Novosti
LIJEČNICI

HZZO nas tjera da budemo činovnici
Objavljeno 7. ožujka, 2017.

Vezani članci

LIJEČNICI SE ŽALE NA HZZO

Sedam puta mijenjali ugovor pa kažnjavali

Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ponovno je upozorila zdravstvenu administraciju na neizdrživ položaj obiteljskih liječnika koje se, na štetu pacijenata i medicinske struke, pokušava pretvoriti u administratore i računalne operatere HZZO-a.

- Brojni lijekovi s liste HZZO-a imaju klauzulu da se mogu propisati samo prema preporuci bolničkog specijalista, ali uz zadovoljenje uvjeta osiguravatelja. Time je obiteljski doktor sveden na administratora bolničkih doktora i HZZO-a, ali i policajca sustava koji bi trebao pacijentu uskratiti lijek ako ga bolnički doktor nije preporučio u skladu s klauzulama HZZO-a. Obiteljski doktori zahtijevaju od HZZO-a ili da ukine klauzule uz lijekove ili da omogući da bolnički doktori sami pišu recepte za lijekove koji se mogu propisati isključivo prema preporuci bolničkog specijalista. Dok se ovaj problem ne riješi zahtijevamo da se hitno zaustave kaznene ekspedicije HZZO-a u ordinacijama obiteljske medicine - upozorava predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo.

Također, dodaje, HZZO duže vrijeme stavlja obiteljske doktore u situaciju da se sukobljavaju sa svojim pacijentima oko bolovanja. “Nedopustivo je da je stopa bolovanja jedan od ključnih pokazatelja uspješnosti obiteljskog doktora, jer doktor ne može utjecati na to hoće li imati bolesnije ili manje bolesne pacijente. Isto tako odgovorni liječnik niti može niti želi bolesne ljude, na njihovu štetu, slati na posao da bi imao nižu stopu bolovanja i bio po HZZO-u uspješniji doktor”, dodaje dr. Krolo. E.S.

UPITNO ULAGANJE

KoHOM je razočaran najavom ukidanja započetih poboljšanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. “Najsvježiji primjer je najava ukidanja dodatnih medicinskih sestara u skupnoj praksi, čime se dovodi u pitanje provedba europskog projekta ulaganja u opremu ordinacija obiteljske medicine. Zbog ovih poteza administracije naši pacijenti će, nažalost, morati i dalje odlaziti u bolnice, umjesto da im se omogući obavljanje usluge u ordinacijama svojih obiteljskih doktora”, kažu u KoHoM-u.