Novosti
KUPNJA NA INTERNETU

Prevarantima je lako ući u
trag, ne bojte se prijaviti ih
Objavljeno 30. ožujka, 2017.
Najveći su problem stranice koje funkcioniraju na principu “uplati mi novac, šaljem ti paket“, odnosno, temelje se na povjerenju

Internetska stranica Moje krpice u posljednjih nekoliko godina postala je hit, no sve je više prevarenih kupaca.

Riječ je o “virtualnom ormaru”, preko kojega mnogi kupuju, prodaju ili mijenjaju odjeću, obuću, modne dodatke, kozmetiku, sportsku opremu, kućanske predmete... Facebook-stranicu Mojih krpica prati više od 100.000 osoba, a iz dana u dan se javljaju korisnici koji su pri kupnji ili prodaji prevareni i pokradeni za iznose od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna.

Najveći je problem ove stranice što funkcionira na principu “uplati mi novac, šaljem ti paket“, odnosno, temelji se na povjerenju. Pri registraciji stranica ne zahtijeva nikakve podatke osim e-mail adrese, za razliku od drugih sličnih stranica koje traže puno ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona, pa čak i OIB. Kako to ovdje nije slučaj, otvara se prostor za krađu ne samo novca nego i identiteta drugih korisnika. Svoje nedavno loše iskustvo na Krpicama iznijela nam je Osječanka Vanja (27).

- Prije nekoliko dana s jednom sam korisnicom dogovorila kupnju novih tenisica, koje su trenutno hit i koje u trgovini stoje 800 kuna. Za njih je tražila 300 kuna, dala mi je svoje podatke, ja sam joj novac uplatila isti dan. Korisnici sam ostavila svoje ime i prezime, adresu te broj mobitela. Nakon što sam joj porukom na Krpicama javila da sam uplatila novac, više mi nije odgovarala. Mislila sam da je možda zauzeta te da će se brzo javiti, no kada sam sutradan došla na stranicu, vidjela sam da je njezin profil blokiran, a 'ormar' ispražnjen. Osim imena i prezimena te broja računa koji je ostavila za uplatu, nisam imala nikakve njezine druge podatke. Preko Facebooka sam potražila njezin profil i poslala joj poruku. Nakon sat vremena mi se javila, ali ništa joj nije bilo jasno te mi je objasnila da je dan ranije prodala jednoj djevojci naušnice za 20 kuna i da joj se ona sutradan javila s porukom da joj je zabunom uplatila 600 kuna, umjesto 20 kuna, te da joj razliku od 580 kuna uplati na njezin drugi račun – govori nam Vanja i ističe da joj je djevojka rekla kako joj je to odmah bilo sumnjivo.

- Rekla mi je da je otišla u banku provjeriti tko je izvršio uplatu te da se ispostavilo da su u pitanju bile dvije različite osobe. Djevojka čijim se podacima prevarantica koristi u strahu je u koje će svrhe i koliko dugo iskorištavati njezin identitet, a druge korisnice sada smatraju da je ona krivac, što dovodi do javne sramote, dok pravi počinitelj prolazi nekažnjeno – govori zabrinuta Vanja te ističe da joj je djevojka vratila uplaćeni iznos isti dan.

Dakle, riječ je o prevarantici, koja krade identite drugih korisnika, kupujući jeftine artikle od njih te na taj način dolazi do njihovih podataka i broja bankovnog računa, koje potom drugim korisnicima, kupcima njezinih skupih artikala daje pod svoje. S uplatom uvijek pričeka dok joj kupac njezina artikla ne javi da je uplatio novac te se prevarantica potom javlja korisnici od koje je kupila jeftin artikl te objašnjava da je zabunom uplatila više novca i traži povrat razlike. To potvrđuju i brojna iskustva prevarenih korisnica na forumu stranice.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Prijave policiji su rijetke

Prijave policiji su rijetke. Djevojke izjavljuju da ne žele prijaviti prevarante jer se boje s kime bi mogle imati posla zato što te osobe imaju sve njihove podatke. Čak sumnjaju da je riječ o organiziranoj skupini prevaranata, koja djeluje iz više gradova, kako im se ne bi ušlo u trag. Policijski službenik za odnose s javnošću PU osječko-baranjske, Vlado Krznarić, objasnio nam je da se za otuđene iznose manje od 1000 kuna podiže privatna tužba. Stoga, ako vas je netko nasamario i ukrao vam, primjerice, 600 kuna, kako biste povratili novac, jedino što vam preostaje je prolaziti ovaj skup i dugotrajan proces. No, postoji i dobra vijest, kada bi se više oštećenih od istog prevaranta udružilo, tada bi se manji iznosi za koje su oštećeni objedinili u jedan te bi u tom slučaju djelovalo Državno odvjetništvo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

2

POSTATI DIO BUDUĆNOSTI

Uz 5G mrežu do bržeg razvoja grada

3

ODREĐENA MAKSIMALNA CIJENA ZA OPSKRBLJIVAČE

Nove veleprodajne cijene plina donose kućanstvima 240 kuna uštede godišnje