Ekonomija
VELIKI PROMET

Agrokor uzdrmao tržište kapitala
Objavljeno 5. travnja, 2017.

Prošloga tjedna nastavila se drama oko Agrokora koja je potopila domaće tržište kapitala uz veliki promet. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 217,2 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 206,6 i obveznicama 10,6 milijuna kuna tjednog prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 41,3 milijuna kuna. To je u prosjeku 21,2 milijuna kuna, ili dvostruko više nego tjedan ranije. Na početku tjedna tržište je pozorno osluškivalo nove vijesti vezane uz Agrokor i najave iz Vlade RH vezano uz prijedlog zakona o izvanrednoj upravi za sistemski važne tvrtke u gospodarstvu. Sve je to podizalo nervozu među ulagačima.

U ponedjeljak se dionicama na Zagrebačkoj burzi ostvarilo 18,8 milijuna kuna dnevnog prometa. Najviše se trgovalo dionicama Zagrebačke banke-ZABA (7,7 milijuna kuna), HT (2,4 milijuna kuna) i Atlantska plovidba (1,7 milijuna kuna). Indeks Crobex se u ponedjeljak spustio na 2096 bodova (pad za 0,8 posto) zbog smanjenja cijena dionica.

Oštra reakcija

U utorak je došla nova porcija nervoze na domaće tržište kapitala, jer su počele stizati vijesti kako predsjednik uprave Agrokora ne želi potpisati tzv. Sporazum o mirovanju obveza (Standstill) s vjerovnicima kojim će se formirati odbor vjerovnika i zamijeniti postojeću upravu te provesti proces restrukturiranja tvrtke. To je izazvalo oštru reakciju tržišta kapitala i cijene dionica iz sastava koncerna Agrokor su počele naglo padati što je spustilo indeks Crobex za 0,9 posto na 2077 bodova. Srijeda je donijela novu napetost na tržište, jer su se pojavile informacije kako nema dogovora oko rješenja vezanih uz Agrokor i pojedini dobavljači su u medije počeli puštati informacije o podnesenim zadužnicama za naplatu potraživanja. To je stvorilo paniku na tržištu i dionice iz sastava Agrokor koncerna naprosto su potopljene jer su popucali mnogi margin krediti. Popucali margin krediti i masovna rasprodaja spustile su indeks Crobex na 2015 bodova (pad za 3,0 posto). Kriza vezana uz Agrokor svoju je kulminaciju doživjela u četvrtak prije podne. U mnoštvu proturječnih informacija tržište je reagiralo stihijski i cijene dionica su dodatno pale za 3,1 posto i spustile indeks Crobex na 1953 boda što je njegova najniža vrijednost od 4. listopada 2016. godine. Tek nakon zatvaranja rada burze u medijima se pojavila informacije kako je u 16 sati počeo sastanak uprave Agrokora s predstavnicima banaka vezano uz potpisivanje standstill ugovora. Kada je nakon završetka sastanka, oko 20.30 sati, objavljena vijest o postignutom dogovoru i da je uprava Agrokora spremna odstupiti, ulagači i investicijska javnost odahnuli su.

Brusili zakon

Dok je trajao sastanak uprave Agrokora s bankarima, Vlada RH "brusila" je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH čiji je prijedlog upućen u petak poslijepodne u hitnu proceduru u Hrvatski sabor.

Domaće tržište kapitala, nakon usvojenog standstill ugovora, u petak ujutro živnulo je i na kraju dana vrijednost indeksa Crobex je dohvatila 1989 bodova (dnevni rast za 1,8 posto). To je za 123 boda ili 5,8 posto manje nego na početku tjedna. Snažno sniženje cijene u sastavu indeksa Crobex zabilježile su dionice Ledo (pad za 29,9 posto), Belje (pad za 17,0 posto), Đuro Đaković grupa (pad za 13,4 posto), Vupik (pad za 9,7 posto) i Kraš (pad za 9,6 posto). Dionicama Leda snažno se trgovalo cijeli tjedan uz stalni pad cijene iz dana u dan. Cijena dionice Leda spustila se u petak na 5120,00 kn, što je za 2180,00 kn ili 29,9 posto manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 26,1 milijuna kuna tjednog prometa, od čega je u blok prometu u četvrtak protrgovano 9,3 milijuna kuna. Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 470,80 kn (tjedni pad za 3,7 posto), nakon objavljene vijesti kako Agrokor duguje tvrtki oko 750 milijuna kuna. Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,9 milijuna kuna prometa. Cijena redovne dionice Adris grupe povećala se u petak na 584,90 kn (tjedni rast za 0,5 posto). Snažan pad cijene zabilježila je vrijednosnica Jamnice kojom se ostvarilo 20,9 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena se u petak spustila na 95.000,00 kn (tjedni pad za 24,0 posto). Dionicama HT-a snažno se trgovalo cijeli tjedan. Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 173,79 kn. To je za 0,71 kn ili 0,40 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 110,25 indeksnih bodova (pad za 0,01 posto.)

Autor je vlasnik dionica HT i Belje spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala postalo je vrlo nestabilno, pratite vijesti vezane uz tržište kapitala i budite oprezni

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike