Novosti
DRAGAN VULIN, PREDSJEDNIK HDSSB-A

Stranka je preživjela krizu, očekujemo dobre rezultate
Objavljeno 11. travnja, 2017.
U politiku sam ušao iz najčasnijih namjera, da budem dio pozitivne promjene

Vezani članci

KANDIDAT HDSSB-A

Karlo Šatvar ušao u utrku za župana OBŽ-a

S predsjednikom Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Draganom Vulinom razgovarali smo o stanju u stranci koju vodi i predstojećim lokalnim izborima.

HDSSB nije u sjajnoj situaciji. Stranci se dogodio velik raskol, sličan onome koji je HDZ u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji doživio 2005. godine. HDZ se od tada oporavlja duže od desetljeća. Hoće li HDSSB preživjeti ovu krizu?

- Već sada sa sigurnošću mogu reći da je HDSSB preživio krizu. Naime, 15. siječnja ove godine održali smo unutarstranačke izbore na kojima je izabrano čelništvo koje će u sljedeće četiri godine voditi HDSSB. Konačna potvrda o stabilizaciji Stranke stigla je iz Ministarstva uprave u obliku dva rješenja kojima Ministarstvo odbija zahtjev pučista te prihvaća naš zahtjev za upis promjena u Registru političkih stranaka. Oni koji su nečasno organizirali i predvodili puč nisu više dio HDSSB-a i oni su za nas prošlost. Naravno da mi nije drago što se to dogodilo, ali savjest mi je potpuno čista jer sam učinio sve da ne dođe do sukoba. No, pojedincima koji su bili kolovođe pobune upravo je sukob i destrukcija bio cilj, a sve zbog osobnih interesa i ambicija. Pokazali smo zajedništvo, odlučnost, snagu i dostojanstvo u najtežim trenutcima. No, to je iza nas.

Kako namjeravate obnoviti stranačku infrastrukturu tamo gdje ste ju izgubili?

- Stranačka infrastruktura je već obnovljena, s obzirom na to da gubitci nisu bili značajni. Javnosti se često pogrešno prezentiralo kako je veliki broj članova napustio HDSSB i priključio se pučistima. No, to je potpuno pogrešno. Velika većina članova i dalje su u HDSSB-u i aktivno rade. Tamo gdje smo izgubili pojedine članove i čelnike lokalnih organizacija, već su imenovani povjerenici i aktivno se pripremamo za lokalne izbore. Iako, u većini organizacija svi su ostali uz stranku. Recimo, u gradskoj organizaciji u Osijeku je samo nekoliko pojedinaca sudjelovalo u puču, a više od 95 posto članova ostalo je uz stranku.

Znanstvenik i političar

Postoji li opasnost da se stranka utopi u HDZ u slučaju loših rezultata na lokalnim izborima?

- Prije svega siguran sam u dobar rezultat na lokalnim izborima. HDSSB se neće utopiti ni u HDZ ni u bilo koju drugu stranku. Mi smo regionalna stranka desnog centra s vrlo jasnim programom koji nas čini jedinstvenima. Članovi HDSSB-a vjeruju u naš program i naša načela i da su htjeli biti članovi bilo koje druge političke stranke, onda bi to i bili.

Koliko je u procese upravljanja strankom uključen osnivač Branimir Glavaš? Naime, u javnosti se može čuti kako on iz sjene vodi stranku.

- Branimir Glavaš se na posljednjem Saboru HDSSB-a, 15. siječnja, povukao u stranačku mirovinu, kako je i najavljivao. Toga se i drži. Uvijek će biti onih zločestih koji će mene ili bilo koga tko vodi HDSSB pokušati diskreditirati govoreći da zapravo Branimir Glavaš vodi stranku. No, mogu samo jednostavno reći da to nije tako. To što me pokušavaju diskreditirati na ovaj način znači da nemaju drugih argumenata. Na to sam već navikao jer su me, pretpostavljam zbog mojih godina, od kada sam počeo aktivno djelovati u politici pokušavali diskreditirati na način da netko upravlja mnome. Prije su to kao bili neki drugi ljudi, danas je to Glavaš, sutra će valjda opet biti netko drugi. Međutim, tko god me imalo poznaje, zna da to nikada nije bilo tako, niti je danas, niti će biti.

Ali to je razumljivo, s obzirom na to da ste u politiku ušli relativno malo poznati javnosti. Zašto ste iz znanosti ušli u politiku?

- U politiku sam se uključio iz najčasnijih namjera u želji da budem dio pozitivne promjene. Imam svoju struku, svoj posao, svoju znanstvenu karijeru na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Bez lažne skromnosti, politika mi uopće nije trebala u životu, ali nisam mogao više pasivno promatrati kako se može puno bolje, a gotovo nitko to ne čini. Dokazao sam se u struci objavljivanjem znanstvenih radova u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima, sudjelovanjem na projektima u gospodarstvu te posebno osmišljavanjem i pisanjem projekta kojim smo izgradili fotonaponsku elektranu na krovu Fakulteta i opremili suvremeni laboratorij za obnovljive izvore energije koji služi za istraživanje i za rad sa studentima. Taj projekt financiran je iz EU fonda CBC HU-HR, a njegova vrijednost je milijun kuna. Dodatno, u okviru poslijediplomskog doktorskog studija završavam važno istraživanje u području elektromagnetizma koje će rezultirati određenim otkrićima koja će biti prva takve vrste u svijetu. Sve ovo što sam naveo nema apsolutno nikakve veze s politikom. Dužan nisam nikome ništa, u bilo kojem smislu. Osim banci kredit koji ću plaćati za stan još 22 godine. Sve što sam u životu postigao, postigao sam isključivo svojim radom, i u struci i u politici. Kada sam se uključio u HDSSB 2008. godine, uključio sam se na najnižoj razini i nisam poznavao nikoga od tadašnjih čelnika. To je moja prva stranka i uključio sam se zbog ideje, ne zbog Vladimira Šišljagića, Krešimira Bubala, Branimira Glavaša ili bilo koga drugoga. Stoga, ako netko nakon svega misli da bilo tko može upravljati mnome, ili je zločest ili me ne poznaje dobro.

Gospodarstvo prioritet

Kakve općenito rezultate očekujete na ovim izborima s obzirom na to da je najveći broj načelnika općina iz redova HDSSB-a pristupio HDZ-u?

- Očekujem dobre rezultate u svih pet slavonskih županija. Puno bolje nego što nam neki predviđaju. Što se tiče načelnika, bitno je napomenuti da su to načelnici koji su aktivno sudjelovali u puču očekujući više sredstava iz županijskog proračuna koja će im osigurati gospodin Šišljagić. Međutim, očito su procijenili da Šišljagić nakon izbora neće ostati župan, pa su požurili pretrčati u stranku od koje bi mogli, prema njihovoj procjeni, imati koristi. Ništa neuobičajeno, rekao bih. Scenarij koji se ponavlja prije svakih izbora.

Kandidat ste za gradonačelnika Osijeka. Što će biti u fokusu vašeg predizbornog programa?

- U fokusu moga predizbornog programa bit će razvoj gospodarstva u našem gradu. Smatram da gradska uprava na tom polju može učiniti puno više nego što to čini ova aktualna. Također, činjenica je da ako nam je gospodarstvo slabo, ne može ni u sferi prosvjete, kulture, sporta, predškolskog odgoja i socijalne skrbi biti dobro. Prije svega, mislim da gradska uprava mora uspostaviti dijalog s poduzetnicima koji rade i zapošljavaju u našem gradu te im pomoći da unaprijede svoje poslovanje i zapošljavaju još više. Nadalje, ključna stvar su investicije. Danas jedini građevinski kran u našem gradu vidim na gradilištu Centra za autizam, za koji sam se, zajedno s roditeljima djece s poremećajem iz autističnog spektra, snažno zauzimao.

U nedjelju ste predstavili Karla Šatvara kao kandidata za osječko-baranjskog župana.

- Karlo Šatvar je magistar prava, otac dvoje prekrasne djece, mlad i uspješan čovjek koji ima i dovoljno iskustva za obnašanje najodgovornijih dužnosti. Svojim aktivnim djelovanjem u politici pokazao je da ne može samo pognute glave promatrati kako stvari ne idu u dobrom smjeru već želi dati svoj doprinos u pozitivnim promjenama koje su nam prijeko potrebne. On je prije svega moj prijatelj, koji kao i ja, nema ni jednu mrlju u profesionalnoj karijeri, ali ni u privatnom životu. Upravo zbog svega toga vjerujem u njegov dobar rezultat na izborima i da će se itekako moći “hrvati” s ostalim kandidatima. Karlo je na predstavljanju naglasio da poduzetnicima i obrtnicima u Osječko-baranjskoj županiji moramo posvetiti veliku pozornost, jer jedino oni mogu jamčiti razvoj, s čime se potpuno slažem. Nadalje, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija moraju mnogo bolje surađivati na važnim projektima. I aktualni gradonačelnik i aktualni župan sada, pred izbore, žele prikazati kako je suradnja odlična, no, nažalost, činjenice govore suprotno. Na projektu nove I. gimazije Županija radi od početka mandata, a gospodin Vrkić je na sve moguće načine opstruirao pokretanje tog projekta. Centar za autizam, kojim se sada gospodin Vrkić hvali, Županija financira s 12 milijuna kuna, a Grad s 1,5 milijuna, i to nakon što je prvotno obećao dva milijuna kuna. I možda najbolji primjer su studentski krediti. Naime, i Županija i Grad subvencioniraju kamatu za studentske kredite u iznosu od dva posto, no osječki studenti ne mogu koristiti i jednu i drugu subvenciju. Dakle, da se aktualni župan i aktualni gradonačelnik mogu dogovoriti, studenti bi imali beskamatne kredite. No, vjerujem da će se sve to promijeniti nabolje nakon 21. svibnja.

Igor MIKULIĆ
Gradonačelnik i menadžer

Što zamjerate gradonačelniku Osijeka?

- Gradonačelnik ne može samo sjediti u svome uredu i čekati da se njemu dolazi na noge. Tako se možda moglo nekada davno, ali danas gradonačelnik mora biti u službi svojih sugrađana. Usporedio bih to s vođenjem tvrtke. S menadžerom koji samo sjedi u uredu ili u kafiću i čeka da mu posao dođe sam od sebe tvrtka će brzo u stečaj. Uspješan menadžer uz dobru organizaciju posla mora biti i često na terenu aktivan u traženju posla za svoju tvrtku, kao što smatram da i gradonačelnik mora uporno lobirati i tražiti prilike kako bi usmjerio investicije u svoj grad te osigurati okvir koji će omogućiti da se nove prilike brzo i jednostavno pretvore u investicije. U tom smislu mora doći do promjene načina razmišljanja i djelovanja gradonačelnika i njegova tima. Ako to ne uspijemo, nemamo što niti očekivati, osim daljnjeg egzodusa i besperspektivnosti. Ako naši sugrađani ne mogu živjeti od svoga rada u svome gradu, nastavit će ga napuštati. Teška srca, ali nemaju previše izbora. Aktualna gradska uprava na čelu s gospodinom Vrkićem, nažalost, nije se uspješno nosila s izazovima i sada sa sigurnošću možemo reći, na kraju mandata, kako nisu bili dorasli zadatku i nisu bili uspješni. Žao mi je što je tako jer to znači da smo izgubili četiri važne godine.