Novosti
ONEČIŠĆENJE ZRAKA U SLAVONSKOM BRODU

Brođanin Bašić najavio tužbu protiv Janafa
Objavljeno 30. ožujka, 2017.

Vezani članci

SINDIKATI ORGANIZIRAJU NA PRAZNIK RADA

Veliki prosvjed u Slavonskom brodu

Sve su inicijative dobre, no bez rokova. Stoga sam odlučio podići ekološku građansku tužbu protiv Janafa, koji po zakonu ne smije omogućavati drugome da zagađuje okoliš. Ako čak i izgubimo na Općinskom sudu, idemo na Županijski, Vrhovni, pa i na Europski sud pravde, koji će sigurno donijeti presudu u našu korist, iako vjerujem da će tako presuditi i Općinski sud. Rok je 31. ožujka i ako Janaf do tada ne zaustavi isporuku nafte Rafineriji Brod podnijet ću građansku tužbu protiv Janafa i kaznenu prijavu protiv Rafinerije i njezina direktora jer oni čine zločin u Republici Hrvatskoj, najavio je Petar Bašić, povjesničar i političar, na konferenciji za novinare u utorak o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu.

- Brodski je zrak u prošloj godini i u prva dva mjeseca ove godine bio alarmantno onečišćen, osobito sumporovodikom i lebdećim česticama PM 10 i PM 2,5. Posebno bih istaknuo višestruko prekoračenje koncentracije lebdećih čestica PM 2,5, koje je 25 - 30 posto iznad graničnih vrijednosti, 25 mikrograma po prostornom metru, u posljednja četiri mjeseca evidentirana je koncentracija od čak 60 μg/m³, a više od 40 puta koncentracija je bila viša od 100 μg/m³. To je prema svim parametrima Svjetske zdravstvene organizacije alarmantno stanje, koje može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje, upozorio je Peter Tot Đerđ iz Udruge Eko-integral. Dodao je da je prošle godine više od 200 puta zabilježena koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti od 7,5 μg/m³. Istaknuo je da se nešto mora žurno poduzeti, jer Brođani ne smiju biti taoci dobrih međudržavnih odnosa s BiH te političkih dogovora. Podsjetio je da Rafinerija Brod onečišćuje zrak već osam godina i četiri mjeseca.

Mladen Sudar, iz Građanske inicijative “Za čist zrak”, napomenuo je kako će ta inicijativa pokrenuti tužbu protiv Rafinerije Brod te podržava Petra Bašića, koji će pokrenuti tužbu protiv Janafa, jer je i Janaf jedan od krivaca za onečišćenje zato što osam godina nije poduzeo ništa da utvrdi kako riješiti taj problem. A.Benić