Novosti
SVJETSKI DAN BUBREGA

U Hrvatskoj 150.000 bubrežnih bolesnika
Objavljeno 10. ožujka, 2017.

Kronična bubrežna bolest pogađa deset posto odraslog stanovništva diljem svijeta, a smatra se da će njezina učestalost u sljedećem desetljeću porasti na 17 posto. Prema stručnim procjenama, u Hrvatskoj kroničnu bubrežnu bolest ima oko 150.000 osoba. Podaci su ovo Hrvatskog društva za nefrologiju izneseni na konferenciji u povodu Svjetskog dana bubrega. Posljednjih dvanaest godina svakog drugog četvrtka u ožujku u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan bubrega, a ove je godine pozornost usmjerena na posljedice koje po bolesti bubrega izaziva pretilost. Hrvatska je prema broju pretilih osoba s 18,7 posto na 8. mjestu ljestvice 28 članica Europske unije.

Stručnjaci upozoravaju kako veliki broj bubrežnih bolesnika umire ranije, upravo zbog mnogih komplikacija koje prate bubrežnu bolest, a najčešće su to pridružene bolesti srca i krvnih žila, kojima dodatno pridonosi i pretilost. Otkrivanjem bolesti u ranoj fazi, pravodobnim odgovarajućim liječenjem kao što je, između ostaloga, sniženje krvnog tlaka, regulacija šećera u krvi, liječenje anemije i poremećaja mineralnog metabolizma, rezultira povećanjem kvalitete života bolesnika i uštedom za zdravstveni sustav. Vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski tlak. Uz povišen krvni tlak, jedan je od glavnih znakova kronične bolesti bubrega i bubrežna anemija koja nastaje zbog manjka eritropoetina.

- Stanje u Hrvatskoj je sve bolje, osobito kada je riječ o dostupnosti transplantacije bubrega, po čemu je Hrvatska jedna od najboljih primjera u svijetu. Nažalost, i dalje ostaju neriješeni problemi s kojima se bubrežni bolesnici susreću, kao što su ograničenja u propisivanju nekih lijekova koji djeluju na sprječavanje komplikacija poodmakle bubrežne bolesti. Stoga je potrebno način propisivanja tih lijekova uskladiti sa stručnim smjernicama koje su izdala stručna društva. Kako bi pojačalo preventivne aktivnosti usmjerene ranom otkrivanju i liječenju kronične bubrežne bolesti, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju 2017., u suradnji s Ministarstvom zdravstva, počet će realizirati akcijski plan za kroničnu bubrežnu bolest. Time će Hrvatska postati jedna od vodećih zemalja ne samo u transplantaciji bubrega, nego i u prevenciji i ranom otkrivanju ovog pogubnog javnozdravstvenog problema - najavio je prof.dr.sc. Mladen Knotek, predsjednik HDNDT-a i pročelnik Zavoda za nefrologiju KB Merkur. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike