Novosti
IZBORI U OSIJEKU

Za sada samo 6 sigurnih imena
Objavljeno 25. veljače, 2017.

Vezani članci

UTRKA ZA GRADONAČELNIKA OSIJEKA

Vrkić na izbore kao nezavisni kandidat

Još je nešto manje od dva mjeseca ostalo do raspuštanja aktualnih tijela lokalne i područne samouprave uoči izbora, što će se dogoditi 20. travnja, i samih lokalnih izbora mjesec dana kasnije (21. svibnja), a još je uvijek dosta nejasnoća oko važnijih imena koja će se na tim izborima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji pojaviti.

Tako će u izbornu utrku u Osijeku nezavisni Ivan Vrkić, kojega će podržavati SDP, HNS i dio umirovljeničkih stranaka (možda i HSS, koji se još nije izjasnio), Ivana Šojat, kandidatkinja HDZ-a, Anto Đapić, čelnik stranke Desno, a sve je izvjesnije da će im se pridružiti i Mostov Miroslav Šimić. Sve dosad rađene ankete u organizaciji samih stranaka su na premalom uzorku, tako da one više služe da strankama olakšaju odluku hoće li negdje nastupiti samostalno ili pak podržati kandidata druge stranke ili sa zajedničkom listom. Još je nejasno i kako će se SDP i HNS na kraju posložiti kada je riječ o listi kandidata za Gradsko vijeće - hoće li sa zajedničkom ili napraviti svatko svoju. Kako iz Zagreba pristižu vijesti da su predsjednici tih stranaka sve bliži dogovoru uoči izbora, možda se i ovdje uspiju posložiti na jednu listu. Iz dosad dostupnih informacija može se zaključiti i kako postoji, no minimalna i malo vjerojatna mogućnost da HDZ pristane na neku vrstu zajedničkog nastupa s HDSSB-om, prije svega kada je riječ o Županiji. HDZ upravo dovršava analizu svoje ankete koja treba odgovoriti na pitanje što im je isplativije.

Tko će s kim?

Kada je, dakle, riječ o izborima za osječko-baranjskog župana, još je manje izvjesnih kandidata koji tu mogu ostvariti iole ozbiljniji rezultat. Uz sigurne HDZ-ova Ivana Anušića i nezavisnog Vladimira Šišljagića (Snaga Slavonije i Baranje), koji su objavili svoje kandidature za te izbore, i tu ostaje upitno kako će se postaviti HDSSB, hoće li ići na izbornu provjeru rejtinga svog predsjednika Dragana Vulina ili ne.

Živi zid je ovaj tjedan pak predstavio svoju kandidatkniju za županicu - Lidiju Dujmović, docenticu s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

I većina drugih stranaka tu još uvijek važe svoju odluku. Most i Desno najavili su da će na te izbore sigurno izaći sa svojim kandidatom, ali oko konkretnog imena još nema konačnog dogovora, kao što i SDP još važe hoće li (zajedno s HNS-om) tu već u prvom krugu podržati Šišljagića, čija se ekipa načelnika općina ipak polako osipa. I kreće u pravcu HDZ-a. Ako procijene da od toga neće biti ništa, njihov bi kandidat ipak bio Domagoj Hajduković.

Kampanja od 21. travnja

Vlada će uskoro i službeno raspisati izbore za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i gradonačelnika Grada Zagreba, a izborni rokovi počet će teći od 21. travnja. Prijedlozi kandidatura za načelnike, gradonačelnike i župane moraju biti zaprimljeni u izbornom povjerenstvu 5. svibnja do 24 sata. Izborna promidžba počinje danom objave zbirne liste kandidatura i traje zaključno do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle zaključno s 19. svibnja 2017. Političke stranke dužne su odrediti i članove pojedinih biračkih odbora i dostaviti njihova imena nadležnim izbornim povjerenstvima najkasnije osam dana prije dana održavanja izbora, što znači 13. svibnja ove godine.

Igor BOŠNJAK
Osječko-baranjska županija među izbornim prioritetima HDZ-a

Rezultat mora biti bolji nego 2013. godine. Svi se ciljevi moraju temeljiti na podacima - najbolji i najlošiji rezultat HDZ-a, trend, tko je sada na vlasti u lokalnoj sredini, stranački potencijal, stoji u HDZ-ovu dokumentu “Strategija izborne kampanje za lokalne izbore 2017.”, čiji su se dijelovi ovaj tjedna pojavili u javnosti. Kao jedinice na koje treba obratiti posebnu pozornost spominju Zadar (zbog mogućnosti gubitka izbora), Metković i Omiš (zbog medijskog interesa) te Split (zbog veličine). Posebno se naglašava kako se u kampanji trebaju izbjegavati one teme koje bi mogle mobilizirati biračko tijelo drugih stranaka i kandidata, a koje ujedno nisu kritično važne za HDZ i njihove kandidate. Prioritet im je zadržavanje vlasti u 11 županija, borba za velike gradove i osvajanje vlasti u Splitu, Dubrovniku i Osječko-baranjskoj županiji.