Novosti
KANDIDAT HDSSB-A

Karlo Šatvar ušao u utrku za župana OBŽ-a
Objavljeno 9. travnja, 2017.

Potpredsjednik HDSSB-a Karlo Šatvar kandidat je te stranke za župana Osječko-baranjske županije na lokalnim izborima. U izbornoj utrci njegovu kandidaturu podržavaju HSLS i ABU Hrvatske (Aktivni branitelji i umirovljenici).

Kandidaturu Šatvara predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin predstavio je u nedjelju javnosti kazavši kako je odluka stranke, koja inače županiju vodi od 2005. godine, da se okrene promjeni, uvođenju “svježe krvi” i nove energije koju će donijeti Šatvar. Za 31-godišnjeg Šatvara kazao je kako je magistar prava, vijećnik u Gradskom vijeću u protekla dva mandata i da, iako je mlad, ima dovoljno iskustva da vodi županiju.

Šatvar je zahvaljujući stranačkim kolegama na potpori i kandidaturi istaknuo kako je vjeran HDSSB-u od osnutka, 2005. godine, jer vjeruje da je to jedina politička opcija koja jamči bolji život u Slavoniji i Baranji. Baš kao što je vjerni pristaša NK Osijek, bez obzira na to bori li se klub za ostanak u ligi ili izlazak u Europu.

Istaknuo je kako je vjerojatno jedini kandidat za župana koji se zauzima za teritorijalni preustroj i ukidanje postojećeg sustava županija držeći da one nemaju velike ovlasti, niti mogu značajnije utjecati na kreiranje politike koja se održava na stanovništvo. Naglasio je kako je Hrvatskoj potrebna decentralizacija, regionalizacija, odnosno okrupnjivanje županija, kako bi one dobile veće ovlasti i veća financijska sredstva. Upozorio je kako je nedopustivo da se na računu Osječko-baranjske županije u ovom trenutku nalazi oročenih 30 milijuna kuna. Naglasio je kako bi sav taj iznos uložio u razvoj gospodarstva te pomoć malim, srednjim i velikim gospodarstvenicima te obrtnicima za nova zapošljavanja, kupnju opreme, gradnju novih pogona.

- Poduzetnici su najveće bogatstvo naše županije. Jedino ulaganjem u gospodarstvo možemo očekivati napredak. Nema jake kulture, sporta, boljega zdravstva, ni boljega obrazovanja bez jakog gospodarstva - istaknuo je Šatvar.

Predstavljajući glavne naglaske iz svoga programa upozorio je na veliko odumiranje stanovništva u županiji te na činjenicu da se u deset godina za čak 25 posto smanjio broj učenika u osnovnim školama. Kazao je kako će kao župan nastojati smanjiti te trendove i osiguravanjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u županiji u suradnji s općinama i gradovima.

Igor MIKULIĆ
BESKAMATNI KREDITI STUDENTIMA I FINANCIRANJE UČENIČKOG PRIJEVOZA

Šatvar je upozorio i na problem velikog broja mladih koji nakon završetka osnovne ne upisuje srednju školu, što je posljedica siromaštva u ruralnim sredinama. Zbog toga drži da Županija mora povećati udjel sufinanciranja učeničkog prijevoza, što je u njegovu programu. Također je kazao kako je nedopustiva nesuradnja Osijeka i županije oko pitanja studentskih kredita. Grad i Županija, svatko posebice, subvencionira kamate na studentske kredite s 2,5 posto, umjesto da se dogovore kako bi studenti dobili beskamatne kredite. Naglasio je kako će upravo to omogućiti ako bude izabran za župana.

Možda ste propustili...