Novosti
PORUKA MINISTRU ŠPRLJI

Zaštitite medicinsko osoblje
od sve češćih napada pacijenata
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Napadi pacijenata, posebice oni verbalni, gotovo su svakodnevni

Napadi pacijenata na medicinsko osoblje, posebice oni verbalni, gotovo su svakodnevni, a s vremena na vrijeme nezadovoljni pacijenti prijete bombom (kao neki dan u Hitnom bolničkom prijemu zadarske bolnice), hvataju liječnike za grlo jer im ne daju terapiju za odvikavanje od droge (kao nedavno u osječkom Domu zdravlja Retfala), ili im lome kosti lubanje (kao u srpnju 2016. u OB Zadar). Alarmantni podaci stigli su nedavno i iz liječničke komore - od gotovo 1700 anketiranih liječnika više od 90 posto tvrdi da je bilo izloženo nekoj vrsti napada. Zbog toga liječnici traže hitnu pravnu zaštitu te da se u zdravstvene ustanove uvedu 24-satne zaštitarske službe. Na problem je ponovno upozorila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL).

- Ponovno smo pisali ministru pravosuđa Anti Šprlji, nismo odustali i pod cijenu da nam ni ovaj put ne odgovori. Sada smo potaknuti događajem u kojemu je alkoholizirani muškarac osoblju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OB Zadar prijetio bombom, a nakon čega je, kako prenose mediji, protiv počinitelja podnesena samo prekršajna prijava. U više navrata predložili smo promjenu Kaznenog zakona na način da se u 87. stavku 3. iza riječi “samouprave“ dodaju riječi “službenik u javnim službama“ te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi “službenika u javnim službama“. Također smo u više navrata tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama. Što je iz gore navedenog primjera jasno vidljivo da se sustavno ne provodi, u čemu leži prije svega odgovornost ministra pravosuđa. Unatoč činjenici da su agresija i prijetnje poprimile svakodnevni ritam, javnost se nad navedenim incidentima zgraža kada oni dospiju do medija, no trenutak kratko traje, nasilnik vrlo brzo bude pušten na slobodu s minimalnom, ili gotovo nikakvom kaznom, a nadležne institucije ne čine apsolutno ništa kako bi se tome stalo na kraj - ističu u HUBOL-u. Dodaju kako svaki novi incident ponovno ukazuje na nedostatak čak i minimalne sigurnosti u medicinskim objektima, što bi vrlo brzo moglo rezultirati težim stradavanjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika.

Eduard SOUDIL
ODLAZE I ZBOG MANJKA SIGURNOSTI

Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici izgubili su vjeru u promjene te sve češće i u sve većem broju napuštaju zdravstveni sustav koji se polako nepovratno urušava, a nadležne institucije ne pronalaze mehanizme za njegovo očuvanje. Nečuveno i tužno za Hrvatsku! Žalosno i poražavajuće za naše pravosuđe, a sramotno i tragično za sve one koji mogu, ali ne poduzimaju ništa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike