Sport
DOSTA OTVORENIH PITANJA

Ima li Zekić plan B?
Objavljeno 22. veljače, 2017.
Nedjeljna utakmica s Rijekom ne daje previše razloga za optimizam

Poraz nogometaša Osijeka na proljetnoj premijeri protiv Rijeke ostavio je dosta otvorenih pitanja. Prije svih ono zbog čega su “bijelo-plavi” s toliko straha ušli u taj susret. No još je važnije zbog čega nisu bili u stanju ponoviti neke stvari koje su tako uspješno radili tijekom priprema, odnosno zbog čega je to bilo vrlo rijetko. Tu prije svega mislimo na visoki presing. Osijek je u većem dijelu susreta djelovao stisnuto i dezorijentirano, a takvo je stanje gotovo sigurno bilo posljedica nesigurnosti u prvih 20-ak minuta utakmice.

Rijeka je ipak ranjiva

No treba reći kako su “bijelo-plavi” u drugom dijelu prvog poluvremena pokazali kako je i Rijeka ranjiva. Razdoblje od 20. do 45. minute Osijek je odigrao vrlo dobro. Podigao je agresivnost, konačno se smirio u pasu i odmah je igra dobila smisao. No to je razdoblje trajalo prekratko pa se Rijeka, koja je bila u nokdaunu, uspjela izvući. Takvog se suparnika mora dotući do kraja, a ne mu pružiti ruku. Inače, bio je to tek prvi susret od tri, koliko će ih Osijeka i Rijeka odigrati u manje od mjesec dana. Sljedeća dva dogodit će se u polufinalu hrvatskog kupa. Prvi već za tjedan dana na Rujevici. Ono što smo vidjeli u prvenstvenom ogledu ne daje nam baš previše razloga za optimizam.

- Prije tih ogleda igramo protiv Lokomotive. Zato još ne razmišljam o Kupu. Ovo je bila tek prva utakmica ovog proljeća, a premijerni nastupi ne pokažu pravu sliku o stanju momčadi. Naša je nesreća bila i u tome što smo odmah morali na najjačeg mogućeg suparnika - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Osijek još uvijek ne zna pokazati zube kada igra na svom terenu. Možda zna, ali to radi na krivi način. Osmijehom i čednošću ne može se nikoga uplašiti. Stoga bi u susretima koji dolaze “bijelo-plavi” morali pokazati više odvažnosti i agresivnosti. Toga je nedostajalo protiv Rijeke.

- Nevjerojatno je koliko smo pogrešaka napravili ničim izazvani - čudio se Zekić i dva dana nakon susreta.

Još se jednom pokazalo kako dio momčadi još nije spreman na pravi način nositi se s izazovima derbija. Pa nije slučajno da su Osječani dosad uglavnom loše prolazili u derbijima. Sva tri puta su izgubili od Rijeke, po jednom od Hajduka i Dinama, a samo su dvaput izbjegli poraze. Svladali su Dinamo u Maksimiru i remizirali s Hajdukom u Gradskom vrtu.

Povratak u rudnik

Zekić se u prvom proljetnom kolu držao momčadi koja je dobro odigrala završnicu jesenskog dijela sezone. No nesigurnost koju su emitirali neki prvotimci sigurno će trenera “bijelo-plavih” potaknuti na razmišljanje.

- Moram gledati i dobre strane te utakmice. Pokazali smo kako možemo odigrati u visokom ritmu, a ako njega budemo bili sposobni nametnuti momčadima koje su slabije od Rijeke, izgledat ćemo daleko bolje - smatra Zekić.

U prijevodu - povratak u “rudnik”. U razdoblju koje je pred Osječanima neće biti previše prostora za treniranje jer će igrati praktično svaka tri dana, a dosta će vremena provesti na putovanjima. Stoga stvari koje ne štimaju u igri trebat će rješavati potragom za pričuvnim rješenjima. Ona se prije svega odnose na vezni red, koji je opet bio najveći problem. Zekić vrti neke ideje. Intrigira ga Josip Knežević, koji je na pripremama izgledao kao u najboljim danima, ali i još neke kombinacije, kao i mogućnost pomicanja Lope u sredinu, jer on je igrač koji je sposoban donijeti loptu do suparnikove trećine terena. Iskušavao je te stvari Zekić tijekom priprema u Španjolskoj. Ima on i plan B, ali ga nije mislio aktivirati tako brzo. A možda i neće?

Dalibor KELER
MATAS PROPUŠTA I LOKOMOTIVU?

Standardni desni bek osječkog prvoligaša Nikola Matas najvjerojatnije će propusititi i susret s Lokomotivom. Matas je ozlijedio gležanj na pripremama u Španjolskoj, a za susret s Rijekom ionako ne bi bio na raspolaganju zbog suspenzije (isključenje u posljednjem jesenskom kolu, protiv Intera, nap.a.). No Matasov nastup protiv Lokomotive nije izvjestan jer on još uvijek ne trenira punim intenzitetom.D.Kl.

Možda ste propustili...

KRAJ SEZONE: OPERIRAN BOJAN BOGDANOVIĆ

Propao povratak u reprezentaciju?

Najčitanije iz rubrike