Mozaik
BRITANSKE GLAZBENE NAGRADE

David Bowie najveći
pobjednik BRIT Awards
Objavljeno 23. veljače, 2017.

Pokojna glazbena ikona David Bowie najveći je pobjednik ovogodišnjeg Britsa jer je u srijedu navečer na svečanoj dodjeli te najvažnije nagrade britanske glazbene industrije nagrađen za najboljeg samostalnog umjetnika, ali i za najbolji album prošle godine.

Pop-kameleon Bowie izdao je svoj posljednji album "Blackstar" u siječnju 2016., dan prije nego što je preminuo od karcinoma. Na dodjeli "Brit Awards" Bowie je potukao konkurenciju u kojoj su, među ostalima, bili Skepta, reper Kano i pjevač Michael Kiwanuka u obje kategorije - za najboljeg samostalnog umjetnika i album godine.

- On je uvijek bio podrška ljudima koji su mislili da su malo čudni, neobični ili drugačiji i uvijek je bio ovdje za njih - kazao je preuzimajući nagradu Bowiejev sin Duncan Jones od Noela Gallaghera.

Najznačajniji spektakl u britanskoj glazbenoj industriji održan je u londonskoj O2 areni, a posjetitelji kao i gledatelji prijenosa mogli su uživati u izvedbama zvijezda kao što su Katy Perry, Robbie Williams, Bruno Mars i Ed Sheeran. Katy je izvela svoj hit "Chained to the Rhythm" dok su plesači simbolično nosili modele bijelih kuća. Pjevaču Georgeu Michaelu, koji je umro u prosincu, odana je počast njegovom pjesmom "A Different Corner" u izvedbi frontmana Coldplaya Chrisa Martina. Među ostalim pobjednicima su ženski band Little Mix, čija je pjesma "Shout Out to My Ex" nagrađena kao najbolji singl. Pjevačica Emeli Sande proglašena je najboljom britanskom samostalnom umjetnicom, dok su za najbolju grupu nagrađeni The 1975. Adele, čiji je album "25" trijumfirao na prošlogodišnjem Britsu, ali i Grammyju, osvojila je posebnu nagradu za globalni uspjeh. Pjevač i tekstopisac Rag'n'Bone Man, koji je i prije proglašen izborom kritičara, nagrađen je i u kategoriji najboljeg novog britanskog izvođača. Unatoč tri nominacije Skepta je otišao praznih ruku. Iako Brits ponajprije slavi britanske umjetnike, ima i kategorije za strane muške i ženske umjetnike i grupe. Očekivano, te su kategorije osvojili Drake, Beyonce i A Tribe Called Quest. Hina

DOBITNICI

l Najbolji britanski izvođač: David Bowie

l Najbolja britanska izvođačica: Emeli Sande

l Najbolja britanska grupa: The 1975

l Najbolji novi britanski izvođač: Rag'n'Bone Man

l Najbolji britanski singl: Little Mix - Shout Out to My Ex

l Najbolji britanski album godine: David Bowie - Blackstar

l Najbolji međunarodni izvođač: Drake

l Najbolja međunarodna izvođačica: Beyonce

l Najbolje međunarodna grupe: A Tribe Called Quest

l Najbolji britanski videouradak: One Direction - History

l Nagrada za globalni uspjeh: Adele

l Nagrada prema izboru kritičara: Rag'n'Bone Man

l BRITs Global Icon Award: Robbie Williams

Adele

NAGRADA ZA GLOBALNI USPJEH

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike