Novosti
POČELI PREGOVORI S VLADOM

Javni službenici od Vlade će tražiti i isplatu trinaeste plaće
Objavljeno 21. veljače, 2017.

Pregovori Vladina i sindikalnog pregovaračkog tima o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama započeli su u utorak, a prije početka obje su strane izrazile vjeru u postizanje dogovora.

- Sindikalna strana nam je komunicirala svoje smjernice za pregovore u kojima, iz naše perspektive, postoje značajni nedostaci. Jedna od njih je da bi se prava iz TKU-a trebala primjenjivati smo na članove sindikata potpisnika TKU-a, što je Vladinoj strani nedopustivo, jer su nam svi zaposlenici isti, kako u javnim tako i u državnim službama. Mislimo da se prava iz TKU-a trebaju primjenjivati na sve zaposlenike - istaknuo je ministar rada Tomislav Ćorić.

Uoči pregovora čelnici sindikata javnih službi osvrnuli su se na poziciju sindikata u pregovorima. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec svratio je pozornost na problem koji bi mogla izazvati uputa koju je ministar rada izdao za ustanove u kojima rade javni službenici i namještenici, a kojom se pokušava riješiti pitanje prava radnika nakon isteka produžene primjene TKU-a u ožujku. Naime uputa predlaže da ustanove izmijene svoje pravilnike o radu na način da u njih ugrade prava iz kolektivnih ugovora. Ovakvim postupkom trebalo bi izmijeniti tisuće pravilnika i nekoliko stotina tisuća ugovora o radu te bi se stručne službe mjesec dana trebale baviti samo time umjesto da služe svojim korisnicima, smatra Mihalinec. Na neke od zahtjeva sindikata u pregovorima za TKU osvrnula se predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak. Kazala je kako će za zaposlenike tražiti trinaestu plaću koja je uobičajena u puno zemalja EU-a te da će tražiti bolje rješenje za utvrđivanje naknade za prijevoz na posao i s posla koje je već prije trebalo naći. E.S.

sindikati se ne boje dići tužbe

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem dotaknula se neistine “koju je u medije plasirao predsjednik sindikata Preporod Stipić”, da se ostali sindikati boje dići tužbe za prava iz Sporazuma o osnovici za plaće jer Vlada osporava njegovu pravnu valjanost. “Istina je kako je do sada bilo nelogično tužiti jer je težina cijelog sporazuma došla na naplatu tek 16. veljače te da su tužili ranije, trebalo bi po članu dići i po nekoliko tužbi za cjelokupni dug. Dodala je kako se iznošenjem netočnih informacija iz sindikata Preporod stvara sukob, većinske sindikate se proziva jer govore istinu te su kažnjeni jer nisu željeli supotpisati netočne podatke prilikom utvrđivanja reprezentativnosti, dok pritom Vlada zadovoljno trlja ruke”, rekla je.

Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu