Novosti
SINDIKATI ORGANIZIRAJU NA PRAZNIK RADA

Veliki prosvjed u Slavonskom brodu
Objavljeno 3. ožujka, 2017.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata u ime radnika privatnoga i javnog sektora poručili su u četvrtak: "Vrijeme je za naš oporavak - Hrvatska treba veće plaće i kvalitetnija radna mjesta!" te su najavili prosvjedno obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu.

Predsjednik SSSH Marijan Novosel na konferenciji za novinare rekao je da će 500-tinjak radnika privatnoga i javnog sektora, kako bi upozorili na niske plaće i nekvalitetna radna mjesta, 1. svibnja iz Zagreba vlakom krenuti u Slavonski Brod, gdje će biti središnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada pod motom - "Radnici su motor Hrvatske, a Hrvatska vlak bez voznog reda".

Prosvjedna povorka proći će slavonskobrodskim ulicama i u središtu grada održati skup. Iz sindikata očekuju da će skupu nazočiti više tisuća članova sindikata i građana Slavonije, rekao je Novosel.

U Hrvatskoj se mora promicati kultura kolektivnog pregovaranja i podići visina plaća jer više od 200.000 radnika prima minimalnu ili tek nešto višu plaću i od toga ne može preživjeti, upozorio je.

Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje nešto više od 238.000 nezaposlenih, od čega je 58.000, odnosno 24 posto s područja Slavonije. Od 2009. do 2015. iz Hrvatske se iselilo više od 111.000 osoba, odnosno grad veličine Osijeka, a netoplaća radnika u realnom sektoru, osobito onih s VSS-om, pala je za 17 posto, uz istodoban rast inflacije od 16 posto, naveo je Novosel. Želimo Hrvatsku bogatih ljudi, a ne bogatu Hrvatsku siromašnih ljudi, poručio je, dodavši kako će učiniti sve da preokrenu trendove i iniciraju rješavanje problema. Podsjetivši na premijerove riječi da je 2017. godina poduzetništva, predsjednik SSSH naglasio je kako će podržavati kvalitetno poduzetništvo jer je ono i u interesu radnika, no smatra da Vlada ne potiče poduzetništvo, nego podilazi pojedinim poduzetnicima, koji stvaraju sve veći profit, a radnicima ostaje sve manje.H

Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje više od 238.000 osoba, četvrtina je iz Slavonije

Možda ste propustili...

TKO JE SVE IZABRAN U 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Andro Krstulović Opara: Dokinuti teror tolerancije prema budalaštinama

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile