pravila, udaramo zdrave temelje ekonomiji i tržišnu utakmicu”, kazao je Petrov za N1 televiziju.

Martina Dalić

potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva

TRAJNO RIJEŠITI PROBLEM NELIKVIDNOSTI

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je kazala da će se uspješnim restrukturiranjem tog koncerna trajno razriješiti problem nelikvidnosti u Hrvatskoj. Osvrnuvši se na kritiku da oko izbora Ramljaka “konce vuče Borislav Škegro”, kazala je da je njegov izbor temeljen na njegovim profesionalnim kvalitetama i iskustvu. Na upit razmišlja li Vlada o nekim zakonskim rješenjima vezanim uz redefiniranje rokova plaćanja, kako bi se izbjeglo ponavljanje situacije s Agrokorom, Dalić je izjavila da su rokovi plaćanja uređeni Zakonom o financijskom poslovanju. “Proces restrukturiranja Agrokora dat će u kratkom roku jedan bitan rezultat, a to će biti normaliziranje rokova plaćanja i usklađivanje rokova plaćanja u cijelom tom sustavu upravo s postojećim zakonskim odredbama”, rekla je, dodavši da je kriza u Agrokoru pokazala da je koncern značajni dio svog poslovanja temeljio na “nedopustivo dugačkim rokovima plaćanja”.

brojke

RAMLJAK JOŠ NE MOŽE REĆI KOLIKO AGROKOR DUGUJE

Možda ste propustili...

STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti

MARIJANA PETIR NEZAVISNA NA LISTI HDZ-A ZA EU PARLAMENT

Ono čega se rješavaju druge članice, ne može biti dobro ni za Hrvate

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?