Novosti
OSUDE ZBOG PLAKATA U VUKOVARU

Policija sumnja na 19-godišnjaka
Objavljeno 26. veljače, 2017.

Nakon što su u Vukovaru, na Trpinjskoj cesti u gradskoj četvrti Borovo naselje osvanuli neprimjereni plakati, stigle su brojne osude, a slučaj istražuje PU vukovarsko-srijemska. “Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom iz Vukovara. Naime, saznanja upućuju na sumnju da je tijekom noći između 23. i 24. veljače u Vukovaru, na nadstrešnici autobusnog stajališta postavio nekoliko naljepnica neprimjerenog sadržaja”, priopćili su jučer iz PU u Vinkovcima, navodeći kako će se “po okončanju istrage znati sve okolnosti tog događaja.” Naime, navedene noći na autobusnim stajalištima na Trpinjskoj cesti pojavile su se naljepnice na kojima je ispisano “Serbian family tree”, sa slikom stabla na kojem vise ljudi i slikom Ante Pavelića.

Ubrzo su stigle reakcije s osudama takvog čina. I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je pojavu takvih plakata na Trpinjskoj cesti, rekavši kako je “zgrožen” i uputivši poziv policiji i drugim institucijama da istraže slučaj i sankcioniraju odgovorne.

Oglasio se i Demokratski savez Srba “To je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da takvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i pokloništvo kod mnogih”, naveli su iz DSS-a i poručili kako je riječ o pojavi koja je “za pripadnike srpske zajednice jedna u nizu zabrinjavajućih i nikako ne daje nadu u poboljšanje njihovog položaja koji je iz dana u dan sve teži”.

– U posljednje vrijeme često smo svjedoci različitim grafitima, naljepnicama fašističkog sadržaja te sadržaja mržnje i nesnošljivosti i prema većinskom i prema manjinskim narodima, ali i drugim manjinama bez obzira na njihov identitet i opredijeljenost. Takvo ponašanje mora se osuditi i što oštrije kazniti, bez obzira na to od koga dolazilo – reakcija je Foruma mladih SDP-a Vukovar, uz “najoštriju osudu svih grafita i naljepnica koje promoviraju mržnju, vrijeđanje, nesnošljivost i diskriminaciju”. Naveli su i kako je izrazito važno da političke struktrure vode računa i brigu o osobinama društva s više zajednica, kao što je to grad Vukovar.

– Mladež HDZ-a grada Vukovara najoštrije osuđuje propagandu velikosrpske politike koja se jučer mogla primijetiti na nogometnoj utakmici u Bačkoj Palanci. Srpska zastava s natpisom Vukovar na ćirilici propagira fašističku politiku onih koji još uvijek sanjaju “Veliku Srbiju”. S jednakim zgražanjem osuđujemo nedavno postavljanje naljepnica po gradu kojima se vrijeđa dostojanstvo pripadnika srpske nacionalne manjine, ali i svih drugih građana grada Vukovara koji svojim velikim trudom njeguju duh tolerancije. To je neprihvatiljivi ekstremizam kojemu nema mjesta u Vukovaru – stoji HDZ-ovu dopisu.S.Butigan

Vlaho Orepić

ministar unutarnjih poslova

Ovo je primitivizam!

Kako prenose mediji, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na Facebooku je napisao kako je to “primitivizam koji je izraz kukavičluka i svega što nema nikakve veze s Hrvatskom i domoljubljem, ni s Vukovarom i Vukovarcima”. Ministar je dodao i kako je “krajnje vrijeme da se svi skupa suprotstavimo ovom ljudskom jadu. Svima onima koji toleriraju ovakve ispade u svojoj životnoj sredini poručio bih da štite one koji Hrvatskoj čine veće zlo od svojevremenih četničkih hordi!... Ovo nije Hrvatska!”.

Možda ste propustili...