Novosti
EUROPSKI PARLAMENT UPOZORAVA

Građani su prevareni, lijekove plaćaju dvaput
Objavljeno 9. ožujka, 2017.

Europski parlament smatra da su cijene lijekova u Uniji prevelike, što ugrožava zdravstvenu zaštitu građana i održivost proračuna država članica. Glavni je to zaključak izvještaja o mogućnostima za poboljšanje pristupa lijekovima koji je izglasan u Parlamentu.

“U posljednjih dvadesetak godina cijene novih lijekova su u mnogim slučajevima porasle u tolikoj mjeri da si ih mnogi građani ne mogu priuštiti te da ugrožavaju održivost nacionalnih sustava zdravstvene zaštite. Postavlja se pitanje koliko cijene odražavaju stvarne troškove razvoja i istraživanja, a koliko povećanje marže i profita od strane farmaceutskih tvrtki. Tražimo da Europska komisija unutar svojih ovlasti spriječi neopravdano nabijanje cijena lijekova“, kazala je dr. Biljana Borzan, europarlamentarka zadužena za odnose s Europskom agencijom za lijekove.

Riječ je o problemu koji će sa starenjem stanovništva i porastom kancerogenih bolesti u budućnosti sve više stiskati državne proračune. Već sada u Europi troškovi lijekova predstavljaju najmanje 20 posto ukupnih prosječnih troškova zdravstvene zaštite u državama članicama.

Parlament ističe visoke cijene lijekova koji su razvijani uz sufinanciranje država članica i EU kao poseban problem. Takve lijekove građani plaćaju dvaput: kroz porez kada se njihov razvoj sufinancira iz javnih sredstava i drugi put kada se njima liječe. Zastupnici smatraju kako je najbolji način da se to spriječi veća transparentnost farmaceutske industrije i uvid u stvarne troškove razvoja lijekova.

Možda ste propustili...