Novosti
POJEDNOSTAVILI KOMPLICIRANI DOKUMENT

Otvoreni proračun: Kako županije troše vaš novac?
Objavljeno 25. veljače, 2017.
Sada građani imaju uvid u prihode i rashode na posve razumljiv način

Na stranicama Hrvatske zajednice županija dostupan je projekt “Otvoreni proračun”, interaktivna karta koja svim zainteresiranim građanima na jednostavan način daje uvid u sve troškove županija po određenim stavkama, i to za posljednjih nekoliko godina, povećavajući njihovu transparentnost.

S pomoću te aplikacije građani mogu pratiti prihode i rashode proračuna po svim razinama. Uz to, aplikacija nudi modul “pitanja i odgovori”, za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu, i “složeno analiziranje”, za one koji žele vidjeti više i usporediti podatke po godinama. Tu su i tzv. pretinci, odakle svatko može preuzeti službene proračunske dokumente i razne publikacije. Prema istraživanju Instituta za javne financije, od studenog 2015. do ožujka 2016. županije su najtransparentnije jedinice lokalne samouprave i uprave, u konkurenciji s gradovima i općinama.

- Projekt smo ostvarili u suradnji s tvrtkom Coin iz Pule. Namjera je građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima županija jer je proračun kompliciran dokument i kada ga prezentirate u zakonskoj formi, teško ga ponekad razumiju i vijećnici. Tablice i grafikoni su jasni i kada ih građani pogledaju prvi put, sve je ujednačeno i na isti su način prikazani proračuni svih županija te su usporedivi. A, s druge strane, nude se i odgovori na najčešća pitanja koja se o proračunu mogu postaviti - ističe predsjednik HZŽ-a i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Drugi je cilj omogućiti županijskim upravama usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna te gospodarskih pokazatelja, i tako pokrenuti kompetitivnost i podići efikasnost rada tih uprava. Iz objavljenih podataka čini se da su proračuni županija u 2016. znatno porasli, no riječ je o tome da su se od prošle godine u njih morala uključiti i sredstva proračunskih korisnika kojima su vlasnici - poput škola, bolnica i slično, pa otuda nerazmjer u brojkama.

Iz Coina najavljuju i nove baze podataka koje će uskoro biti dostupne. “Preko istog sučelja građanima ćemo uskoro dati i brojne druge podatke za pojedine gradove, o stanovništvu, poduzetništvu, turizmu i drugim područjima”, ističe Lorena Gambin Veljović, direktorica Coina. Ta tvrtka podatke dobiva od računovodstava županija i gradova, nakon čega izrađuju svoje vizualizacije. Uskoro pokreću i pilot-projekt s gradom Pulom, čijim će stanovnicima učiniti dostupnima sve informacije o tvrtkama koje ondje posluju.

Igor BOŠNJAK
Potvrda odgovornog raspolaganja novcem

- Proračun zavrjeđuje najvišu pozornost, što uključuje i otvorenost prema javnosti. U Osječko-baranjskoj županiji sustavno i dosljedno primjenjuje i načelo transparentnosti, a u svom svakodnevnom radu osim poštovanja zakonskih odredbi nastojimo razvijati i vlastite modele približavanja javnosti, kao i javnosti prema županijskoj upravi. Naša županija tako je prihvatila ovaj projekt, koji proračun, većini ljudi kompliciran financijski dokument, prezentira na prilično jednostavan način, a s druge strane donosi obilje podataka pogodnih za analize, uspoređivanje i poboljšanje postojećih prikaza proračuna. Tim projektom hrvatske županije potvrdile su da odgovorno raspolažu proračunskim novcem, što redovito potvrđuju i mišljenja državne revizije - kaže župan Vladimir Šišljagić.

15

tisuća kuna trošak je projekta po županiji, s tim što se svakoj županiji omogućava da uđe u dodatne aranžmane s Coinom i dopuni aplikaciju kako to želi

Najčitanije iz rubrike