Novosti
LIJEČNICI SE ŽALE NA HZZO

Sedam puta mijenjali ugovor pa kažnjavali
Objavljeno 21. veljače, 2017.

KOHOM je ovih dana izišao s inicijativom za osnivanje Povjerenstvo za tumačenje Ugovora za provođenje zdravstvene zaštite u segmentu Primarne zdravstvene zaštite.

Naime, u udruzi obiteljskih liječnika kažu kako su tijekom proteklih godina, a posebice tijekom posljednje, 2016. godine, primili brojne pritužbe obiteljskih liječnika, primarnih ginekologa i primarnih pedijatara i to iz cijele Hrvatske, da su učestalo opominjani i novčano kažnjavani od strane HZZO-a. Razlog svemu su, kako kažu, često nejasna, proturječna i komplicirana pravila, naputci i odredbe koje se u isto vrijeme mijenjaju nekoliko puta godišnje te uključuju i do desetak stranica gusto napisanog i pravno nejasnog teksta.

50 milijuna pregleda

- Svjesni smo i podržavamo činjenicu da pravila moraju postojati te da sustav kontrole mora funkcionirati radi zakonitog i financijski održivog poslovanja HZZO-a. Međutim, mi smo liječnici u praksi, a u 2016. godini samo u obiteljskoj medicini imali smo više od 50 milijuna pregleda. No, za razliku od bolničkih doktora, odgovorni smo za svaku pojedinu odluku o svakoj pojedinoj stavci i to stručno, etički, krivično, kazneo i materijalno. Tako su obiteljski liječnik, ginekolog i pedijatar jedine djelatnosti u državi koje moraju nadoknaditi štetu koju su svojim prekomjernim radom nanijeli HZZO-u. Jedini smo dio javne i državne djelatnosti koji plaćaju kazne za svaki administrativni propust koje su počinili, jer nisu znali pravovremeno protumačiti svaku od bezbroj stavki desetaka pravilnika i uredbi koje su podložne promjeni nekoliko puta godišnje, a koje ne znaju jednoznačno protumačiti ni ovlašteni kontrolori Zavoda, stoji u javnom pismu KOHOM-a.

Stoga je naš list zanimalo koliko su utemeljene ove prozivke KOHOM-a i koliko to često HZZO uistinu mijenja pravila i naputke za liječnike primarne zdravstvene skrbi, ali i koliko je kazni liječnicima ispisano u 2016.

- Tijekom 2015. i 2016. godine bilo je ukupno sedam izmjena Odluke o osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite, a koje se odnose na djelokrug rada liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Upute i obavijesti

Kada se objave izmjene važeće odluke, a radi lakšeg snalaženja ugovornih partnera, HZZO ugovornim partnerima upućuje naputke. Služba za zaštitu zdravlja na radu u 2016. godini dostavila je izabranim doktorima primarne zdravstvene zaštite putem CEZIH-a jednu obavijest, a godinu ranije tri upute. Naputke pišu stručne osobe, koje i donose akt. Ako je riječ o pravnim pitanjima, naputke pišu pravnici, a ako je riječ o medicinskim pitanjima, naputke pišu liječnici, a ako je riječ o financijskim pitanjima ekonomisti. Smatramo da dodatna pojašnjenja u obliku naputaka olakšavaju snalaženje ugovornim partnerima, a stručne službe HZZO-a uvijek su im na raspolaganju za dodatna tumačenja ugovornim partnerima - objašnjava Sanja Baković iz Službe za odnose s javnošću HZZO-a.

No, zanimljivo je da HZZO nije želio reći koliko je kazni ispisao liječnicima tijekom prošle godine, objašnjavajući izbjegavanje odgovara na sljedeći način. “HZZO ne kažnjava svoje ugovorne subjekte zbog administrativnih propusta, nego ih kažnjava zbog neizvršavanja ili kršenja ugovornih obveza, onako kako je to utvrđeno ugovorom.”

Nefreteta Z.EBERHARD
ODRŽAN PRVI SASTANAK S KOHOM-om

Vezano uz osnivanje Povjerenstva i tumačenje pravnih propisa, HZZO napominje kako je otvoren za suradnju s KOHOM-om. Zajednički sastanak s tim ciljem održan je u srijedu, a u HZZO-u napominju kako će se redoviti sastanci nastaviti održavati i dalje.

- Rješavanje svih problema i nedoumica koje postoje svakako je u zajedničkom interesu, kao i u interesu naših osiguranika - kažu u HZZO-u.

“Jedini u državnoj djelatnosti plaćamo kazne za svaki administrativni propust”

Možda ste propustili...