Ekonomija
STROGE KONTROLE USJEVA

Seljaci traže da im se kontrole njiva najave
Objavljeno 16. ožujka, 2017.
Inspektori zabunom mogu otići na tuđe polje, napominje Antun Laslo

Najnovija prijevara s poticajima, koji su se uzimali za pašnjake na kojima, otkriveno je ovih dana, uopće nije bilo ispaše stoke, dodatno je istaknula važnost kontrola korisnika potpora. Onaj tko radi po pravilu – taj ih se ne mora plašiti, a onaj tko izbjegava “pravila igre”, misleći kako kontrole “neće baš njega”, taj se igra vatrom. I, naposljetku, potporama, rezime je s terena. Josip Petanjak iz Drenja ih podržava.

– Imali smo kontrole jesenas na usjevima. Nismo ni znali da su bile, samo su poslali zapisnik. Sve je bilo u redu - kaže Petanjak.

Provode ih Agencija za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR) i poljoprivredna inspekcija. Posla za kontrolore ne manjka ako se zna da je za ratarsku proizvodnju niz izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoj (RR).

Jer može se ostvariti osnovno, zeleno, preraspodjelno te plaćanje za mlade poljoprivrednike, proizvodno vezane potpore za šećernu repu, povrće, krmne proteinske usjeve, plaćanja za duhan za osjetljive sektore, kao i određena plaćanja za IAKS mjere RR-a, poput ekopoljoprivrede, plaćanja u područjima s ograničenjima i druge mjere. Sve odreda lijepi iznosi. S druge strane, treba sve to prekontrolirati.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je u 2016. poljoprivredna inspekcija nadzirala 1177 korisnika potpora, sastavivši 79 zapisnika o utvrđenoj nepravilnosti, a koji su dostavljeni APPRRR-u radi smanjenja ili isključenja potpore. Doneseno je 5 rješenja o povratu potpora u nadzoru nakon isplate i 45 rješenja o neudovoljavanju uvjetima za potporu u cijelosti ili djelomično, nadzor prije isplate.

Ostali bez potpora

- Od ukupno 1777 korisnika poljoprivredna je inspekcija kod njih 367 provela kontrolu višestruke sukladnosti vezano uz obavljanje poljoprivredne djelatnosti i održavanje poljopovršina te su kod njih 14 utvrđene nepravilnosti vezane uz prihvatljivost poljoprivrednih parcela za potporu, kao i višestruku sukladnost,o čemu je obaviješten APPRRR - kažu u Ministarstvu.

- Imali smo lani kontrolu kukuruza, prošlo je dobro - kaže Satničanin Antun Laslo.

– Imao sam kontrolu usjeva; uočeni su mi manji nedostaci, pa nisam imao većih problema, no znam neke koji su ostali bez potpora - kaže Drenjanac Željko Fabric.

APPRRR obavlja administrativne i kontrole na terenu.

– Administrativna kontrola obavlja se kod svih podnesenih zahtjeva, a ona na terenu kod dijela korisnika na temelju kontrolnih uzoraka od najmanje 5 % gospodarstava za svaku mjeru prijavljenu na zahtjevu u godini podnošenja. Da bi ostvarili potporu, korisnici moraju prijaviti sve površine koje koriste, a utvrdi li se razlika između prijavljenih i utvrđenih površina, primjenjuju se administrativne kazne. Od 2016. primjenjuje se pojednostavljeni način njihova izračuna u slučajevima prekoračenja u prijavi površina - kažu u Ministarstvu. Ako je razlika između prijavljene i utvrđene površine manja od 3 % i manja od 2 ha – sankcija nema. Ako je veća od toga – ide administrativna kazna. Računa se množenjem razlike prijavljenog i utvrđenog sa 1,5, a ne smije premašiti 100 % iznosa baziranog na prijavljenoj površini. Ako se njezin iznos ne može u cijelosti poravnati u tri kalendarske godine od godine utvrđivanja, preostali se iznos poništava.

Kazne i retroaktivno

Te se kazne mogu primijeniti i za prethodne godine ako se utvrdi da je potpora neosnovano dodijeljena – tada slijedi odluka o povratu. Ratarima najviše u ušima zvoni smanjenje/uskrata potpora.

– Znam one kojima su potpore smanjene. Svatko bi trebao učiti na pogreškama - navodi Petanjak anomalije na terenu, zrele za kontrolu.

A kontrole na terenu APPRRR obavlja prije isplate, u istoj kalendarskoj godini kada je podnesen jedinstveni zahtjev. U pravilu su nenajavljene.

– Trebalo bi ih se najavljivati vlasnicima, jer kontrolori zabunom mogu otići na tuđu njivu - predlaže Laslo. - Kontrola na terenu obavlja se prije isplate u vrijeme kada se većina uvjeta može provjeriti - kažu u Ministarstvu.

Suzana ŽUPAN

Matija Brlošić

predsjednik HPK-a

Povećati sadašnji obuhvat od 5 %

U HPK-u podržavaju sustav kontrola, ali drže da sadašnji minimum od 5 % obuhvata PG-ova kontrolama za svaku mjeru treba povećati. - Prijedlog je da se otvori posebna telefonska linija, da i sami poljoprivrednici mogu prijavljivati nepravilnosti. Na terenu se vidi da inspektori hodaju i obavljaju svoj posao i tako i treba biti. Rezultati tih kontrola bit će lijepo uređena polja, kao u Mađarskoj, Austriji… - kaže predsjednik HPK-a Matija Brlošić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike