Kultura
KRAJ SEZONE = FESTIVALSKA GUŽVA

Lučić: Samo da nam kombi posluži i sretno stignemo gdje trebamo!
Objavljeno 12. travnja, 2017.
Problem je uskladiti vrijeme, sve odraditi kako želimo i pripremiti nove predstave

Pred kraj sezone u kazalištima je uvijek gužva od festivala koji se nižu jedan za drugim i nekada je, priznaju kazalištarci, problem uskladiti vrijeme i sve odraditi kako bi htjeli, a uz to i pripremiti nove predstave...

No, biti izabran za sudjelovanje na bilo kojem festivalu samo je po sebi uspjeh pa se glumci i uprave kazališta ipak raduju, bez obzira na nedostatak vremena.

- Samo da nam naš kombi posluži da sretno stignemo na sve što bismo trebali - dodaje kroz smijeh Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek. Naše omiljene donjogradske kazalištarce u danima koji dolaze čekaju neka lijepa i važna gostovanja.

Prvi od festivala koji slijede je Mali Marulić u Splitu, i to jubilarno, 10. izdanje. Za taj festival odabrana je predstava “Nije me strah”, koju je režirala Ljudmila Fedorova. Na tom festivalu sudjeluju predstave koje su nastale po djelima domaćih autora.

- A ovo je svakako “najdomaćija”, ako takav pridjev postoji jer je autorica naša sugrađanka Dubravka Pađen Farkaš. Sudjelovali smo i ranije i dobivali nagrade pa se tako veselimo ponovnom odlasku u Split, a uvijek se nadamo i nagradi. Na žalost, festival je ove godine kolatelaralna žrtva neizglasavanja gradskog proračuna Grada Splita te su sredstva ravna nuli. To je noćna mora svakog organizatora. Međutim, uz mudru organizaciju, dosta snalažljivosti i veliku hrabrost organizatori su našli način da se ne prekine niz - ističe ravnatelj Lučić.

No, kultura (ne)poraženo ide dalje, pa je sljedeći festival po redu Naj, naj, naj festival u Zagrebu, u organizaciji kazališta Žar ptica i jedan je od najvažnijih festivala za djecu i mlade u nas, napominje ravnatelj.

Šareno i veselo

- Predstava koju smo prijavili i koja je odabrana za taj festival je “Ja magarac” prema tekstovima Zvonimira Baloga i u režiji Dražena Ferenčine. Redovito nas pozivaju i na taj festival, a mi opravdavamo svod odlazak, tako da se i od tamo ponekad vratimo s nagradama. Na ovu smo predstavu jako ponosni i vjerujem da će naša izvedba biti zapažena - opravdano je optimističan Ivica Lučić.

Naj, naj, naj festival traje od 19. do 23. travnja i prema izboru ovogodišnje selektorice Festivala, dramaturginje Željke Turčinović bit će izvedeno devet dječjih predstava iz zemlje i četiri iz inozemstva. Osječku najavljuju riječima - temeljena na ludističkoj interpretaciji proze i poezije Zvonimira Baloga, pri čemu je naglasak na šarenom i veselom vizualnom identitetu same izvedbe.

Festivalske predstave izvode se u kazalištu Žar ptica i u drugim kazališnim dvoranama u Zagrebu. Sve predstave prati stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u deset kategorija na zatvaranju festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice.

Spomenuti Dječje kazalište iz Osijeka u kontekstu festivala i ne dotaknuti se SLUK-a, gotovo je nemoguće. Ove su ga godine opet 'posudili' - Zadru.

- SLUK je najvažniji festival lutkara u Hrvatskoj. Svake druge godine tu se pokaže najbolje od najboljeg u lutkarstvu. Prije dvije godine naša predstava “Deveta ovčica” napravila je 'dar-mar' i osvojila gotovo sve što se osvojiti moglo. Ove se godine susret održava u Zadru, a predstava kojom sudjelujemo je “Nije me strah”. I iako je stvorena percepcija da je to osječki festival, moram reći da postoji Pravilnik prema kojem pojedina lutkarska kazališta mogu aplicirati za organizaciju ovog susreta. Ovaj put je Upravni odbor HC UNIMA odabrao Zadar, odnosno Gradsko kazalište lutaka Zadar za organizatora SLUK-a. Nije nam toliko krivo jer koliko god drugi vole biti gosti u Osijeku i žele doći na SLUK u Osijek, toliko i mi volimo biti gosti na ovom fantastičnom događaju. Vjerujem da je sljedeći opet kod nas - dodaje ravnatelj Lučić.

Kragujevac za kraj

Međunarodni festival djeteta u Šibeniku još nije objavio koje su predstave odabrane, ali Osječani vjeruju da će se i tamo pojaviti na oduševljenje tamošnje publike koja jako voli njihove predstave.

- Mi smo ove godine za MDF prijavili čak dvije - “Nije me strah” kao lutkarsku i “Ja magarac” kao glumačku predstavu. Na nedavno završenom 22. vukovarskom lutkarskom proljeću sudjelovali smo s predstavom “Priča s morskog dna” autorice i redateljice Maje Lučić Vuković. U Vukovaru ćemo se pojaviti ponovno, i to na Festivalu glumca, za koji je odabrana predstava “Bijeli jelen” prema motivima teksta Vladimira Nazora autorice i redateljice Tamare Kučinović. Biti odabran u jedno ovakvo elitno društvo, gdje dolaze samo najkvalitetniji, svakako nam je veliko priznanje. Istina je da smo sudjelovali i ranije, čak i nagrađivani bili, ali opet... - sa smiješkom komentira Lučić.

Kraj festivalskog niza Međunarodni je festival Zlatna iskra u Kragujevcu u Srbiji, kamo također (na poziv) idu s predstavom “Nije me strah”, koja je bila nominirana i za Nagradu hrvatskog glumišta u 2016.

- Kao što se iz navedenog vidi, sudjelujemo na pregršt festivala i susreta. Ono što me najviše veseli je to da za sudjelovanje, odnosno predstavljanje na tim događanjima nije odabrana samo jedna predstava, nego je tu prava lepeza naslova, što dokazuje kontinuitet u kvaliteti rada Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. I zato nemojte se ljutiti što ću zloupotrijebiti ovaj prostor i pohvaliti sve vrijedne ljude u kazalištu i oko njega, koji svojim radom i marom pridonose toj kvaliteti i zahvaliti im na tomu - zaključuje Ivica Lučić.

Narcisa VEKIĆ

Nije me strah

NAJVIŠE ĆE FESTIVALA PROĆI

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike