Mozaik
NIVES MARIČIĆ , MLADA PJEVAČICA IZ ČAČINACA

Želim uspjeti samo glasom i glazbenim umijećem
Objavljeno 23. veljače, 2017.

Još prije tri godine pobijedila je na orahovačkom dječjem festivalu “Djeca smo”, svojim je glasom očarala i publiku i žiri, odmah se vidjelo da se radi o velikom glazbenom talentu. Ona to iz godine u godinu potvrđuje, a njen glas sve više i više oduševljava.

Riječ je o Nives Maričić (16) iz Čačinaca, sjajnoj mladoj pjevačici za koju će hrvatska estrada tek čuti, jer ovakav glas i mogućnosti izvedbe uistinu malo tko ima. Nives je učenica drugog razreda Srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice.

- Ljubav prema pjevanju oduvijek postoji. Od malih nogu stalno nešto pjevušim. S pjevanjem sam počela u 4. razredu osnovne škole kada sam dobila zadatak, kao i ostatak iz razreda, otpjevati pjesmu za sljedeći sat glazbene kulture. Izabrala sam pjesmu “Zeko i potočić” i sjećam se da sam je satima uvježbavala. Naravno, došao je i dan kada ću napokon stati pred dvadeset svojih prijatelja i učiteljicu te otpjevati dugo uvježbavanu pjesmu. Ono što me potaknulo bile su suze učiteljice koja se na moju izvedbu rasplakala i rekla da se upišem u školski zbor. To su bili moji prvi koraci. Nakon toga nastupila bih na svakoj priredbi s nekim solodijelom iz određene pjesme, ili čak i cijelom pjesmom.

Nema omiljeni žanr

Iza mene je mnogo nastupa, ponajviše s raznih školskih priredbi. Pjevala sam na nekim manifestacijama, festivalima i koncertima. Prošla sam već određene faze straha, no ne mogu reći da trema ne postoji pred sam nastup, ali kada muzika krene trema naglo nestane i onda kao da sam u svom svijetu gdje postoje samo riječi i osjećaji koje moram uskladiti s glazbom – priča Nives, koja već danas može otpjevati sve, a kako sama kaže, ne nalazi se u žanru nego u pjesmi.

- Što se općenito glazbe tiče, gledano iz najšireg aspekta, najviše volim poslušati rock, pa i pop. Iako, smatram da glazbu ne treba previše kategorizirati, jer u svakom žanru ima kvalitetnih izvođača i pjesama, tako da ne biram baš pjesme prema žanrovima. Ako mi se pjesma svidi i, kako kažu, uđe u uho, nije bitno kojeg je žanra, samo da nije narodnjak, sve ostalo može – nastavlja Nives, i kaže kako nema pjevačkiih uzora.

- Trudim se ne biti ograničena jednim izvođačem, nego slušati što više izvođača i pokušati nešto od svakoga naučiti. Tako da konkretno pjevački uzor nemam. Pjesme su te u kojima se nalazim i u kojima uživam. Zahvalila bih se Šimi Milovcu, sjajnom glazbeniku iz Čačinaca, s kojim sam napravila prve ozbiljnije glazbene korake i nije prošla ni jedna proba da mi nije dao neki savjet koji mi je, naravno, pomogao.

Podrška nastavnice

Zahvalila bih i nastavnici iz osnovne Zdenki Milobari, koja mi također i dandanas daje savjete i podupire me. Obitelj i prijatelji također su mi velika podrška. Puna sam želja, ambicija i ciljeva. Najveća želja mi je da jednoga dana svoju ljubav koju gajim prema glazbi, točnije pjevanju, dijelim s vjernom publikom. Definitivno ne planiram odustati od pjevanja i težim da iz dana u dan budem sve bolja. Svaki novi zadatak želim što uspješnije obaviti i veselim se svakom novom. Talent je bitan, ali bez rada nema uspjeha. Pitali su me vidim li se na TV talent showovima, ne, još, ima vremena. Prvo hoću nešto naučiti, znati to upotrijebiti i bit spremna, dosta je to veliki korak. Što se naše estrade tiče, nažalost, došlo je do toga da golotinja jamči milijune pogleda i da se igra na tu kartu, glas je zapao u drugi plan, tako da s hrvatske glazbene scene mogu izdvojiti svega par izvođača i izvođačica koji po meni zaslužuju nekakvo divljenje, ostalo mislim da je veliki promašaj. Ako ikad uspijem, to će, može i mora biti samo glasom i glazbenim umijećem – zaključuje Nives. Njezini roditelji jako su sretni što je Nives izabrala baš glazbu.

- Ponosni smo na našu Nives. Pratimo ju na gotovo svim njenim nastupima i uz sve odlična je učenica. Kamo god ju put odnese, bit ćemo uz nju, a kamo sreće da to bude glazba, jer vidim da je u njoj presretna i uživa - kaže Nivesina majka, Ana Maričić.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike