Novosti
ZABRINUTOST U TVORNICI

Radnicima Borova kasni plaća, uprava tvrtke čeka odobrenje kredita HBOR-a
Objavljeno 31. ožujka, 2017.

Radnici Borova d.d. zabrinuti su jer još uvijek nisu dobili plaću za veljaču, dok napominju kako ionako rade za minimalac od 2500 do 2800 kuna, dok je Uprava tvornice u Vukovaru, koja zapošljava 670 radnika, na upite novinara u četvrtak odgovarala da “čini sve moguće napore” kako bi se plaća za veljaču isplatila što je moguće prije.

– Društvo Borovo d.d. Vukovar do danas je provelo većinu operativnog i financijskog restrukturiranja fokusom na djelatnosti proizvodnje i prodaje kožne i gumene obuće, napuštanjem neprofitabilnih djelatnosti, razvojem novih proizvoda i osvježavanjem postojećih te drugim mjerama kojima su cilj optimizirano ili unaprijeđeno poslovanje. Pozitivni efekti očituju se i u rastu prihoda od prodaje u 2016. godini koji su u odnosu na 2015. godinu porasli za tri posto. Pritom su prihodi od prodaje vlastitih proizvoda porasli za 14 posto. Ipak, sve to nije dovoljno da Društvo bude financijski samoodrživo te dočeka najavljene aktivnosti usmjerene ka dugoročnom održivom poslovanju – namjere pronalaska dugoročnog rješenja. Stoga je u ovom trenutku nužno i hitno pronaći dodatni izvor financiranja kako bi Društvo opstalo i dočekalo dugoočekivano dugoročno rješenje, što se i pokušava ishođenjem kredita – stoji u odgovoru predsjednika Uprave Borova d.d., Gorana Kolundžića.

Borba za opstanak

– Istina je da još uvijek nismo isplatili plaću radnicima za veljaču 2017. godine. Društvo je trenutačno u procesu odobravanja kredita od HBOR-a kojim bismo osigurali pune kapacitete u proizvodnji te opskrbili prodavaonice. Na današnji dan u Društvu je zaposleno 670 radnika te će svi radnici dobiti plaću za veljaču najkasnije po realizaciji kredita, ali činimo sve moguće napore kako bi se plaća za veljaču isplatila što je moguće ranije i neovisno o realizaciji kredita. U suradnji s nadležnim predstavnicima RH činimo sve moguće kako bi društvo opstalo te kako bi se osigurala egzistencija za 670 radnika, a svakako da bismo bili i zadovoljniji da se procesi rješavaju mnogo brže – navodi Uprava Borova d.d.

Borovski su radnici, međutim, uznemireni i strahuju za vlastitu egzistenciju, no i dalje svakodnevno dolaze na posao i obavljaju svoje radne zadatke.

– Plaću za veljaču trebali smo dobiti 15. ožujka – kaže glavna povjerenica Sindikata kožne obuće u tvornici Borovo Kristina Mihaljević, dodajući da je prije dva dana, na inicijativu Sindikata kožne i gumene obuće u tvornici održan skup radnika s direktorom Kolundžićem.

Pomoć sindikata

– Sve je krenulo od toga da smo apelirali na odgovore preko Radničkog vijeća gdje je stigao dopis da će se plaća isplatiti kada se bude realizirao kredit od HBOR-a. Ne znajući dan ni mjesec kada će se taj kredit realizirati, mi smo preko sindikata molili direktora da iziđe pred radnike. Kolundžić nam je rekao na skupu da će to biti najkasnije do 15. travnja – govori Mihaljević, dodajući da su radnici jako burno reagirali na situaciju u tvornici.

– Naravno da smo svi zabrinuti. Moram reći da je naš Božić isto bio ovakav, da nismo mogli svojoj djeci kolač staviti na stol, jer smo Božić dočekali bez plaće. Zadnjih mjeseci plaće su dolazile do kraja mjeseca, tako da smo i u prosincu 2016. plaću dobili poslije Božića. Tako će nam, nažalost, biti i na Uskrs, jer mi se bojimo, s obzirom na ishođenje kredita, hoćemo li do tada vidjeti tu svoju plaću – kaže sindikalna povjerenica.

Dok čekaju radnici su, dodaje Kristina Mihaljević, angažirali Sindikat tekstila, obuće, kože, gume (TOKG) Hrvatske glede pomoći.

– Pokušat ćemo i na taj način riješiti situaciju, ako ne, moguć je štrajk – kazuje Mihaljević, i dodaje da je radnicima, kad nemaju plaću i rade za minimalac, problem platiti i autobusne karte kako bi došli svaki dan na posao.

Sanja BUTIGAN
POTPORA VIJEĆNIKA I ZASTUPNIKA

– Za nas je to nedopustivo, jer svi imaju pravo primiti plaću za obavljeni posao, to je ustavno pravo, a s ovim natpisom želim ukazati na ovaj problem – komentirala je vijećnica Biljana Gaća (SDP), na sjednici Gradskog vijeća Vukovara natpis postavljen na vijećničkim klupama “Podrška radnicima i radnicama Borova. Pravo na plaću je ustavno pravo.” SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić izjavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru da radnici Borova mjesec i pol dana nisu primili plaću, te ustvrdio kako Vlada “zaboravlja Borovo”. “Vlada zaboravlja na Borovo ili možda želi namjerno otežati situaciju, jer joj se ne sviđa menadžment koji je izvukao Borovo iz gliba duga i omogućio mu da krene naprijed”, rekao je Mrsić u Saboru.

Goran Kolundžić

predsjednik Uprave Borova d.d.

Društvo je trenutačno u procesu odobravanja kredita od HBOR-a kojim bismo osigurali pune kapacitete u proizvodnji te opskrbili prodavaonice. U Društvu je zaposleno 670 radnika te će svi dobiti plaću za veljaču najkasnije po realizaciji kredita.

Možda ste propustili...

SDP NA GODIŠNJICU SMRTI ODAO POČAST RAČANU:

Bio je veliki državnik i još veći čovjek

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika