Novosti
DOBRI REZULTATI NA POČETKU GODINE

Izvoz povećan za 27, a uvoz za deset posto
Objavljeno 11. ožujka, 2017.

Hrvatski robni izvoz porastao je u siječnju za gotovo 27 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz porastao za 10 posto, a visoke su stope rasta ponajprije posljedica značajnog rasta robne razmjene sa zemljama izvan Europske unije, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku.

U petak objavljeno izvješće DZS-a pokazuje da je Hrvatska u prvom ovogodišnjem mjesecu na inozemna tržišta izvezla robe u ukupnoj vrijednosti od 7,4 milijarde kuna, što je 26,6 posto više u odnosu na siječanj lani. Istodobno je vrijednost robnog uvoza premašila 10,7 milijardi kuna, što je 9,9 posto više na godišnjoj razini.

“Zbog takvih kretanja prvi podaci DZS-a pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u siječnju na godišnjoj razini smanjen za 15 posto, na 3,33 milijarde kuna, dok je pokrivenost uvoza izvozom rasla za 9,1 posto - s lanjskih 59,9 na 69 posto krajem siječnja ove godine. Snažan rast ukupnog robnog izvoza u prvom mjesecu ove godine posljedica je skoka izvoza u zemlje koje nisu članice Europske unije za čak 63,3 posto, na 2,78 milijardi kuna. No, značajno je, za 11,5 posto, rastao i hrvatski robni izvoz u članice EU-a, i to na 4,6 milijardi kuna. Uvoz iz članica Unije u siječnju je također rastao, i to za 7,2 posto, na više od 8,5 milijardi kuna, dok je iz zemalja koje nisu članice EU-a Hrvatska u siječnju uvezla roba za 2,2 milijarde kuna, odnosno 21,9 posto više nego u siječnju 2016. godine”, ističu u DZS-u.

DZS je u petak objavio i konačne podatke o robnoj razmjeni u cijeloj 2016. godini, koji potvrđuju da je prošla godina bila treća uzastopna s rastom robnog izvoza, iako je godišnja stopa njegova rasta od 5,7 posto upola niža od 11-postotne iz 2015. godine. Hrvatski robni izvoz lani je, iskazan u kunama, u odnosu na 2015. godinu rastao za 5,7 posto, na 92,8 milijardi kuna, a uvoz za 5,4 posto, na 148,3 milijarde kuna. DZS je time povisio svoje prve procjene prema kojima je izvoz lani rastao za 5,1 posto, a uvoz za 4,6 posto. Vanjskotrgovinski deficit Hrvatske u 2016. godini iznosi 55,5 milijardi kuna i porastao je za 4,7 posto u odnosu na 2015. godinu. H

Industrijska proizvodnja porasla 24. mjesec, ovaj put za 4 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla četiri za posto, što je već 24. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja. Državni zavod za statistiku objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju pala za 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla za spomenutih 4 posto. To je znatno sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je industrijska proizvodnja skočila 14,9 posto na godišnjoj razini, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike