Crna kronika
BESKUĆNIK U PRITVORU

Namjerno zapalio napuštenu zgradu osnovne škole?
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

ŽUPANJA - U srijedu navečer, oko 19 sati, izvijestila je PU vukovarsko-srijemska, izbio je požar u prostorijama stare osnovne škole u naselju Šećerana, u Županji. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a požar su ugasili vatrogasci DVD-a Županja.

Kako doznajemo od zapovjednika Zlatka Jemrića, sudjelovalo je desetero vatrogasaca s troja vatrogasna vozila. "Intervencija je bila zahtjevna, dosta krova se urušilo u požaru i doista je mnogo vode trebalo kako bi se požar ugasio. Pomoć su nam ponudili i vatrogasci iz tvrtke Sladorana, no nije bilo potrebe za njihovim izlaskom na teren", rekao je Jemrić. Očevidom i kriminalističkim istraživanjem došlo se do saznanja da postoji sumnja da je 49-godišnjak iz Županje, koji ondje povremeno boravi, namjerno izazvao požar. Uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

Na problem starih derutnih zgrada OŠ Mate Lovraka i gimnazije u naselju Šećerana upozorava se već godinama. Obrasle u korov i šikaru, leglo su štakora i mogući izvor zaraze i prava je sreća, napominju građani koji žive u blizini, što ondje još nitko nije stradao. Prizori su katastrofalni i teško je povjerovati da tolike godine vlasnici objekata – tri županjske srednje škole, odnosno Vukovarsko-srijemska županija – nisu ništa poduzeli na rješavanju vrlo ozbiljnog problema s kojim muku muče stanovnici toga naselja.

- Ovo je županjska sramota! Tko zna čega sve ovdje nema! Bojimo se da će nam se u stanove početi uvlačiti zmije, kao da živimo u nekom getu. Ljudi dovoze i bacaju što stignu, a mi od nepodnošljivog smrada ne možemo sjediti u dvorištima, niti smijemo otvoriti prozore - žale se stanari okolnih zgrada. Gradu Županji ruke su svezane jer je riječ o tuđoj imovini, a svi pokušaji da se ona prenese u gradsko vlasništvo nisu dali razultate. Županija je prije dvije godine izradila projekt rušenja školskih zgrada, a u međuvremenu se, navodno, pojavio zainteresirani investitor koji bi ondje sagradio starački dom, ali od toga, prema svemu sudeći, nema ništa. Zgrade i dalje zjape prazne i napuštene i sve su veće ruglo toga dijela grada.

A ondje je svoje je utočište pronašao i županjski beskućnik Jozo Dubravac, kojemu je stara učionica osnovne škole još prije desetak godina postala dom. Navodno mu je rečeno da će morati napustiti prostor i da u staroj školi više neće moći boraviti pa je iz revolta namjerno zapalio vatru i izazvao požar.

A građani u naselju Šećerana nadaju se da će možda požar potaknuti vlasnike škole da konačno reagiraju i pronađu rješenje za golemi problem s kojim već više od 20 godina Županjci na Šećerani muku muče.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PISALI SMO O BESKUĆNIKU

Glas Slavonije prije dvije godine pisao je o ovome beskućniku.

- Teško je, nisam zdrav i najgore mi je kada dobijem napadaj, jer imam epilepsiju, ali moram biti sretan što nisam na ulici. Živim u ruševini, u smeću, ali jako se brinem što ću i kako ću ako se ovo jednoga dana sruši - ispričao nam je tada. Dodaje da noću ondje nije nimalo ugodno. Često se, rekao je, ondje okuplja čudno društvo, narkomani koji piju, divljaju, psuju..., ujutro iza njih ostane svega. Nekoliko je puta, kaže, zvao i policiju, ali mu je rečeno da on ondje ne smije boraviti.

Jozo Dubravac desetak je godina živio u derutnoj školi

Ovo je županjska sramota! Škola je postala deponij, a od smrada ne možemo otvoriti prozore, složni su susjedi

Najčitanije iz rubrike