Kultura
SKRIVENO BLAGO EUROPSKOG PLEMSTVA PRANDAU I NORMANN

Javno o privatnom životu poznatih valpovačkih vlastelina
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

VALPOVO - U Muzeju Valpovštine jučer je održano drugo predstavljanje projekta “Skriveno blago europskog plemstva – valpovački vlastelini Prandau i Normann”, čiji je domaćin bio Grad Valpovo i valpovački gradonačelnik Leon Žulj.

Uz njega, podršku su tom važnom događaju za kulturni život 'zelenog grada' dali ravnatelji, voditelji i suradnici četiriju ustanova: Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka - Ivan Roth, Muzeja Slavonije iz Osijeka - Denis Detling, Državnog arhiva u Osijeku - Dražen Kušen te Zvonko Barišić iz Ustanove za kulturne djelatnosti “Ante Evetović Miroljub”, Muzeja Valpovštine iz Valpova koji su nositelji ovog kapitalnog projekta nacionalnog, ali i međunarodnog značaja.

U sklopu projekta svaka će od tih ustanova obraditi i prikazati iz svog fundusa po jedan segment iz ostavštine, a posebnu ulogu u ovoj priči odigrat će Muzej Valpovštine, smješten u originalnom ambijentu života plemićke obitelji. Za ovu će predstaviti svakodnevni život (predmeti iz stalne uporabe u dvorcu, lov, glazbu, fotografije obitelji), kao i kriptu s grobovima barunske obitelji Prandau te grofovske obitelji Normann, koja je dala velik doprinos razvoju Valpova i Valpovštine u svakovrsnom pogledu te perivoj uz dvorac.

Valpovačko vlastelinstvo kao veliko i bogato ulazi u sve sfere života u Valpovu od 1721. do 1945., a radi boljeg upoznavanja njegova života i djelovanja na ovim prostorima u prosincu 2009. u Muzeju Valpovštine otvorena je stalna izložba Ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann, na kojoj je izložen manji dio ostavštine. Mnogo se veći dio nalazi u MLU-u u Osijeku (67 umjetničkih djela), Muzeju Slavonije (vlastelinska knjižnica od 9000 knjiga, dio namještaja i likovnih djela, numizmatička zbirka i zbirka starih karata), te dobro očuvana arhivska građa u Državnom arhivu u Osijeku.

U Valpovu će se u dvorskoj kapeli tijekom izložbe održavati koncerti na orguljama koje je Gustav Prandau naručio kod poznatog majstora Angstera u Pečuhu. Izvodit će se i glazba koju je skladao Karlo Prandau.

Kako doznajemo od kustosice Mirjane Paušak i pripravnika Eduarda Lackovića, izložba u Valpovu predstavit će fotografije članova vlastelinske obitelji, privatne dokumente (svjedodžbe, članske knjižice, korespondenciju, privatne zapise).

Kako se u kapeli sv. Roka nalazi i kripta s 18 grobova vlastelinske obitelji, prezentacijom će tih ukopa, osim života obitelji, biti predstavljena i smrt članova te ugledne obitelji. Stoga će i radni naslov valpovačkog dijela izložbe biti “Privatni život valpovačkih vlastelina”.

- Nastojimo za sveobuhvatni katalog “Ostavština valpovačkih vlastelina” prikupiti nepoznate i neobjavljene podatke o obiteljskom stablu u širem smislu, kao i novodeterminirane fotografije. U Glazbenom ćemo zavodu u Zagrebu istražiti dokumentaciju o osnivanju zavoda i njegovu prvom direktoru, barunu Gustavu Prandauu, posjedniku valpovačkog imanja, a iz Beča ćemo pribaviti fotografiju njegova potpisa na orguljama Musikferaina - najavili su iz Muzeja Valpovštine.

Organizatori podsjećaju da je ovaj projekt osmišljen 2013., kao zajednički projekt MLU-a u Osijeku (prije GLUO) i Muzeja Valpovštine, a u međuvremenu se se pridružili MSO i DAO. Realizacija se predviđa za ožujak 2018.

Lidija ANIČIĆ

nepoznati

NEOBJAVLJENI PODATCI O OBITELJSKOM STABLU

9000

knjiga iz vlastelinske knjižnice danas se nalazi u Muzeju Slavonije u Osijeku

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike