Regija
MONOGRAFIJA NA 460 STRANICA

Svjedočanstvo života župe i Tovarnika
Objavljeno 22. veljače, 2017.

TOVARNIK

“Monografija posvećena župi sv. Mateja apostola i evanđeliste predstavlja 'snažno korijenje' – ne da bi se župljani povlačili u prošlost, nego da bi iz toga 'snažnog korijenja' rasli u budućnost”, napisao je tako, između ostaloga, mons. dr. sc. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u proslovu monografije “Župa Tovarnik”, koja je, na 460 stranica, upravo izišla iz tiska.

Monografija je nastala nakon dugih godina priprema i rada, u nakladi Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika i u suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju TINTL te uz potporu Općine Tovarnik. Autor je vlč. Antun Dević, a urednik vlč. dr. sc. Tomislav Đukez. Luksuzno opremljena knjiga, na kvalitetnom papiru i u velikom formatu, s desetcima fotografija uz tekstove, prikazuje povijest župe i različite oblike današnje djelatnosti, vjerskog, društvenog i kulturnog života na području župe.

– Monografija “Župa Tovarnik” svjedoči ne samo o njezinoj povijesti nego i ljubavi, ustrajnosti, žrtvi, volji tolikih vrijednih i marljivih ljudi, naših prethodnika koji su uvijek iznova, nakon ratova i rušenja, pronalazili novu snagu za ponovnu obnovu i izgradnju. Prikupljeni i ukoričeni podaci, dokumenti i fotografije na dostojan način čuvaju sjećanje na vrijeme, prostor i ljude Tovarnika tijekom posljednjih stoljeća – naveo je predsjednik spomenute tovarničke udruge Antun Ivanković, dodavši kako se monografijom “otvaraju vrata za daljnje znanstveno istraživanje i vrednovanje vjerničke, kulturne i povijesne baštine Župe Tovarnik i svih katolika Srijema”.

– Ona će donijeti Župi Tovarnik cjelokupni povijesni pregled i tako za budućnost ostaviti lijep pisani trag o svemu onome što se događalo od njezina osnutka. Izdavanje monografije pridonijet će i općem dobru i osviještenosti Tovarničana o njihovoj bogatoj povijesno-kulturnoj baštini, kao i o onome što Tovarnik danas jest i po čemu je prepoznatljiv. Nije riječ samo o nakladničkom nego i o znanstveno-istraživačkom pothvatu, započetom prije nekoliko godina – zaključio je Ivanković. S. Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike