Regija
KULMINACIJA 50. ŠOKAČKOG SIJELA

U pokladnoj povorci prošlo 1800 maškara
Objavljeno 27. veljače, 2017.

ŽUPANJA

Više od 1800 sudionika iz cijele Hrvatske te gosti iz Poljske i Njemačke u pokladnoj su povorci prodefilirali Županjom i oduševili građane koji su se u velikom broju okupili u središtu grada. Bila je to kulminacija 50. Šokačkog sijela i sve je bilo u znaku te jubilarne tradicionalne manifestacije – 50 kandžijaša, 50 konjskih zaprega, 50 gajdaša…

Na zapovijed gradonačelnika Županje Davora Miličevića pripadnici Društva “Sv. Grgur” Požeške građanske straže i maruševečki kuburaši bučno su označili početak velike pokladne povorke. A na čelu jahač Darko Dominković iz Bošnjaka sa zastavom Šokačkog sijela. Povorku su predvodili brojni jahači i konjske zaprege, a potom su uslijedili ostali sudionici, od najmlađih, oko 500 djece iz vrtića i osnovnih škola, do brojnih domaćih i gostujućih KUD-ova i drugih skupina... Svi su pokazali zavidnu kreativnost, maštovitost i velik smisao za humor te do suza nasmijali publiku. A zahvaljujući mališanima Dječjeg vrtića Maslačak i njihovim domišljatim i vrijednim odgojiteljicama, centar Županje ponovno je postao bečki perivoj, kojim se u velikom stilu prošetala starogradska gospoda.

Županjci se vole pohvaliti da je njihova pokladna povorka jedna od najstarijih u Hrvatskoj, odmah iza riječkog karnevala, pa je i ove godine, mnoštvo posjetitelja sa svih strana došlo uživati u županjskim pokladama. Pokladna povorka prvi je put uvrštena u program Šokačkog sijela 1969. godine i ubrzo je postala njegova najmasovnija manifestacija. Predstavlja spoj seoske i gradske karnevalske tradicije.

Za dobro raspoloženje na središnjoj pozornici u centru grada pobrinuo se TS Begeš. Najboljom maskiranom skupinom proglašena je Dječja skupina KUD-a “Mijat Stojanović” Babina Greda, drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Mate Lovraka Županja, a treće KUD-u Bektež.

Jubilarno 50. Šokačko sijelo završava večeras (utorak) tradicionalnom Seljačkom zabavom u 19 sati u dvorani OŠ Ivana Kozarca, na kojoj će goste zabavljati TS Vranac iz Vinkovaca. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

GLAZBENA ŠKOLA U ORAHOVICI - 15 GODINA

Najmlađi talenti započeli proslavu

USPJEH ‘’DORE’’ NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Našičke mažoretkinje idu na Europsko prvenstvo

Najčitanije iz rubrike